Parcarea din fața FSPAC, transformată duminică în loc de relaxare și socializare

Foto: Dan Bodea

Trotuarul din fața Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), care în majoritatea timpului funcționează pe post de parcare pentru autoturismele profesorilor facultății, a devenit duminică, timp de câteva ore, un loc dinamic și interactiv, cu o nouă funcționalitate.

Acțiunea a făcut parte din proiectul  „MAI MULT decât o Parcare – FSPAC agora”, inițiat de studenții de la FSPAC cu scopul de a responsabiliza locuitorii față de cartierul și de orașul în care trăiesc. Echipa de organizare formată din studenți, voluntari și reprezentanți ai FSPAC au creat un ambient nou, cu muzică și diferite activități, oferind astfel o alternativă la parcarea din fața facultății.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Luis Alvarez/Foto: Dan Bodea

Luis Alvarez, masterand la specializarea Administraţie Publică– Dezvoltare Comunitară și Planificare Urbană, a fost unul dintre inițiatorii acțiunii de duminică. 

„Am încercat să testez anumite practici pe care le-am pus în aplicare în țara mea natală, Mexic, adăugând cunoștințele pe care le-am obținut în programul masteral din Cluj. Este extraordinar că în Cluj există instituții care iau în considerare ideile noastre și le pun în aplicare. Pentru ca această acțiune să se întâmple a fost nevoie de colaborare între studenți, profesori și alte entități. Faptul că mașinile au o poziție privilegiată este o situație care se întâmplă peste tot în lume. E ca o epidemie. În Mexic am și eu mașină, îmi câștigam existența chiar reparând mașini și îmi plac mașinile. Dar în această situație este un semnal pentru a pune la dispoziție spațiul din fața facultății și altor oameni, nu doar celor privilegiați, în acest caz profesorilor care au mașini. Când am văzut parcarea a fost foarte ușor să mă gândesc ce am putea face cu acest loc. Nu cred că schimbăm orașul prin acțiunea noastră, dar încercăm să ne schimbăm noi, ca și comunitate, prin crearea unui mediu în care să schimbăm idei și să ne cunoaștem. Este un exercițiu foarte bun pentru studenți și pentru instituțiile din Cluj în general”, a precizat Luis Alvarez pentru Transilvania Reporter.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu inițiatorii Jazz in the Park, care au asigurat playlist-ul evenimentului și au amenajat un spațiu de relaxare cu beanbags. De asemenea, participanții au asistat la inaugurarea băncilor în parcare. Acestea au fost preluate din Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu” și recondiționate cu ajutorul donațiilor adunate în cadrul acțiunilor anterioare, care au avut loc în fața facultății. Acum băncile sunt amplasate în locul destinat înainte parcării bicicletelor, pentru care a fost amenajat un alt spațiu în apropierea clădirii FSPAC.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Acțiunea a cuprins și activități de destindere, pregătite de echipe de studenți, inclusiv un joc de cartografiere denumit „Maparea comunității – Cluj Napoca, împărăția diversității”, un concurs de cultură clujeană la standul „Istoria din interiorul nostru”, dar și două jocuri cu premii. Pe lângă acestea, s-a încurajat socializarea și relațiile deschise între membrii vecinătății FSPAC, organizatorii pregătind o listă cu provocări pe care cei prezenți să le îndeplinească, ajutându-i să se cunoască reciproc.

Potrivit echipei de organizare, proiectul „MAI MULT decât o Parcare – FSPAC agora” va continua și cu alte acțiuni și va include inclusiv o proiecție de film.

Distribuie:

Postaţi un comentariu