Octav de octombrie cu… dragoste

Filmul Octav, regizat de Serge Ioan Celebidachi, fiul marelui dirijor Serge Celibidachi, a avut premiera la Cluj. 

Filmul explorează teme universale precum dragostea, nostalgia sau timpul, prin relaţia profundă între un vârstnic de 80 de ani şi o fetiţă de 10 ani. Interesantă în această poveste este călătoria în timp pe care o face o personajul principal, bătrânul Octav, interpretat de actorul Marcel Iureş, în urma căreia ies la iveală evenimente importante din copilăria sa, acesta rămânând în acelaşi timp prizonier al trupului său îmbătrânit. Din distribuția filmului mai fac parte nume importante ale cinematografiei românești printre care Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Dinvale, Maria Obretin.

Cele câteva sute de spectatori au fost aşteptaţi la intrarea în sala cinamatografului Florin Piersic din Cluj Napoca chiar de protagonistul Marcel Iureş, cu un zâmbet larg şi extrem de amabil. Din restul echipei, la Cluj au fost prezenţi actorii copii, scenaristul şi regizorul. După proiecţie, echipa a primit aplauze, laude şi mulţumiri la scenă deschisă. Au fost elogiate cadrele cu o rafinată cromatică de griuri colorate şi tonuri clade de pământ, dialogurile, jocul actoricesc, iar doamnele i-au făcut înfocate şi publice declaraţii de dragoste lui Marcel Iureş.

 

Foto: Dan Bodea

Realizatorii au dezvăluit că filmările au avut loc la Câmpulung şi în studiourile de la Buftea.

„La Câmpulung, pe perioada filmărilor, am locuit deasupra unei cofetării, fiind ispitit şi plutind peste aromele de sirop, aluat, torturi, creme, esenţe, fisticuri, vanilie, nuci, migdale, ciocolată, frişcă, fructe, biscuiţi, caramel. Asta m-a inspirat” a mărturisit Marcel Iureş, cumva în nota idilică a filmului.

„Nu am să vă dau toate cheile filmului” a declarat regizorul, „dar vă spun că titlul e o trimitere la octava din muzică, dar şi la deceniul al optulea din viaţa unui om”.

Seara de film s-a încheiat cu o sesiune foto a publicului cu partea din echipa filmului prezentă la premiera de la Cluj.

Foto: Dan Bodea

Un interviu pe larg cu regizorul filmului Octav puteți citi aici:

Serge Ioan Celebidachi, regizorul filmului „Octav”: „Ne lipsește mândria. România nu înseamnă doar corupție și prostituție”

Postaţi un comentariu