Oana Pellea, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania: „Premiile sunt motiv de invidie, de a atrage asupra ta înjurături”

Foto: Dan Bodea

Oana Pellea s-a întâlnit din nou cu publicul din Cluj, de data aceasta în calitate de autoare și „colecționară de scene de literatură”. Actrița a fost onorată la Festivalul Internațional de Carte Transilvania cu Premiul „Scena literaturii” pentru calitatea prestaţiei sale scriitoricești, declarând în momentul acordării premiului, cu sinceritate, că premiul oferit este primul premiu din viața ei absolut nemeritat. „Jurnal 2003-2009” este cartea pe care Oana Pellea a publicat-o la Editura Humanitas în 2009.

Foto: Dan Bodea

„Nu este un jurnal al faptelor, ci al trăirilor și al stărilor de spirit, al gândurilor”, a spus Anca Măniuțiu, moderatoarea dialogului care a avut loc în lounge-ul din Piața Unirii al Festivalului Internațional de Carte Transilvania.  „Autoarea tinde spre o curățenie a credinței, o credință pe care mulți o privim ca pe ceva infantil. Foarte puțini dintre noi mai suntem candizi în raport cu credința. Această candoare există la Oana. Ca urmare, această carte are calitatea de a nu fi doar literatură. Este impregnată de trăire”, a spus Anca Măniuțiu. 

Actrița Oana Pellea s-a declarat onorată de invitația organizatorilor și a povestit cum a reușit să-și adune gândurile în paginile unei cărți. „Scriu de când sunt mică și tata spunea că ar fi trebuit să mă fac scriitoare. Am scris acest jurnal, dar nu am citit ce am scris. La insistențele doamnei Ioana Pârvulescu (scriitoare și critic literar, n.r.), am recitit jurnalul pe bucăți, dar doar acum un an, cred”, a declarat Oana Pellea. Aceasta și-a mărturisit obsesia pentru verticalitate, o temă care de altfel este prezentă atât în carte, cât și în propria ei viață. „Am fost foarte surprinsă de reacția oamenilor care s-au regăsit în etapele durerii despre care am scris eu cu privire la boala mamei”, a mărturisit actrița.

„Eu sunt un om foarte singuratic. Îmi place singurătatea. Dar a fi împreună cu colegii mei din teatru este un privilegiu pe care îl am și de care mă bucur aproape în fiecare seară”/Foto: Dan Bodea

„Eu sunt un om foarte singuratic. Îmi place singurătatea. Dar a fi împreună cu colegii mei din teatru este un privilegiu pe care îl am și de care mă bucur aproape în fiecare seară”/Foto: Dan Bodea

„Premiile sunt un motiv de a atrage înjurături, un motiv de invidie. Premiile sunt totuși bune pentru un simplu motiv: dau satisfacție oamenilor care au mizat pe tine că nu greșesc”, a mai spus Oana Pellea. 

În această perioadă, actrița filmează pentru Moromeții 2, o nouă producție a regizorului Stere Gulea filmată la distanță de 30 de ani de prima parte. „E mare păcat că publicul nu merge la filmele românești. Auzim spunându-se că nu se mai nasc actori cum au fost. Actori se nasc. Chiar foarte talentați”, a precizat actrița.

Actrița a răspuns și la deja clasica întrebare Ce este mai greu: Să faci teatru, sau să joci în film? „Probabil este mai greu să joci teatru pentru că teatrul este viu. În film depinzi de „foarfecă”. La teatru mulți dintre marii actori se întorc ca la o școală”, a explicat Oana Pellea. Actrița a vorbit și despre rolul pe care nu l-a jucat dar care are încredere că va veni, respectiv rolul Ofelia.

„Nu am cerut și nu am impus niciodată vreun rol și m-am bucurat de fiecare dată când un anume regizor de teatru m-a descoperit prin rolurile mele. În film mi-aș fi dorit să joc rolul lui Meryl Streep, din Sophie’s Choice. Este fabuloasă această actriță”, a mărturisit Oana Pellea.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu privire la eventualitatea de a pleca în străinătate și de a se stabili acolo, actrița a mărturisit că ar pleca pentru a se întoarce. 

Oana Pellea a mai fost prezentă la Cluj, în acest an, la o întâlnire cu publicul de Ziua Porților Deschise la Teatrul Naţional din Cluj.

„O singură dată am avut emoții, când am dat la actorie și a trebuit să trec în revistă repertoriul tatălui meu. Și de acolo pornind, am doar bucuria și plăcerea de a fi împreună cu ceilalți”, Oana Pellea

Postaţi un comentariu