O nouă ediţie a poeziilor lui Eminescu, lansată la Librăria Humanitas Cluj

eepurl.com

Librăria Humanitas Cluj anunţă lansarea cărţii „Mihai Eminescu-Poezii”, în cadrul unui eveniment care va avea loc joi, 15 ianuarie, de la ora 17.00, la sediul librăriei de pe strada Universităţii nr.4. Selecția textelor volumului „Poezii”, apărut la Editura Humanitas, a fost făcută de Cătălin Ciobă. Evenimentul are loc la 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Alături de criticul și istoricul literar, Ioana Bot, va vorbi Adrian Tudurachi, critic și istoric literar, cercetător la Institutul Sextil Pușcariu al Academiei Române, Cluj. Lansarea volumului va fi încheiată de un recital de poezie al elevilor de la Colegiul Național Emil Racoviță.

„Eminescu nu a avut timp să-şi adune creaţia într-un volum „de autor”, tot astfel cum nu a avut, de fapt, nici timp să o încheie, lăsându-ne moştenire un şantier de proporţii uriaşe – pe cât de fascinant, pe atât de copleşitor.

Această nouă ediţie restituie o parte însemnată a operei poetice, readucând-o, totodată, la datele ei primordiale: ordonate potrivit anilor când au fost scrise şi însoţite de note ample care evocă elemente biografice sau detalii de atelier, poeziile eminesciene câştigă în puritate. Le putem citi cu adevărat „aşa cum le-a scris Eminescu”, iar nu cum le-au reordonat numeroşii săi editori, de-a lungul timpului.
Ceea ce antologia de faţă desluşeşte, în epura cronologiei sale interne, este viteza de evoluţie a unui poet care, deşi începe a scrie sub auspiciile paşoptismului, duce, cu geniul său, lirica românească la apogeul romantismului, pentru a o ancora apoi în zorii modernităţii, ce vor lumina lumea literară românească abia în secolul posterităţii eminesciene”, precizează  Ioana Bot în prezentarea volumului.

Postaţi un comentariu