Noutățile Filarmonicii din Cluj în stagiunea 2016-2017: Gabriel Bebeșelea, dirijor permanent, un nou logo și vânzarea online a biletelor

Foto: Dan Bodea

Filarmonica de Stat „Transilvania” a revenit din vacanţă şi începe stagiunea 2016-2017 cu o serie de noutăți, cele mai importante fiind colaborarea permanentă cu dirijorul Gabriel Bebeşelea şi noua imagine a instituției realizată de agenția Heraldist & Wondermarks. O altă noutate este trecerea la vânzarea online a tuturor biletelor pentru concertele Filarmonicii, în paralel cu biletele vândute, tradițional, la casa de bilete. Preţurile biletelor şi abonamentelor la Filarmonica „Transilvania” se modifică și el începând cu această stagiune: 25 lei – 13 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 40 lei – 20 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele ajung la 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere.

„Eu nu sunt chiar proaspăt coleg cu cei din Filarmonică pentru că am o relație foarte specială cu orașul Cluj-Napoca. Am studiat aici, dar am fost o perioadă destul de lungă plecat. Mă bucur că am revenit și intențiile mele sunt de a readuce paleta sonoră pe care o avea Filarmonica din Cluj înainte, de a crea o linie repertorială foarte clară și de a-i da o identitate sonoră. Acest lucru nu se poate întâmpla într-o singură stagiune, dar sunt sigur că vom colabora foarte bine, inclusiv printr-un proiect cu răsunet foarte mare despre care vom da mai multe informații pe parcurs. Venirea mea la Cluj se datorează în cea mai mare parte orchestrei”, a spus dirijorul Gabriel Bebeșelea, la ora actuală unul dintre cei mai buni tineri dirijori din lume. În 2011 a fost declarat cel mai tânăr dirijor aflat în fruntea unei orchestre din România, iar în 2015, în luna octombrie, a câștigat concursul de dirijat „Lovro von Matačić Conducting Competition”, din Zagreb, unul dintre cele cinci mari concursuri internaționale de dirijat.

Gabriel Bebeșelea/Foto: Dan Bodea

Gabriel Bebeșelea/Foto: Dan Bodea

„Ceea ce vede publicul la un concert este vârful aisberg-ului. Munca unui dirijor se întâmplă atât cu orchestra, dar și acasă în fața partiturii cu creionul în mână. Eu de fiecare dată încerc să abordez partiturile extrem de sincer și pasional și poate acesta este avantajul meu care se observă în concertele pe care le am”, a completat sibianul Gabriel Bebeșelea.

Citiți și:

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai buni tineri dirijori din lume: Orchestrele secolului XXI sunt la concurență cu mersul la mall

În cadrul conferinței de presă din debutul stagiunii, Semida Durigă, director de creație la Heraldist & Wondermarks a prezentat conceptul care a stat la baza noii imagini a instituției. „Intenția noastră din spatele noului logo a fost să reflectăm numele într-o zonă de sunet. Am numit conceptul Vibrații Transilvane și am făcut un pas mult mai departe și considerăm noi că este o inovație în segmentul filarmonicilor în ceea ce înseamnă ideea de identitate. Am vrut să ilustrăm chiar cuvântul Transilvania prin acest logo. De fiecare dată când vom vorbi despre Filarmonica Transilvania vom ști că vorbim despre această filarmonică. Exact cum o entitate culturală evoluează în funcție de diverse contexte și noi am gândit această identitate modular, astfel încât logo-ul își va schimba culorile în funcție de anumite evenimente”, a spus Semida Durigă. Agenția Heraldist & Wondermarks a avut un rol important, pe lângă alte campanii, și în schimbarea imaginii Operei Naționale Române din Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Primul concert al toamnei la Filarmonica de Stat „Transilvania” îl readuce la pupitrul dirijoral pe maestrul Jan Stulen. Solistul invitat pentru deschiderea sezonului de concerte este pianistul Vesmás Tamás, care va interpreta „Imperialul”, de Beethoven. Din programul serii face parte şi simfonia „Scoţiana”, de Mendelssohn. Concertul va avea loc vineri, 16 septembrie, începând cu ora 19.00, la Colegiul Academic. Vor continua în această stagiune concertele educative, printre care în 21 ianuarie, The Young Person’s Guide to the Orchestra de Benjamin Britten, dar și un spectacol aniversar Dinu Lipatti-100 de ani de la naștere în luna mai, precum și un concert extraordinar cu muzică de film în colaborare cu Centrul Cultural German.

În legătură cu anunțul pe care îl va face Ministerul Culturii vineri, la ora 17.00, când va fi făcut public numele orașului care va primi titlul de Capitală Culturală în 2021, Marius Tabacu, managerul Filarmonicii de Stat „Transilvania” a precizat: „Este chiar un handicap, într-o oarecare măsură, faptul că viața culturală clujeană este foarte activă. Juriul, din câte știu, tinde să aleagă zone unde trebuie făcută și dezvoltată o viață culturală. Vom vedea însă vineri pe cine au ales”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu