Noutățile Festivalului Temps d’Images: Filme în piețe agroalimentare, scurtmetraje în școală și proiecte dedicate artiștilor independenți

Foto: Cristina Beligăr

A șaptea ediție a Festivalului Temps d’Images (6-16 noiembrie) propune spectatorilor să se transforme timp de zece zile din „consumatori” în „gânditori” și să participe la spectacole de teatru, dans, proiecții video și dezbateri pe tema „Ce ne hrănește?”, atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual.

Potrivit organizatorilor subiectele abordate în festival nu se regăsesc în discursul artistic actual, astfel încât rolul festivalului este de a crea contextul în care tema poate fi relevantă. „Credem că în cei șase ani am reușit să evităm o expandare a festivalului și să ne concentrăm asupra conținutului acestuia decât să extindem activități nenumărate. Având în vedere că festivalul este organizat în condiții extreme de finanțare aceasta a fost cea mai bună soluție” a declarat Miki Braniște, director al Festivalului.

Mai jos puteți urmări spotul festivalului:

TEMPS D’IMAGES #7 | 6-16 nov 2014 | Ce ne hrănește? from Festival TEMPS D’IMAGES on Vimeo.

Un element nou în festival va fi în acest an o secțiune mult mai vastă de filme decât până acum, de la filme documentare, la filme despre dansul contemporan. De asemenea, prin proiectul Filme-n piață, în cadrul acestei ediții vor fi prezentate în zilele de 6 și 11 noiembrie filme în Piața Flora din Mănăștur și în Piața Hermes din Gheorgheni. Un proiect pilot inedit este și cel intitulat Hrănește Viitorul, care presupune proiectarea unor filme scurte despre calitatea hranei în fața elevilor Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.

Și în acest an Temps d’Images colaborează cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca (Goethe-Zentrum), cu sprijinul căruia va fi proiectat în premieră filmul „Pașaport de Germania” în regia lui Răzvan Georgescu. Totodată o propunere interesantă în festival va fi întâlnirea informală cu artista Gianina Cărbunariu care va aduce la Cluj cel mai recent spectacol al ei, „De vânzare”. Pe lângă spectacole au fost readuse în programul festivalului și expozițiile, una dintre acestea constând într-un insert video în clădirea Fabricii de Pensule propus de artistul Ciprian Mureșan. În programul celor zece zile de festival publicul va avea parte și de un tur ghidat, interactiv, care va încerca să răspundă întrebării „Ce ne hrănește în Cluj?. Turul o va avea în calitate de ghid pe Lala Panait, antropolog urban și parte a echipei de organizare.

Secvență din spectacolul De vânzare/Foto: Tibar Octavian

Secvență din spectacolul De vânzare/Foto: Tibar Octavian

O propunere provocatoare  este și cea a grupului artistic Mixer, format din Ana Botezatu și Corina Bucea, care va prezenta în data de 6 noiembrie spectacolul Cină în doi. „Mixer a început dintr-un interes comun al nostru față de tema caietelor de rețete din gospodăriile femeilor. Astfel, tema am expandat-o în mai multe evenimente în care am încercat să aducem lumea în același loc, într-un spațiu care deși e public păstrează familiaritatea unei cine în familie sau între prieteni. Am profitat de contextul festivalului și încercăm să inversăm poziția în care ne aflăm atunci când organizăm evenimente. Vrem să facem un lecture-performance și în fața publicului să împărtășim lucrurile care ne hrănesc răspunzând la întrebările pe care festivalul le propune publicului: ce ne hrănește fizic și spiritual”, a explicat Corina Bucea.

Platforma Independentă de Artele Spectacolului

Din data de 13 noiembrie Festivalul Temps d’Images inițează și Platforma Independentă de Artele Spectacolului (13-16 noiembrie) eveniment dedicat creatorilor independenți ce activează în România în domeniul teatrului, dansului și al performance-ului. Tema ediției din 2014 a Platformei este „Trecutul a murit!?“. „Ni se pare foarte important să avem grijă de artiștii de pe scena locală. Încercăm să creăm un context în care ei să fie vizibili la nivel internațional și astfel invităm mai mulți directori de festivaluri din străinătate și jurnaliști culturali care să îi cunoască. Partea de dans prezentă în această platformă este susținută de Centrul Național al Dansului”, a precizat Miki Braniște. Din partea Centrului Național al Dansului, coregrafa Vava Ștefănescu a declarat în timpul conferinței de presă că festivalul a fost timp de șapte ani un susținător de bază al dansului contemporan și al formelor artistice actuale. „Este incredibil că nu se pierde atenția la detalii, asupra artistului și a individualității lui. Astăzi un festival este un business și mai puțin un răspuns la o întrebare a societății, ceea ce Temps d’Images nu face. Astăzi bifăm proiecte în loc să ne gândim cum susținem anumite idei, ce riscuri ne asumăm pentru a susține un anumit proiect”, a precizat Vava Ștefănescu. Unul dintre proiectele pe care Centrul Național al Dansului le susține este Despre ce mai vorbim astăzi. Evenimentul va consta în patru zile de ateliere și le va avea ca moderatoare pe Mihaela Michailov, Oana Stoica, Gina Șerbănescu și Miruna Runcan.

Un alt atelier cu o temă interesantă, Intermediere culturală/Dezvoltarea publicului, este programat în zilele de 13, 14 și 15 noiembrie, evenimentul fiind susținut de Goethe-Zentrum. La conferința de presă a fost prezent și directorul Goethe-Zentrum Cluj-Napoca, Fabian Mühlthaler care s-a declarat încântat de programul festivalului. El a precizat că în acest an contribuția Centrului Cultural German nu este foarte consistentă, însă anul viitor speră ca susținerea să fie mai concretă și mult mai vizibilă.

Festivalul Temps d’Images se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 6-16 noiembrie în mai multe locații: Fabrica de Pensule, Sala Radio, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Casa Tranzit, Reactor de creație și experiment, ZUG.Zone, Cinema Victoria, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, La Cizmărie, Liceul Mihai Eminescu, Piața Flora, Piața Hermes. Biletele la spectacole și la reprezentații pot fi achiziționate de pe biletmaster.ro sau înaintea evenimentelor, la prețul de 10 lei cu reducere și 15 lei preț întreg.

1 Comentariu

  1. Claudiu spune:

    Bravo! Abia astept sa vin.

Postaţi un comentariu