Noul sediu al Academiei de Muzică din Cluj va avea inclusiv adăpost antiatomic și va transforma cartierul Mănăștur în nucleu cultural

Foto: Dan Bodea

Rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Vasile Jucan, a prezentat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul campusului universitar al Academiei care se va realiza în următorii doi ani în cartierul Mănăștur, în zona Dealul Colina, pe strada Bucium. Investiția majoră se ridică la 37 milioane de euro fiind cea mai mare investiție a statului român în Cluj-Napoca după stadionul Cluj Arena. Din cei 37 de milioane de euro, 2 milioane de euro trebuie asigurați de Academie, respectiv de Ministerului Educației.

„Este o construcție pe care o așteptăm de foarte multă vreme și va fi amplasată în cel mai mare cartier al Clujului, transformându-l într-un adevărat nucleu cultural. Un alt avantaj este proximitatea de comuna Florești, ceea ce înseamnă public nou, public tânăr pentru evenimentele noastre. Toată zona se va urbaniza și va primi un nou aspect. Cel mai înalt corp va avea cinci etaje+parter”, a spus Vasile Jucan, care își va încheia anul acesta cel de-al doilea mandat de rector în cadrul instituției.

Rectorul a precizat că profesorii nu vor avea de ales decât să agreeze locația noului sediu, chiar dacă nu este una centrală. Altă soluție nu este în acest moment, având în vedere că instituția nu are sediu propriu. Noul sediu va rezolva și problema locurilor de parcare pentru comunitatea profesorilor și a invitaților instituției.

„Sala de concerte va fi o sală europeană, care nu există în acest moment în Cluj. Va avea multe funcționalități moderne, care vor atrage muzicieni și public pe măsură. Sala va avea inclusiv o fosă pentru 78 de instrumentiști și va costa 14 milioane de euro. Înălțimea ei va avea 19 metri și o formă care îi va conferi o acustică grozavă. Va fi o sală cochetă, cu 850 de locuri, unde se vor întâmpla multe evenimente culturale. Pe hârtie, proiectul arată foarte bine și ca instituție vocațional-artistică va fi printre puținele care vor avea campus”, a mai precizat rectorul Vasile Jucan.

De ce este necesară?

Academia trebuie să părăsească actualul sediu de pe str. I.C. Brătianu nr.25, în urma retrocedării clădirii către Episcopia Română Unită cu Roma, în anul 2023, fiind astfel singura universitate din România care nu deține un sediu pentru desfășurarea activității didactice. În prezent, din complexul de clădiri, academia deține doar Sala Studio și o anexă, nu și spațiile unde se desfășoară activitățile didactice. În prezent academia deservește unui număr de 1.100 de studenți și 223 de profesori. Actuala Sală Studio ar putea să se transforme în studio de imprimări.

În anul 2006 s-a semnat protocolul de predare-primire a obiectivului de investiții Spitalul Clinic de Urgență a terenului aferent acestuia, situat în Cluj-Napoca, str. Bucium, între Consiliul Județean și Ministerul Educației și Cercetării. Din 2006, până în decembrie 2017, terenul, în suprafață de 20.071 mp a fost blocat de litigiile apărute prin Legea 10.

„Au existat persoane cu diferite pretenții pentru acel teren, au fost și anumite instituții pentru care acel loc prezenta interes”, a explicat Vasile Jucan.

După cinci instanțe judecătorești, academia a reușit întăbularea terenului și a clădirii existente în decembrie 2017 demarând întocmirea documentației și a studiului de fezabilitate după noi norme, pentru construirea campusului universitar, folosind vechea amprentă a construcției existente. În prezent, conform HG din 30 decembrie, publicată în Monitorul Oficial nr.6 din 7 ianuarie 2020, a fost aprobată finanțarea obiectivului de investiții de la bugetul de stat, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Procedura de licitație și lucrările construcției se vor realiza de către Compania Națională de Investiții (CNI), care este beneficiar pe perioada realizării investiției.

„Toate ruinele pe care le vedeți acum vor fi dărâmate până vom ajunge la structura de beton. Construcția are și un adăpost antiatomic pentru 462 de persoane. Amprenta construcției s-a dovedit funcțională și de aceea va fi păstrată din vechiul proiect al Spitalului Clinic de Urgență”, a spus Vasile Jucan.

Potrivit rectorului, caietul de sarcini va fi finalizat săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că vor putea începe procedurile de licitație. „Dacă începem în luna mai lucrările, ne putem încadra în cele 24 de luni pe care le presupune ridicarea construcției. Pentru studiul de fezabilitate am participat noi, ca instituție, și un arhitect pe care noi l-am angajat. Am elaborat studiul, care practic zice ceea ce vrem noi să facem acolo”, a precizat Vasile Jucan.

[stextbox id=’custom’]

Cum va arăta nou sediu

Campusul va fi format dintr-o sală de spectacole, sediul propriu-zis al academiei, un cămin studențesc, o sală de sport și o clădire pentru ateliere pentru decoruri și pentru atelierul de întreținere a clădirii principale. Suprafața totală a terenului este de 20.071 de metri pătrați (două hectare). Suprafața construită în acest moment este de 3.700 de metri pătrați, cu o suprafață desfășurată de 11.585 de metri pătrați. Clădirea actuală va fi reconfigurată și extinsă, pentru a se ajunge la o suprafață desfășurată de 23.098 de metri pătrați. Spre comparație, acum Conservatorul funcționează pe o suprafață de 3.830 metri pătrați, cu un cămin studențesc cu o capacitate de 124 de locuri, situat pe strada Albac.

Clădirea sălii de spectacole va avea o capacitate de 835 de persoane – 505 locuri în parterul sălii, 286 locuri la balconul sălii și 44 locuri în lojile laterale. Spre comparație, sala mare a Teatrului Național Român Cluj-Napoca are 928 de locuri, iar cea a Teatrului Maghiar de Stat, 862. La demisol se vor afla foaierul, garderoba, grupurile sanitare, spații tehnice. Un foaier și garderobă vor mai exista și la etajul 1. Va exista și o scară monumentală între parter și primul etaj, dar și scări laterale și un ascensor de opt persoane, pentru persoanele cu dizabilități.

Clădirea propriu-zisă a universității va avea o sala de orgă, un amfiteatru, rectoratul, decanatele, biblioteca și facultățile amplasate în jurul unui nucleu central ce conține principala casă a scărilor, cu acces de la un hol principal de primire public, amplasat la parter.

Clădirea e împărțită în mai multe corpuri, pe mai multe niveluri, cel mai înalt regim de înălțime fiind parter plus cinci etaje. La nivelul cel mai înalt vor exista o sală de reuniuni și o zonă de terasă-belvedere.

În corpul A, la parter și primul etaj va fi sala de orgă cu 144 de locuri în parterul sălii și 72 de locuri la balcon, iar la etajele al treilea și al patrulea va fi un amfiteatru cu 160 de locuri în parterul sălii și 64 de locuri la balcon. La etajul cinci va fi o terasă circulabilă. La demisol va fi un adăpost de protecție civilă.

În corpul B se vor amenaja săli de curs, laboratoare și săli de studiu individual. La etajul al cincilea se amplasează o sală de reuniuni, cu acces dinspre cele mai importante trei corpuri ale clădirii. La demisol se vor afla ateliere de reparații pentru instrumente muzicale, spații de depozitare și centrala de ventilație.

În corpul C, la demisol se vor amenaja săli de repetiții, la parter se va afla o bibliotecă cu spațiile anexe și o fono-videotecă, la etajul 1 se va afla rectoratul, la etajele 2 și 3 vor fi amenajate săli de curs și săli de studiu individual pentru facultatea teoretică, iar la etajul 4, atât în corpul C, cât și în corpul D, vor fi birourile pentru sectorul administrativ.

Demisolul corpului D cuprinde săli de încălzire pentru artiști, săli individuale pentru dirijor și solist, vestiare pentru artiști și un spațiu pentru depozitare decoruri. La parter se află o sală de coregrafie cu vestiare și un spațiu de depozitare decoruri. La etajul 1 se propune o sală de regie și șase camere de cazare pentru invitați. La etajele 2 și 3 vor fi amenajate săli de curs și săli de studiu individual pentru facultatea de instrumente.

În corpurile E și F, se amenajează, începând de la demisol până la etajul 1, spații de depozitare, oficii de curățenie. La etajul 1 al corpului E va fi cabinetul medical.

Pentru fiecare nivel a fost prevăzut un grup sanitar adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități.

Căminul studențesc va fi un alt corp al aceleiași clădiri, pe patru niveluri (P+3E) cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenți. Camerele sunt de două tipuri: 22 de camere cu două locuri și 34 de camere cu patru locuri. Fiecare cameră este prevăzută cu grup sanitar propriu. La parter au fost prevăzute două camere care să răspundă nevoilor persoanelor cu dizabilități. La demisol se vor găsi o spălătorie, o călcătorie, spații tehnice și spații de depozitare. Căminul studențesc are intrare și administrare separată, dar comunică cu zonele de interes  ale universității.

Sala de sport va fi amenajată în spațiul prevăzut pentru centrala termică a spitalului regional nefinalizat. Amenajările exterioare prevăd 113 locuri de parcare și cinci locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, alei pietonale și carosabile.

[/stextbox]

În prezent, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” deține și un teren de 2.780 de mp. întăbulați pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 unde ar trebui să se ridice Centrul Cultural Transilvania.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Radu says:

    Valeu, păi le va trece ditamai centura sud pe sub geamuri

Postaţi un comentariu