Muzică de cea mai bună calitate, la o nouă ediţie a Festivalului Mozart

Foto: Dan Bodea

O nouă ediţie a Festivalului Mozart (5-12 decembrie) va debuta la sfârşitul acestei săptămâni cu un concert de excepţie care îl va avea în calitate de dirijor şi solist pe muzicianul german Jörg Widmann. De asemenea, vor putea fi audiaţi şi alţi interpreţi renumiţi alături de tineri artişti deja îndrăgiţi de public: dirijorul Ferenc Gábor (Berlin), soprana Laura Tătulescu (München), Cvartetul Arcadia, pianistele Anca Lupu (Frankfurt am Main), Silvia Sbârciu şi Aurelia Vişovan, violonistul Francesco Ionaşcu.

Astfel, pe parcursul săptămânii viitoare, iubitorii de muzică de calitate au ocazia să asiste atât la concerte simfonice de excepţie şi concerte de cameră, cât şi la concursul de interpretare pian, unde sunt înscrişi 17 concurenţi. Festivalul este încadrat de două concerte al orchestrei Filarmonicii Transilvania, în 5 şi 12 decembrie, mijlocul săptămânii fiind dedicat celor trei concerte camerale şi unui simpozion pe teme mozartiene.

Adriana Bera,   preşedinte al Societăţii Române Mozart/Foto: Dan Bodea

Adriana Bera, preşedinte al Societăţii Române Mozart/Foto: Dan Bodea

 „Concursul din cadrul festivalului se desfăşoară pe cinci secţiuni, iar anul acesta începe o nouă ediţie a concursului, după ce toate cele patru ediţii ale concursului de pian au fost câştigate de elevi ai Liceului de Muzică «Sigismund Toduţă» din Cluj. Cei patru elevi care au câştigat cele patru ediţii au fost elevii aceleiaşi profesoare, doamna, Gerda Türk, care din păcate nu se mai află printre noi. În acest an vom oferi un premiu care poartă numele acestei doamne profesoare şi care se acordă celui mai tânăr interpret care intră în finală, dar nu primeşte unul din cele trei premii oferite de juriu. Banii pentru acest premiu, respectiv 1000 de lei, sunt donaţi de familia Türk”, a precizat doamna Adriana Bera, preşedinte al Societăţii Române Mozart.

Aurelia Vişovan,   pianistă/Foto: Dan Bodea

Aurelia Vişovan, pianistă/Foto: Dan Bodea

Ultima elevă a profesoarei Gerda Türk şi câştigătoarea a concursului de pian în 2007, Aurelia Vişovan, va susţine în acest an la Festivalul Mozart un concert cameral, alături de violonistul Francesco Ionaşcu, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. „Sunt foarte onorată să mă aflu din nou invitată în festival.Cred că şi atunci când nu am cântat am venit special de la Viena doar pentru a fi aici. Pentru mine Mozart înseamnă decembrie şi este greu să treacă această perioadă dinainte de sărbători fără Festivalul Mozart”, a precizat Aurelia Vişovan, în prezent studentă la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului  din Viena. Tânăra pianistă a precizat pentru Transilvania Reporter că este foarte stimulant să urmezi studiile universitare într-unul dintre oraşele cu cea mai intensă activitate muzicală. „Pentru noi, a muzicieni, este foarte imporant mediul, concurenţa şi inspiraţia primită de la ceilalţi. Viena este un oraş al tuturor artelor şi te inspiră cu adevărat”, a spus pianista. În 2014 Aurelia Vişovan a debutat pe scena festivalului „Toamna Muzicală Clujeană” sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, iar în noiembrie a obţinut premiul I la Concursul Internaţional de la Graz..

Un alt eveniment de excepţie este prezenţa în festival a Cvartetului Arcadia, tânăra formaţie fiind recent câştigătoare a premiului I la Concursul Internaţional de la Osaka, Japonia. Un punct important în programul Festivalului Mozart este şi concertul pentru copii, din data de şase decembrie, intitulat „Poveste de iarnă”. Concertul cuprinde fragmente din lucrări de W.A. Mozart, A. Vivaldi şi P.I. Ceaikovski. „Am introdus de câţiva ani în programul festivalului un concert pentru copii în colaborare cu programul DoReMiStart, de educaţie muzicală. Ceea ce are special acest program este faptul că interpreţii sunt şi moderatorii. Concertele sunt interactive şi cei care cântă discută cu publicul şi explică muzica şi se bucură de un succes extraordinar.

Marius Tabacu,   director Filarmonica de Stat Transilvania/Foto: Dan Bodea

Marius Tabacu, director Filarmonica de Stat Transilvania/Foto: Dan Bodea

„Eu sunt foarte mirat că de 24 de ani încoace se reuşeşte organizarea unui festival de o asemenea anvergură, cu atât de puţini bani. Este în spiritul lui Mozart să fie aşa, pentru că dacă ne amintim  bine Mozart a murit sărac într-o societatea care nu ducea lipsă nici de cultură, nici de rafinament. Mie îmi face impresia că Mozart nu era de nasul lor. El arăta cu degetul spre posteritate şi iată-ne pe noi în rolul de posteritate a lui Mozart, ceea ce este onorant”, a precizat Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, la conferinţa de presă organizată cu câteva zile înainte de startul festivalului.

Potrivit Adrianei Bera, bugetul festivalului în acest an este de aproximativ 10.000 de euro, iar valoarea premiilor la concursul de interpretare este de 6.000 de lei.

 [stextbox id=”custom”]MozartVeronadallaRosaSocietatea Română Mozart (SRM) a luat fiinţă în anul 1991 din iniţiativa muzicologului Francisc László. Este o societate nonprofit afiliată la Fundaţia Internaţională Mozarteum de la Salzburg şi are ca scop statutar cultivarea operei şi memoriei lui Mozart în România. Principala activitate prin care SRM realizează acest deziderat este organizarea, în fiecare an, a unui festival muzical internaţional, care se desfăşoară la Cluj-Napoca în preajma datei morţii marelui compozitor (5 decembrie 1791). Festivalul este organizat în parteneriat cu Filarmonica „Transilvania” şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.[/stextbox]

Programul integral al Festivalului Mozart poate fi consultat pe site-ul oficial al evenimentului.

„Ceea ce ne propunem cu Festivalul Mozart este de a păstra un caracter elitist şi pe de altă parte să deschidem evenimentul către un public foarte larg. Din acest motiv invităm artişti tineri. Acesta este scopul Societăţii Mozart şi scopul concursului pe care îl organizăm. Ese dovedit că un contact cu muzica de bună calitate şi cu muzica lui Mozart contribuie la o dezvoltare armonioasă a personalităţii”, Adriana Bera, preşedinte al Societăţii Române Mozart.

Distribuie:

Postaţi un comentariu