Muzeul Beelden aan Zee din Haga, interesat să achiziționeze lucrări de sculptură din Cluj

Foto: Dan Bodea

Timp de două zile, Clujul a fost vizitat de mai mulți membri ai consiliului de administrație al Muzeului Beelden aan Zee din Haga, respectiv de sponsorii acestui muzeu în vederea achiziționării unor lucrări de sculptură pentru colecția muzeului. Grupul a vizitat atât galerii din București cât și din Sibiu, ultima oprire fiind la Cluj.

„Ne concentrăm în această vizită asupra sculpturii, dat fiind că muzeul nostru este interesat de sculptură de mai bine de 20 de ani. Mulțumită curatorilor Cees Hendrikse și Ioana Ciocan am organizat o expoziție despre sculptura contemporană din România în 2015 și am fost foarte impresionați. Am avut câțiva artiști pe care am vrut să îi revedem la Cluj și care ne-au intrigat atunci. Simțim că este un potențial sculptural enorm în România și la Cluj. Am vizitat de asemenea universitatea de artă din Cluj, să vedem unde studenții sunt educați. Căutăm întotdeauna țări în care vedem acest potențial pentru că în colecția noastră avem în proporție de 60% lucrări internaționale contemporane. Toți acești oameni cu care am venit au expertiză în domeniu și reprezintă diverse zone din lume și care, cu influența pe care o au ne fac recomandări cu privire la achizițiile noastre. Ceea ce ne dorim este o legătură între muzeul nostru și scena artistică din România, iar din ceea ce vedem există un viitor foarte promițător. Ca urmare, sperăm să avem o persoană în consiliul nostru care să reprezinte și Estul Europei, inclusiv România”, a declarat Jan Teeuwisse pentru Transilvania Reporter, director al Muzeului Beelden aan Zee din Haga.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Potrivit curatorului și criticului de artă Maria Rus Bojan, care a însoțit delegația olandeză în turul din România și care a fost invitată să facă parte din consiliul de administrație al Muzeului Beelden aan Zee, grupul a vizitat în Cluj Muzeul de Artă, Fabrica de Pensule și alte ateliere din oraș, precum cele ale lui Cornel Brudașcu și Alin Bozbiciu. „La Fabrica de Pensule am vizitat galeria SABOT și atelierul lui Radu Cioca, artist care a avut lucrări în expoziția prezentată la Haga anul trecut. De asemenea, au fost conduși și la expoziția de sculptură „Glory Holes” a lui Vlad Olariu prezentată la Muzeul de Artă și s-au întâlnit și cu maestrul Ioan Sbârciu”, a precizat Maria Rus Bojan pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Muzeul Beelden aan Zee din Haga a găzduit anul trecut expoziția românească de sculptură „Transformation.Romanian sculpture 25 years after Revolution” la care au participat 12 tineri artiști români: Ioana Ciocan, Judit Balko, Mihuț Boșcu Kafchin, Radu Cioca, Ștefan Radu Crețu, Andreea Dobrin, Costin Ioniță, Vlad Olariu, Alexandru Potecă, Larisa Sitar, Mircea Suciu, Mihai Zgondoiu. Expoziția a inclus una dintre cele mai mari colecții de sculpturi expuse până atunci în Regatul Țărilor de Jos.

Distribuie:

Postaţi un comentariu