Misterioasa și atrăgătoarea Indie, prin ochii a trei clujence

Foto: Dan Bodea

Trei puncte de vedere ale experiențelor indiene pe care le-au avut în țara tuturor contrastelor au fost prezentate de clujencele Hanna Bota, Iudita Pelea și Mihaela Gligor, cu ocazia celebrării Zilei Independenței Indiei.

Evenimentul India Sutra a fost organizat de Centrul Clujean pentru Studii Indiene la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj și este primul dintr-o serie de manifestări lunare pe care centrul le pregătește în perioada următoare.

Mihaela Gligor,   Hanna Bota și Iudita Pelea/Foto: Dan Bodea

Mihaela Gligor, Hanna Bota și Iudita Pelea/Foto: Dan Bodea

Astfel, „perioada indiană” a Hannei Bota a fost cea din timpul călătoriei sale în orașele Calcutta, New Delhi, Agra și Jaipur din februarie 2008, în cadrul proiectului Cărţile românilor în India, organizat prin Ambasada României. Influențată nu doar din punct de vedere cultural, ci și din punct de vedere spiritual de India, scriitoarea Hanna Bota a făcut referire la contrastele pe care le-a remarcat în această parte a lumii unde opulența și sărăcia coexistă pe aceeași treaptă. „Te șochează marile diferențe din această țară. Opulența orientală, invazivă în culoare, în bogăție, în miresme este în contrast cu partea săracă. Șocant a fost și să trăiești în avalanșa aceea de oameni săraci care îți creează o altă percepție a realității. Prima reacție a fost de consternare, de milă, față de acești oameni. Mi s-a explicat însă, că lucrurile sunt cum sunt pentru că au un rost. În spatele a  tot ce mi se explica se aflau credințele acelor oameni. India este incredibilă și de neînțeles și nu ai cum să o cunoști într-o singură viață”, a precizat Hanna Bota.

Scriitoarea a mai vorbit și despre capacitatea indienilor de a trăi viața mult mai contemplativ decât o trăiesc occidentalii. „Resemnarea lor care pe mine mă revolta făcea parte dintr-un fel contemplativ de a vedea viața iar interesul lor pentru transcendent l-am înțeles abia când am ajuns acolo. Oriunde călătoresc mi-aș dori să pot uni civilizațiile. Noi încă trăim într-o segregare și ar fi cazul să ne trezim că suntem o singură umanitate, pe o singură planetă care trebuie să își accepte diversitatea”, a mai precizat Hanna Bota, autoarea romanului „Dansând pe Gange”.

„M-aș întoarce oricând înapoi oriunde am fost, dar îmi doresc mai mult să merg în alte locuri. Nu cred că mă voi întoarce în India. Mai bine m-aș duce în Nepal, sau în Japonia, în Mexic, în Peru. Sunt și alte civilizații de descoperit și de legat între ele”, Hanna Bota

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pentru Iudita Pelea vizitarea Indiei, în două ocazii, o dată în 2009 și a doua oară în 2013, a fost un vis împlinit. „India mă cheamă înapoi, îmi dă un fel de dependență, este ceva acolo care te cheamă să te întorci. Hanna avea dreptate în ceea ce privește șocul diferențelor, dar fiecare vede în India ceea ce vrea”, a spus Iudita Pelea, artist plastic, participantă la mai multe expoziţii de pictură, organizate îndeosebi sub egida Societăţii Culturale “Filarmonia” din Turda. Cu privire la experiența ei în India, Iudita Pelea a citit o postare pe care a scris-o pe blogul său, despre întâlnirea cu Dalai Lama, experiența care a adus-o mai aproape de Dumnezeu și ce înseamnă fericirea ca stare a minții.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Mihaela Gligor a povestit experiența primei sale vizite în India, prin Institutul Cultural Român, la o conferință dedicată lui Mircea Eliade. „Nu eu aleg când mă duc în India, ci India alege când merg acolo”, a mărturisit coordonatoarea Centrului Clujean pentru Studii Indiene. Relatările celor trei invitate au fost însoțite, pe parcurs, de imagini din călătoriile acestora în India, iar participanții la eveniment s-au putut delecta cu muzică indiană și au putut gusta din ceaiul tradițional indian, masala chai, oferit de Restaurantul Indigo.

 1IMG_0132

Centrul Clujean pentru Studii Indiene-Cluj Center for Indian Studies a fost inaugurat în luna decembrie a anului trecut, la Facultatea de Litere, având-o în calitate de director pe Mihaela Gligor, cercetător științific în cadrul Academiei Române, filiala Cluj și autoare a volumului „Mircea Eliade. Anii tulburi.1932–1938”. Potrivit Mihaelei Gligor, începând cu această toamnă, vor exista la Facultatea de Litere atât cursuri de sanscrită, cât și de cultură și civilizație indiană și va fi organizat chiar și un festival indian.

Următorul eveniment special organizat de Centrul Clujean pentru Studii Indiene va avea loc în data de 14 februarie, la Muzeul de Artă, unde vor fi prezentate aspecte mai puțin cunoscute ale poveștii dintre Mircea Eliade și Maitreyi.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu