Mircea Cărtărescu, la Cluj: Scriitorul își lansează cea mai recentă carte

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi prezent în luna februarie la Cluj pentru o întâlnire cu cititorii în cadrul unui eveniment de lansare a celui mai recent roman al său, „Solenoid”.

Lansarea cărții va avea loc în data de 10 februarie, de la ora 18.00, în sala Auditorium Maximum de pe strada Kogălniceanu nr. 1. Evenimentul va fi moderat de Ilie Rad, iar invitați, alături de scriitor, vor fi poeta Marta Petreu și istoricul Ioan-Aurel Pop.

„Aș vrea să rog să aveți răbdare cu această carte. Este o carte mai ciudată, mai specială. E o carte care începe pe la pagina 250 așa. O să mă întrebați ce se întâmplă până acolo. Până acolo sunt schele. Este o schelărie pe care se va ridica cartea propriu-zisă. Cei care ajung să treacă de jumătatea cărții și care înaintează încet, încet către sfârșit probabil că vor fi câștigați. Deci vă cer foarte multă răbdare. Citiți rar, citiți câte puțin. Pe două luni, pe trei luni, pe patru luni de zile. Nu trebuie să o înghițiți așa cum a înghițit-o domnul Liiceanu pentru că presupune niște riscuri. Riscul de indigestie ș.a.m.d. Indigestie mentală și nu vă sfătuiesc acest lucru. Ideal ar fi ca dumneavoastră s-o citiți în exact același timp cât a fost scrisă cartea, adică în cinci ani de zile. Dar nici asta nu pot să vă cer”,  spunea Mircea Cărtărescu în luna noiembrie a anului trecut, când volumul „Solenoid” a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus.

Evenimentul de lansare a volumului la Cluj este organizat de Universitatea Babeș-Bolyai și Librăria Humanitas.

Poetul, prozatorul și publicistul Mircea Cărtărescu este considerat de critici drept cea mai importantă figură a generației optzeciste din literatura română, recunoașterea internațională fiind indicată și prin faptul că este unul dintre cei mai traduși autori români din ultimele două decenii — în italiană, franceză, spaniolă, poloneză, bulgară, maghiară etc. Printre numeroasele distincții obținute se numără Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer (2006). În aprilie 2010 a fost decorat cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler de către ambasadorul Franței la București, Henri Paul.

Postaţi un comentariu