Ministrul Culturii respinge contestația privind competiția Capitală Europeană a Culturii 2021

Foto: Dan Bodea

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a răspuns miercuri, 3 februarie, scrisorii asociațiilor culturale din orașele Iași, Brașov, Brăila, Craiova și Târgu Mureș prin care se contesta procedura de selecție pentru desemnarea orașelor care au intrat pe lista scurtă la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Ca urmare cele patru orașe care se vor lupta anul acesta în finala competiției vor rămâne Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și București.

În cadrul aceluiași document, Vlad Alexandrescu a anunțat că intenționează să lanseze în curând un program național de susținere a orașelor care au participat la procesul complex de elaborare a unei strategii culturale pentru înscrierea în concursul Capitală Europeană a Culturii 2021. „În scurt timp, vă voi invita așadar să ne fiți parteneri de dialog în acest demers. Îmi exprim sincera speranță că veți fi interlocutorii noștri privilegiați, pentru obținerea unor reale beneficii în sprijinul comunităților locale”, a precizat Vlad Alexandrescu.

În ceea ce privește situația candidaturilor la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, în urma unei analize juridice obiective, s-a ajuns la concluzia că nu există motive legale pentru a decide revocarea celor doi experți naționali din juriu, Raluca Velisar și Valentina Iancu și pentru reluarea procedurii de selecție, așa cum solicitau asociațiile din cinci dintre orașele candidate. În răspunsul Ministrului Culturii se precizează că nominalizarea celor doi experți români din juriu s-a făcut printr-un demers transparent prin consultare cu Comisia Europeană, instituția europeană examinând dosarele de candidatură și monitorizând respectarea criteriilor de desemnare.

„Ca urmare a analizării dosarelor trimise de Ministerul Culturii în august 2015, Comisia a validat oficial cele două candidaturi, printr-o scrisoare asumată la nivel corespunzător, confirmând respectarea de către autoritățile din București a criteriilor de nominalizare stabilite prin actul normativ în vigoare. […] Mai mult, înainte de etapa de preselecție, fiecare membru al juriului, inclusiv doamna Raluca Velisar şi doamna Valentina Iancu, a semnat o declaraţie pe proprie răspundere că nu se află în niciun conflict existent sau potenţial în raport cu un oraş candidat anume. Prin această declaraţie, cei doi experţi naţionali şi-au asumat angajamentul de a informa personal Ministerul Culturii imediat ce identifică un conflict de interese direct sau indirect în raport cu orice candidatură pe care trebuie să o evalueze. De asemenea, experţii au confirmat, prin semnarea declarației, că acceptă codul de conduită pentru evaluatori, potrivit căruia «expertul lucrează independent, cu titlu personal şi nu în numele unei organizaţii».Reprezentanţii Ministerului Culturii au putut astfel constata, în calitatea lor de observatori, imparțialitatea experților naționali, atât pe parcursul audierilor celor 14 oraşe candidate, cât și în cadrul dezbaterilor juriului”.

Cu referire la derularea competiției, în răspunsul transmis de Vlad Alexandrescu se evidențiază că selectarea orașelor din lista scurtă s-a făcut conform Regulamentului de procedură, prin vot nesecret:

„Referitor la strategia culturală a orașului Baia Mare în momentul etapei de preselecție, precizăm că Ministerul a avut în vedere interpretarea juridică a Comisiei Europene, care adoptă o atitudine flexibilă în astfel de cazuri, tocmai pentru a veni în sprijinul tuturor candidaților la această competiție. Mai exact, orașele a căror strategie culturală nu a fost încă adoptată de municipalitate își pot totuși depune candidatura în faza de preselecție, angajându-se să adopte această strategie până la depunerea dosarelor revizuite pentru etapa selecției finale”, a transmis ministrul Culturii.

Scrisoarea integrală a Ministrului Culturii poate fi accesată AICI.

Distribuie:

Postaţi un comentariu