Ministrul Culturii, la Cluj: Cultura aduce mult mai mulți bani decât îi alocăm. Ar fi utilă o strategie națională în acest domeniu

Foto: Dan Bodea

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a fost prezent miercuri la Cluj cu ocazia vernisării expoziției „Aurul și argintul antic al României”, un proiect unicat al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) prin colaborarea cu 31 de muzee din țară.

În cadrul conferinței de presă care a avut loc înaintea vernisajului, Ionuț Vulpescu a declarat că astfel de proiecte constituie un exemplu de succes a modului în care pot colabora instituțiile de cultură în România. „Faptul că expoziția va fi vernisată în 12 orașe este un lucru foarte bun. Dacă este ceva care unește, acela este cultura. Dacă în anii ’80 se vorbea de rezistența prin cultură, astăzi a sosit momentul să ne afirmăm prin cultură. Eu am spus în ultimele săptămâni că este nevoie de o strategie în cultură, că, până la urmă, cultura este un obiectiv strategic pentru țara noastră. Prezența mea la Cluj reprezintă și respectul pe care îl am față de acest oraș și faptul că acest oraș este una dintre capitalele culturale ale României. Dacă George Călinescu spunea despre Iași că este Florența României, Clujul este Heidelberg pentru această țară. Este o zonă multiculturală, cu instituții de tradiție, cu o Uniune a Scriitorilor foarte importantă, cu publicații de tradiție precum Steaua, Echinox, Apostrof și, nu în ultimul rând, Clujul este un oraș de avangardă în zona artelor plastice”, a precizat Ministrul Culturii.

Ionuț Vulpescu a mai precizat că de când a fost validat în funcția de ministru a fost în multe locuri pentru a fi alături de cei care generează cultură. „Nu poți să te închizi într-un birou și să vorbești despre reforma sistemului, dacă nu cunoști sistemul. Cred că trebuie schimbată în România percepția asupra acestui domeniu. Trebuie schimbat rolul culturii pentru a nu mai fi Cenușăreasa acestei țări. Cultura aduce mult mai mulți bani decât îi alocăm. În domeniul culturii vorbim de construcție și asta cere timp. La 25 de ani după Revoluție ar fi utilă o strategie națională în domeniul culturii pe care să o urmăm indiferent de schimbările politice. Trebuie făcut din cultură un obiectiv prioritar”, a spus ministrul Ionuț Vulpescu. Strategia ar trebui elaborată de cei care lucrează în sistemul cultural, nu neapărat de clasa politică, consideră Ionuț Vulpescu.

Ministrul Culturii a precizat că este la curent cu stadiul infrastructurii culturale din Cluj-Napoca și că după ce va analiza stadiul clădirilor respective, referindu-se în special la clădirea Operei și a Teatrului Național, va căuta soluții pentru ameliorarea situației. „Pentru lucrurile importante trebuie să existe bani”, a spus ministrul. Cu privire la orașul care va primi titlul de Capitală Culturală în 2021, Ministrul Culturii a spus că orice concurență va fi benefică pentru orașele candidate și poate genera beneficii. „Deși va câștiga un singur oraș, nu va pierde niciunul dintre ele”, a declarat  ministrul.

În continuarea vizitei sale la Cluj-Napoca, Ionuț Vulpescu a vizitat expoziția deschisă la Muzeul de Artă și a participat în calitate de spectator la spectacolul Aida, prezentat joi seară pe scena Operei Naționale clujene.

Anul acesta, Ministerul Culturii are alocat un buget de 537, 16 milioane lei, reprezentând 0, 08 % din PIB, mai puţin decât media europeană de 1%.

Distribuie:

Postaţi un comentariu