FOTO Mii de participanți la Noaptea Muzeelor 2017: „Uite, bem și o cafea bună, vizităm și câteva muzee”

Muzeul Farmaciei/Foto: Dan Bodea

Muzeele clujene au participat sâmbătă, 20 mai, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului European Noaptea Muzeelor, eveniment care anul trecut a reușit să strângă peste 15.000 de participanți. Astfel, cu începere de la ora 19.00, sălile muzeelor din centrul orașului au devenit aproape neîncăpătoare pentru miile de vizitatori care au ieșit din casă special pentru acest eveniment. Și-au deschis porțile pentru public Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Muzeul Farmaciei), Vivariul UBB, Muzeul de Istorie a UBB, Muzeul de Mineralogie a UBB, Cinema Dacia, Centrul de Cultură Urbană Casino, Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor, Institutul Cultural Fraancez, Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie UBB Cluj.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei/Foto: Dan Bodea

Muzeul Etnografic al Transilvaniei/Foto: Dan Bodea

Incintele au putut fi vizitate normal în prima parte a zilei, urmând ca porțile să se deschidă din nou cu începere de la ora 19.00 și până în jurul orei 1.00 a doua zi. Ediția din acest an a evenimentului „Noaptea Muzeelor” a înregistrat un nou record național, 212 participanți din întreaga țară oferind vizitatorilor evenimente și programe extinse. Cu harta în mână pentru a identifica și bifa fiecare din cele 12 obiective propuse de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și Centrul Cultural Clujean, participanții din Cluj la Noaptea Muzeelor au făcut și de această dată un real tur de forță. „Uite, bem și o cafea bună, vizităm și câteva muzee. E mai bine decât să stăm în casă”, a spus una dintre vizitatoarele Muzeului Etnografic al Transilvaniei la intrarea în incintă.

Citiți și:

Ce s-a putut vedea la “Noaptea Muzeelor” la Cluj

Fie că și-au început seara cu o vizită în noul spațiu expozițional dedicat țestoaselor uriașe din Africa găzduit de Vivariul UBB, sau cu expoziția dedicată operelor aflate în patrimoniul Muzeului de Artă și supuse unor proceduri de restaurare în ultimii ani, vizitatorii au avut numai de câștigat.

Vivariul UBB/Foto: Dan Bodea

Vivariul UBB/Foto: Dan Bodea

„Este un eveniment foarte popularizat și cred că de aceea impactul este așa de mare în această noapte. Vârful de vizitatori este de obicei între ora 22.00-24.00. Îmi amintesc că în cazul expoziției Van Gogh, în urmă cu doi ani, a fost nebunie, deși a fost cu bilet intrarea la acea expoziție. Lumea bineînțeles vine în această noapte pentru că este gratuit, dar și pentru a face un circuit în care să cuprindă ceea ce nu reușesc să viziteze în timpul anului. Muzeele universității, de exemplu, nu au un program foarte accesibil, sau cel puțin nu este cunoscut de public și atunci de Noaptea Muzeelor accesul se face mult mai ușor”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Daniela Toader, șef laborator Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

În ceea ce îi privește pe vizitatori, aceștia nu au avut nevoie de foarte multe motive pentru a alege să-și petreacă seara de sâmbătă în oraș, cu o hartă în mână. „Nu avem timp în restul anului pentru a vizita muzeele și atunci mai bine le bifăm pe toate într-o noapte” sau „este la modă astăzi să postezi pe Facebook cât mai multe poze de la Noaptea Muzeelor”, au fost cele mai frecvente argumente aduse de participanți pentru a-și motiva participarea la eveniment.

Galerie foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu