Mihail Onaca, utilizator Instagram: stau chiar şi o jumătate de oră într-un loc aşteptând subiectul perfect

Foto: Arhivă personală

Mihail Onaca este unul dintre cei 200 de milioane de utilizatori ai aplicaţiei mobile Instagram şi unul dintre cei mai activi membri ai comunităţii Instagram din Cluj. A început să utilizeze aplicaţia în urmă cu doi ani şi de atunci progresul a fost mai mult decât evident. Astăzi, contul său de Instagram (mihailonaca) este urmărit de peste 2000 de persoane care îi admiră zilnic fotografiile şi care îl cunosc pe Mihail prin compoziţiile sale. Puţini dintre cei care îi urmăresc profilul ştiu însă că Mihail este actor de teatru independent şi colaborator al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca. Partea aceasta a vieţii o ţine departe de camera foto a telefonului său mobil, preferând să facă o distincţie clară între profesie şi viaţă personală. Am stat de vorbă cu Mihail Onaca despre cum i-a schimbat Instagram modul de a percepe lumea, dar şi despre vânătoarea de momente perfecte pentru realizarea fotografiei ideale.

Reporter: Când ai devenit utilizator de Instagram?

Mihail Onaca: În 2012 mi-am făcut prima dată cont de Instagram, dar nu îl foloseam chiar cum îl folosesc acum. La început aveam un  iPhone 4 şi făceam poze ocazional, le treceam printr-un filtru şi făceam mai mult poze cu mine, mai puţin elaborate. Am avut şi o pauză în care nu intram pe Instagram deloc, dar la un moment dat m-a chemat Robert Katai să particip la expoziţia cu hashtag-ul #viaţaîncluj. Mi-a spus că i-ar plăcea să expună câteva dintre fotografiile mele. De atunci am văzut ce fac şi alţii şi ce posibilităţi există în Cluj, am început să îi urmăresc şi pe ei şi mi-am dat seama că există o comunitate de instagrameri în Cluj care chiar creează constant. De atunci am început să îmi îmbunătăţesc şi eu stilul.

Am început cu filtrele simple ale Instagram-ului şi la un moment dat am descoperit aplicaţia VSCO Cam. De atunci toate pozele au început să arate altfel, am început să fiu mai atent la editarea lor.

R.: Ce îţi oferă VSCO şi nu îţi oferă Instagram?

M.O.: VSCO are câteva filtre prestabilite cărora poţi să le dai intensitatea dorită şi are o paletă mult mai mare de opţiuni pentru editare foto, de la expunere, la temperatură, la highlights, la shadows, sharpness. Dacă eşti atent, poţi să faci ceva incredibil prin VSCO. Instagram te limitează oarecum, dar cu ultimele update-uri ale aplicaţiei a început şi Instagram să îţi ofere mai multe opţiuni.

R.: Cât de mult aplici teoria „Învăţ de la alţii”?

M.O.: E clar că te inspiră anumiţi utilizatori, văzând zilnic în news feed-ul tău pozele lor. Există câteva persoane care mă influenţează şi de multe ori se simte acest aspect în munca mea. Mă inspiră prin compoziţia imaginii, prin culori, prin subiectele pe care ei le aleg. Urmăresc un portughez plecat în Macau care postează fotografii cu oameni, în contrast cu arhitectura. Întotdeauna există ceva incredibil în pozele lui. Pe el îl urmăresc cu cel mai mare interes. Mai este o persoană din Berlin care fotografiază obiecte aranjate foarte frumos şi care foloseşte mereu hashtag-ul #fromabove.

R.: Cât de important e hashtag-ul (#) în postarea unei fotografii?

M.O.: Hashtag-ul este modalitatea de a arăta mai multor oameni ce faci tu şi se mulează pe un anumit gen de fotografii. Eu, de exemplu, fac multe fotografii cu oameni care trec prin faţa unei clădiri şi atunci folosesc hashtag-ul #strideby. Pe acest hashtag intră şi alţi utilizatori care îţi văd fotografia şi dacă le place pot să te urmărească sau să îţi dea un like.

R.: Astfel îţi atragi prin hashtag mai mulţi followeri?

M.O.: Nu întotdeauna. Depinde şi de ora la care postezi fotografia şi de zona în care trăieşti şi de zona din care provin urmăritorii tăi. Eu nu sunt foarte urmărit de români, ci mai mult de americani sau asiatici.

R: Tu când postezi o fotografie te gândeşti şi la momentul zilei?

M.O. Uneori, dar de obicei nu mă interesează să atrag cât mai mulţi oameni. Mă interesează calitatea fotografiei şi atunci, indiferent de ora la care postezi, atragi oameni. Am cunoştinţe care postează fotografii zilnic la ora opt dimineaţa pentru că la acea oră există şi public european şi american, spre exemplu.

R.: Ce părere ai despre cei care postează pe Instagram fotografii făcute cu DSLR-uri sau alte aparate foto?

M.O.: Nu îmi plac în mod obişnuit, dar nici nu mă deranjează. La urma urmei chiar au parte de apreciere datorită rezoluţiei foarte bune a fotografiilor. Sunt multe persoane care ajung pe lista celor sugeraţi de Instagram. Eu, personal, postez doar poze făcute cu telefonul dar îmi place să creez un anumit dubiu în privinţa lor, să se întrebe cel care priveşte dacă e posibil cu telefonul să faci o poză de calitate. Cu iPhone-ul 5C pe care îl am acum chiar ies poze foarte reuşite. Are importanţă foarte mare şi ce telefon foloseşti.

R.: Obişnuieşti să foloseşti zoom-ul telefonului?

M.O.: Niciodată. Dar, din câte ştiu, e în regulă să îl foloseşti puţin, atât cât să fie insesizabilă diferenţa.

R.: În ce mod trebuie să te convingă o poză pentru a-i da like?

M.O.: Cel mai mult mă atrage compoziţia. Dacă o poză are o compoziţie bună, îţi fură ochiul. Mă mai interesează culorile şi povestea din spatele pozei, mai ales dacă apar oameni. Astfel de poze mă provoacă. Cel mai important este atunci când poza nu este extraordinară, dar este salvată de textul care o însoţeşte. Atunci nu mă mai interesează că nu e compusă bine sau că nu e suficient de clară. Se întâmplă uneori să privesc o fotografie postată de un utilizator timp de cinci minute pentru că mă intrigă.

R.: Cum îţi alegi textele care îţi însoţesc fotografiile?Cât de spontane sunt?

M.O.: Uneori apelez la citate, dar încerc să reduc frecvenţa lor şi să le fac cât de cât mai personale. Dacă fotografiez un moment care pentru mine înseamnă ceva, încerc să le arăt urmăritorilor mei ce înseamnă pentru mine, chiar dacă pentru ei poate nu reprezintă acelaşi lucru.

R.: De ce în profilul de Instagram nu se regăsesc şi poze din viaţa ta de artist?

M.O.: Încerc să includ în contul meu de Instagram ce mă atrage pe mine în viaţă şi ce mă incită pe mine vizual ca om, nu ca actor. De multe ori îmi extrag inspiraţia din ceea ce văd, dar nu vreau să existe legătură între Mihail-actorul şi Mihail-omul. Deşi suntem aceeaşi persoană nu vreau să creez o legătură cu munca mea de actor. Munca e muncă şi viaţa mea persoanală e altceva.

R.: Te-a făcut Instagramul să fii mai atent la ceea ce se întâmplă în jur?

M.O.: De când pun fotografii am început să întorc capul foarte mult. De obicei mă plimb şi văd foarte multe lucruri, nu merg dintr-un punct în altul fără a mă uita în jur. Văd, spre exemplu, un anumit om încadrat foarte bine de ceea ce e în spatele lui. Am şi o fotografie cu un om în vârstă care trece prin faţa bisericii galbene de pe Eroilor şi care are o cravată galbenă. Cam asta m-a învăţat Instagram: să fiu atent mai mult la detalii.

De multe ori mă opresc şi aştept şi dacă am răbdare apar anumite momente. Am zile în care stau chiar şi o jumătate de oră într-un loc, cu camera telefonului deschisă, aşteptând să treacă subiectul perfect. De multe ori trece un subiect care intră perfect în cadru, dar nu e adecvat pentru ceea ce îmi doresc eu. Se întâmplă şi să vânez momentele şi am ajuns şi în etapa de a ieşi în oraş chiar cu scopul ăsta (râde).

R.: Care sunt locurile din Cluj care au cel mai mare potenţial pentru a fi fotografiate şi care îţi plac ţie?

M.O.: Înainte de a răspunde la această întrebare trebuie să spun că mă deranjează foarte mult din punct de vedere vizual prezenţa cablurilor din oraş. În astfel de cazuri nici nu mai deschid camera pentru că ştiu că acele cabluri încarcă imaginea foarte mult. Îmi plac însă cafenelele luminoase, îmi plac unele ziduri şi uşi de pe Eroilor, părţile mai ascunse din Piaţa Muzeului, îmi place Podul Elisabeta şi străduţele din jurul Parcului Central. O stradă foarte exploatată este Potaissa, dar ies poze foarte reuşite.

R.: În ce alte oraşe ai fost la Instameet-uri?

M.O.: Am fost la începutul lunii septembrie în Bucureşti la un instameet la Hotel Capitol şi am participat cam 80 de persoane. În Instagram comunitatea primează. Am reuşit să îmi fac foarte mulţi prieteni prin aplicaţia asta. Nu e vorba atât despre like-ul pe care ţi-l dau eu, cât e vorba despre potenţialul ca noi să ne întâlnim şi să păstrăm o relaţie de prietenie. Dincolo de faptul că ne urmărim şi ne susţinem printr-un like, ne întâlnim de multe ori şi bem o cafea. Prin Instagram l-am întâlnit pe Vlad Berte şi astăzi suntem buni prieteni. În urmă cu o lună am organizat împreună cu Lavinia Cernau un mini instameet în Cluj şi ne gândeam că nu va veni nimeni. În schimb a venit şi lumea pe care nu o ştiam, a venit şi Lorant Pandea din Alba Iulia şi am mers la Hotel Continental, în mai multe cafenele şi în Făget la Sălicea. Ne-am cunoscut, ne-am împrietenit şi acesta e principalul avantaj pe care îl aduce Instagram. În zilele de 4-5 octombrie urmează  World Wide Instameet, o întâlnire a comunităţilor de instagrammeri la nivel mondial. Bineînţeles că şi comunitatea de instagrammeri din Cluj se va întâlni şi vom face o ieşire undeva în afara oraşului.

R.: Cum priveşte lumea adunările de instagrammeri?

M.O.: Uneori e ciudat când apar 10-20 de oameni cu telefoanele pornite şi încep să facă poze. În acel moment cei din jur nu ştiu cum să reacţioneze. Trebuie să se înţeleagă că nu este un lucru negativ faptul că ne scoatem telefonul din buzunar şi începem să pozăm. Dacă explicăm însă care este scopul nostru, lumea înţelege.Totuşi, în continuare, atitudinea faţă de fotografi la noi în ţară nu este atât de relaxată ca în Vest.

R.: Cum ai descrie comunitatea de instagrammeri din Cluj?

M.O.: Comunitatea este destul de mică, dar consistentă. Aş enumera doar pe câţiva dintre ei : Lavinia Cernau(lavinia_cernau), Robert Katai(katairobi), Vlad Berte(vladberte), Alexandra Bucur(alexandra_bucur), Victor Petric (petric.victor), Cornel Ichim(cornelichim). Sunt însă foarte mulţi alţi utilizatori şi multe conturi, însă calitatea fotografiilor lasă de dorit. Există instagrammeri foarte talentaţi şi dacă le cauţi profilul, îi găseşti.

R.: Cum te-a schimbat Instagram-ul în cei doi ani de când foloseşti aplicaţia?

M.O.: Cred că sunt mult mai calm de când folosesc Instagram-ul. Pe mine mă calmează foarte mult procesul de a face poze, chiar dacă nu sunt calm când fac poza. Uneori sunt încordat atunci când fac o fotografie, dar când termin şi încep să editez fotografiile mă relaxez foarte mult. Am început să fiu mai deschis cu cei din jur şi am descoperit un nou tip de prieteni cu care împart aceeaşi pasiune. Sunt mult mai atent la ce se întâmplă în jur şi mult mai atent la lumină, la un anumit moment al zilei. Dimineţile îmi plac cel mai mult şi uneori mă trezesc devreme anume pentru a face fotografii.

Instagram este un serviciu online de photo-sharing, video-sharing și rețea socială care oferă utilizatorilor posibilitatea să încarce poze și video-uri, să le aplice filtre digitale, și să le distribuie pe o varietate de rețele sociale, cum ar fi Facebook, Twitter, Tumblr și Flickr.

Potrivit site-ului instagramology.ro în România, în luna august a acestui an existau 140.272. de useri Instagram all time, dintre care useri activi 41.443. Număr imagini postate s-au înregistrat 711.977, iar numărul de video-uri postat a ajuns la 25.127. Numărul total de like-uri la imagini a fost de 23.486.854, iar numărul de comentarii postate 849.573.

Distribuie:

Postaţi un comentariu