Mihai Măniuțiu: „Până nu-mi ajunge cuțitul la os, nu strig de durere!”

Mihai Măniuțiu este managerul Teatrului Național din Cluj-Napoca începând cu anul 2011/Foto: Dan Bodea

Cel puțin încă zece tineri actori vor avea ocazia să se afirme pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca alături de echipa de 31 de artiști angajați ai Teatrului clujean, acesta este unul dintre obiectivele lui Mihai Măniuțiu în stagiunea 2013-2014. Până atunci însă, managerul Teatrului Național din Cluj este în toiul repetițiilor generale la spectacol „Plugarul și Moartea„ pe care îl montează la Teatrul Maghiar de Stat Cluj și pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru o nouă ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, dedicate reputatului critic de teatru George Banu.

Ținta: 55.000 de spectatori

Se anunță o stagiune provocatoare anunță Mihai Măniuțiu, cu spectacole gândite pentru publicul clujean, lipsită de titluri “de șușă”. Garanție pentru aceasta sunt și afișele care străjuiesc pereții din biroul managerului Naționalului clujean: Caragiale, Shakespeare, Molière, Dostoievski, Brontë, cu toții autori ale căror texte au fost montate începând cu anul 2011, de când Mihai Măniuțiu a venit la conducerea Teatrului Național: „De la 28.000 de spectatori, am trecut la 47.000 într-un an. Anul trecut, de la 47.000 am ajuns la 52.000 de spectatori. Sperăm ca anul acesta să ajungem la peste 55.000”, a declarat regizorul. Odată cu deschiderea noii stagiuni, în data de zece septembrie, spectatorii vor avea din nou ocazia să asiste la un spectacol unic pe scena Naționalului clujean, de data aceasta în regia lui Gábor Tompa, dedicat unei personalități fascinante şi tragice a teatrului românesc, Aureliu Mane. „Trilogia Aureliu Manea, după unicele trei texte scrise de acesta, este un spectacol absolut memorabil pe care aș dori să îl prezentăm cu autorul de față. Sperăm ca Aureliu Manea să poată să părăsească sanatoriul în care se află pentru a veni la premieră. El a mai ieșit, însă acolo se simte mult mai protejat de o lume care pe el îl agresează. Oricum un mare admirator şi contemporan al anilor de glorie ai lui Aureliu Manea va fi George Banu”, a precizat Mihai Măniuțiu.

Cearta cu Moartea

Criticul de teatru George Banu se va afla la Cluj-Napoca între 3-6 octombrie, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, care în acest an îi vor fi dedicate. „Când am hotărât să centrăm Întâlnirile Internaţionale în jurul acestei personalităţi mari a teatrului mondial ne-am gândit că ar fi bine ca el să fie implicat creator în realizarea Întâlnirilor, nu doar să fie sărbătorit. Deși împlineşte anul acesta 70 de ani, deci va fi şi o celebrare a lui, ne-am gândit că este foarte important să participe efectiv la alcătuirea programului Festivalului, astfel încât, trei sferturi din program este conceput de George Banu”, afirmă Mihai Măniuțiu. Potrivit acestuia, realizarea spectacolului pe care în prezent îl pregătește la Teatrul Maghiar de Stat, pentru deschiderea stagiunii, a venit la propunerea criticului. „El a dorit să se monteze acest text, Plugarul şi Moartea, Teatrul Maghiar m-a invitat să-l fac și, deși în urmă un an proiectul nu exista în mintea mea, acum suntem în repetițiile generale și ne pregătim pentru avanpremieră”, precizează regizorul Mihai Măniuțiu, declarând că textul nu este unul de teatru fiind nevoie să îl recompună și să realizeze pentru el un scenariu.„Este un text din secolul al XIV-lea, dar a fost adus în modernitate prin faptul de a fi transformat într-un show TV atipic. Se vorbeşte în el despre lucruri grave, despre singura experiență umană pe care omul o are o singură dată şi despre care nu poate vorbi, decât din imaginație”, explică regizorul, glumind că spectacolul imaginat ca emisiune de muzică și dans ar trebui să fie o sursă de inspirație pentru ceea ce se difuzează astăzi la televizor. „L-am făcut aşa de bine încât studiourile ar trebui să se inspire de la mine. Poartă amprenta unui show făcut de o personalitate a lumii mediatice, a televiziunii şi are toate ingredientele unui musical, cu muzică, dansuri, toate desfășurate în jurul ideii morţii. Distribuţia este și ea una excepţională, de peste 15 actori”, dezvăluie Mihai Măniuțiu.

Moment din timpul dezbaterii Est-Vest, organizată anul trecut în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj/Foto: Nicu Cherciu

Moment din timpul dezbaterii Est-Vest, organizată anul trecut în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj/Foto: Nicu Cherciu

Întâlnirile Internaţionale de la Cluj sunt organizate de Teatrul Naţional cu participarea Muzeului de Artă şi a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, într-o asociere care va oferi publicului clujean spectacole de teatru în premieră, recitaluri de pian, un concert al cântăreței Hélène Delavault, dar și dezbateri publice. Întâlnirile Internaţionale vor fi deschise cu un spectacol „mare” cum îl numește Mihai Măniuțiu, regizat de Silviu Purcărete, „Ce nemaipomenită aiureală!” de Eugen Ionescu. Pe lângă personalităţi din România precum actorii Marian Râlea sau Sorin Leoveanu, vor fi prezenți la Cluj directori de teatru, regizori, şi invitaţi din peste zece țări: SUA, Brazilia, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Italia, Danemarca, Serbia, Portugalia. Atât invitații cât și spectatorii clujeni vor asista în zilele de trei, cinci și șase octombrie la premierele spectacolelor „Ce nemaipomenită aiureală!”, „Trilogia Aureliu Manea” și „Sânziana și Pepelea”.

Șanse pentru tinerii actori

Stagiunea 2013-2014 a Teatrului Național clujean le va oferi tinerilor actori șansa să se afirme, să fie văzuți și aplaudați, în încercarea managerului Mihai Măniuțiu de a le da ocazia să arate ce pot. „N-am locuri, dar voi găsi modalitățile. Este o stagiune în care vreau să aduc sub o formă sau alta mai mulți tineri pentru a le da posibilitatea să nu se deprofesionalizeze. Sunt mulţi tineri buni care nu apucă să joace, însă vreau să le dau șansa să arate cât de buni sunt”, a declarat managerul Naționalului clujean. Potrivit acestuia, Răzvan Mureşan şi Tudor Lucanu, doi tineri regizori care au mai lucrat la Teatrul Naţional din Cluj, au devenit de curând angajați ai Teatrului. În privința bugetului de care dispune instituția de cultură clujeană, Mihai Măniuțiu îl situează sub mediu. „Nu e un an fantastic, dar spre deosebire de alţii eu nu mă plâng şi încerc să rezolv lucrurile. Până nu-mi ajunge cuţitul la os nu strig de durere și încă nu mi-a ajuns. Singurul lucru cu adevărat grav a fost retragerea ajutorului ICR-ului care trebuia să sprijine Teatrul. Ca parteneri strategici ai ICR aveam în fiecare an aproximativ 15.000 euro pentru Întâlnirile Internaţionale de la Cluj. Eu în acest moment am un fel de minus de 15.000 de euro pentru Întâlniri. Ne-am descurcat însă cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local, cu ajutorul unor sponsori și cu subvenţia de la Ministerul Culturii, care au făcut ca totul să fie posibil”, a concluzionat Mihai Măniuțiu pentru Transilvania Reporter.

Distribuie:

Postaţi un comentariu