Mihai Măniuțiu, despre Întâlnirile Internaționale de la Cluj: „Sunt conștient că ar trebui să avem prezențe internaționale, dar este imposibil cu banii de care dispunem”

Foto: Dan Bodea

Teatrul Național Cluj-Napoca organizează în perioada 6-11 octombrie cea de-a V-a ediție a festivalului anual Întâlnirile Internaționale de la Cluj, aducând în fața publicului spectacole românești aflate în repertoriul teatrului, dar și conferințe și dezbateri.„Sunt conștient că ar trebui să avem prezențe internaționale, dar este absolut imposibil cu banii pe care îi avem pentru acest format de festival. Nu am cum să cumpăr și să aduc spectacole de 50.000-100.0000 de euro, având în vedere că întregul cost al festivalului nu ajunge nici la 50.000 de euro”, a spus directorul Teatrului Național, Mihai Măniuțiu la întâlnirea cu presa.

Diversitatea este ceea ce caracterizează spectacolele programate în cele șase zile de festival, de la reprezentații experimentale în studioul Art Club, la spectacole „mari și dificile” sau teatru muzical în Sala Mare, a precizat Mihai Măniuțiu în cadrul conferinței de presă organizate cu câteva zile înainte de începerea festivalului.

Printre invitații la festivalul Întâlnirile Internaționale de la Cluj vor fi Lucian Boia, Matei Vișniec, Ion Caramitru, Marcel Iureș, Constantin Chiriac, Carmen Croitoru, Sorin Alexandrescu, Ion Bogdan Lefter, dar și oameni de cultură și directori de teatre din Portugalia, Franța, Italia, Turcia, Spania, Germania și Israel. Un invitat special va fi Camil Aurelian Petrescu, fiul cunoscutului romancier Camil Petrescu. El va fi prezent în Cluj marți, 6 octombrie la deschiderea oficială a festivalului când pe scenă va fi jucat spectacolul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, în regia Adei Lupu.

12034245_162770214066716_4564974924996262511_o

„Europa noastră”, în dezbatere

Cu referire la tema „Europa noastră”, pe care festivalul o propune în acest an, Mihai Măniuțiu a precizat că nu și-a dorit ca aceasta să fie restrictivă. „În acel moment ar însemna ca întreg repertoriul Teatrului Național să fie orientat în funcție de tema unui festival de șase zile, ceea ce nu ne dorim. Dar, spectacolele vorbesc fiecare în parte despre Europa: «Ultima noapte de dragoste…» vorbește despre cum a devenit România ceea ce este azi, «Emigranții» se referă la problema emigranților din Europa, Richard al III-lea se interzice vorbește despre stalinism de care noi sub diferite forme suferim, «Lecția» vorbește despre dictatură și umbra ei deasupra noastră, «Agamemnon» dezbate problema shopping-ului și cum mall-urile au ajuns să înlocuiască bisericile”, a precizat Mihai Măniuțiu.  În privința perspectivelor de dezvoltare a festivalului, Mihai Măniuțiu a spus: „Voi încerca anul viitor să aduc și trupe străine și să am cel puțin două secțiuni altfel”.

Spectacolele din programul festivalului vor fi completate de conferințe și dezbateri precum „Gânduri despre Europa”, conferință susținută de Lucian Boia, urmată de discuții cu publicul moderate de Marina Constantinescu, Masă rotundă-Trasee imaginare, avându-i ca moderatori pe Mihai Măniuțiu și Ștefana Pop-Curșeu, Masă rotundă-Europa noastră teatrală, având-o ca moderatoare pe Marina Constantinescu și o altă Masă rotundă-Festivaluri de teatru în actualul context internațional, moderată de regizorul Roberto Bacci. De asemenea, la Mediateca Institutului Francez, Matei Vișniec va avea sâmbătă, 10 octombrie, o întâlnire cu publicul. Programul complet al festivalului poate fi consultat AICI.

Teatrul Național din Cluj a ajuns la peste 60.000 de spectatori pe an, iar Mihai Măniuțiu spune că nu are în acest moment nevoie de ceva care să salveze teatrul sub raportul încasărilor sau al numărului de spectatori. „Avem multe spectacole cu sala închisă și cea mai mare realizare este că de la 23.000 de spectatori pe an, s-a ajuns la 65.000 de spectatori pe an”, a spus Mihai Măniuțiu, precizând că spectacolele cu cel mai mare succes la public sunt: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, 12 oameni furioși, Sânziana și Pepelea și Mein Kampf.

Și în acest an Teatrul Național va premia cele mai bune spectacole, cei mai buni actori, cel mai bun regizor și cel mai bun tehnician în cadrul Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc vineri, 9 octombrie, de la ora 20.30 în Sala Mare. Cel mai bun spectacol va fi desemnat online, prin votul publicului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu