Meditație prin pictură: Sonia Al Abdalla, între România, Orient și Occident

Foto: Dan Bodea

Sonia Al Abdalla s-a născut în Iordania, a locuit o perioadă în România și în Franța și în prezent este stabilită în Brazilia. A început să picteze în urmă cu doi ani în momentul în care și-a dat seama că deși vorbea șapte limbi străine, cuvintele nu îi erau de ajuns pentru a-și exprima trăirile. Dacă ar fi să o definească un singur cuvânt, acesta ar fi cu siguranță „adaptabilitatea”. La o vârstă la care mulți dintre noi căutăm stabilitate, Sonia s-a adaptat unor culturi diferite și a găsit întotdeauna puterea interioară de a o lua de la capăt în călătoria ei. Destinația este încă o necunoscută pentru artista originară din România, iar căutările sale sunt abia la început.

Kyudo, 2017-Sonia Al Abdalla/Foto: Dan Bodea

Kyudo, 2017-Sonia Al Abdalla/Foto: Dan Bodea

Interesul Soniei în artă trece prin știință, literatură, numerologie, geometrie, căutarea personală prin Zen, spiritualitate, filozofie, viață, natură, călătorii etc. Prima ei expoziție a fost în Franța, deoarece și-a dorit să înceapă în Europa expunerea artei sale, pentru a se simți mai ,,acasă”. A urmat apoi expoziția din România. Astfel, expoziția de pictură pe care a avut-o deschisă timp de trei zile la Galeria Cinema Mărăști din Cluj-Napoca (23-26 august) a fost prima dintr-o serie de expoziții pe care urmează să le prezinte în câteva dintre locurile sale de suflet din mai multe orașe din lume. La Cluj, vernisajul unei a doua expoziții va avea loc miercuri, 29 august, la Bastionul Croitorilor. Îmbinând eleganța și simplitatea cu discreția, Sonia a propus pentru expoziția de la Cluj, din galeria Cinema Mărăști, subiectul folosit la expoziția realizată în iulie în Franța, respectiv „Unitate. Dualitate. Qui suis-je?” care trece prin subcategoriile: „Căutarea Eu-lui în Occident”, „Eu, Orientală” și „Plimbare în Kimono”. „Acest subiect vorbește despre dificultățile pe care le-am avut cu «mine» de-a lungul vieții, Eu Occident și Eu Orient, Eu tradițională și Eu modernă, Eu corpul și Eu spiritul, Eu feminin și Eu masculin, inspirat în profunzime de o țară, Japonia, țara dragă sufletului meu, țara indispensabilă pentru Zen-ul meu”, precizează Sonia în descrierea expoziției.

„Mama mea este clujeancă, eu m-am născut în Iordania și până la opt ani am trăit acolo. Am revenit în România alături de mama și fratele meu și am locuit aici, în Cluj, până la vârsta de 15 ani, în cartierul Gheorgheni. Am plecat apoi în Franța unde am urmat liceul și facultatea și după studii, pe cont propriu, am plecat în lumea mare, mai exact în Rio, Brazilia. Am găsit un job la AirFrance Brazilia, pe partea de administrație, unde am stat până anul trecut când m-am gândit să încerc să văd ce pot să ofer lumii în domeniul artei”, a declarat Sonia Al Abdalla pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Japonia, centrul universului

Artista a adus expoziția în Cluj pentru că a simțit că este cel mai potrivit să începi ceva nou din locul în care îți ai originile. Și-a dat seama că vorbind șapte limbi străine cuvintele nu îi erau de ajuns pentru a-și exprima emoțiile, sensibilitatea și o anume melancolie care se instalase în interiorul ei.

„Locuind în mai multe țări, la un moment dat te pierzi. În copilărie desenam destul de mult, dar în 2016 mi-am dat seama că desenul era singura metodă pe care o puteam folosi pentru a exprima anumite stări. Nu am făcut studii de artă, dar îmi place să folosesc tehnica detaliilor. Pictura este ca un fel de ședință de meditație pentru mine”, explică Sonia.

Cel mai mult o reprezintă pe Sonia pictura în ulei și desenele cu cerneală japoneză. S-a apropiat de cultura și civilizația japoneză prin intermediul unei familii pe care a cunoscut-o în orașul Yokohama și de atunci s-a lăsat inspirată atât de arta japoneză, în care predomină culorile pe care ea le folosea deja (roșu, negru, auriu și alb) cât și de elementele naturii specifice continentului asiatic. I-au plăcut întotdeauna eleganța și simplitatea japonezilor și faptul că sunt capabili să vadă în spatele detaliilor anumite emoții.

Foto: Dan Bodea

După expoziția de la Cluj, pentru Sonia urmează expoziții în Franța, Japonia și Brazilia.

„Știu că am anumite limite ce țin de faptul că nu am urmat o școală de artă și îmi dau seama cât de greu este să te remarci în mediul artistic. Dar vreau să îmi păstrez stilul și să nu îmi pierd inocența. Să vedem după cele patru luni pe care le petrec între Europa și Japonia ce voi decide. Semnătura mea în artă vreau să rămână cele patru culori pe care le vedeți predominante în lucrări”, spune Sonia Al Abdalla. Într-adevăr, roșul „franțuzesc”, dar și o anume eleganță pe care o imprimă prin cerneală tulpinilor de bambus sunt deja elemente pe care le recunoști de departe în lucrările Soniei.

„Lucrez cu puține culori, eleganța negrului, roșul vieții, echilibrul în auriu, linii, bambus în 3,6,9 sau multiplele lor inspirate de Nikolas Tesla, spiralele lui Fibonacci, jocuri de matematică și geometrie trecând prin piramida din Gizeh sau ochiul lui Horus, lucrările arhitectului brazilian Oscar Niemeyer și ale fotografului japonez Toshio Shibata”, explică artista.

În ceea ce privește orașul în care își are rădăcinile, Sonia spune că a crescut foarte mult din punct de vedere cultural.

„Se simte o sete, o curiozitate a oamenilor. Am întâlnit clujeni peste tot în lume, inclusiv în Rio și în Australia. Clujul îl văd și foarte curat, față de marile orașe în care am mai fost. Ce am învățat după ce am început să pictez a fost că nu există un loc exterior care mă face să mă simt bine. Acel loc este în mine. Nu aș putea trăi într-un loc foarte mult timp. Mi-ar plăcea să trăiesc în România pentru că am amintiri frumoase legate de aceste locuri, în Franța nivelul culturii este extrem de ridicat și din acest punct de vedere ar putea fi o alegere, iar în Rio am trăit deja zece ani, dar este foarte periculos. După 22 de ani m-am întors anul trecut în Iordania. Este mult mai modernă societatea, dar nu aș sta mai mult de o săptămână acolo. În schimb, aș încerca să trăiesc un an sau doi în Japonia. Dacă la un moment dat nu voi mai putea să mă susțin din artă, mă voi întoarce la ceea ce știu să fac cel mai bine și anume să vorbesc limbi străine și poate să lucrez în învățământ”, precizează artista.

Le Silence de Brancusi-Sonia Al Abdalla/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Different gold…rain, 2017-Sonia Al Abdalla/Foto: Dan Bodea

Lucrările Soniei Al Abdalla pot fi admirate începând de miercuri la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca,  Strada Baba Novac, nr. 2.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Hossu Ana et Gavril says:

    Draga Sonia sintem placut surprinsi de ce am
    vazut si credem ca este o cale minunata sa-ti
    atingi visul frumos pe care ti l-ai propus.
    Implineasca-ti-se!!!!

Postaţi un comentariu