Maestrul Ioan Sbârciu: „Adrian Ghenie este suficient de talentat pentru a fi genial”

Foto: ICR New York

Adrian Ghenie este un tip foarte echilibrat și inteligent și suficient de talentat să fie genial. A ajuns foarte sus, la nivel intergalactic aș putea spune, dar stă cu picioarele foarte bine înfipte în pământ. În 2014 a fost locul întâi mondial ca ascensiune pe piața de artă și valoarea lucrărilor lui a crescut tot mai mult. Probabil că valoarea lui va crește la 15-20 de milioane de dolari. Nu cred că îl mai lasă cineva să coboare”, a declarat profesorul Ioan Sbârciu, recent întors de la New York unde a participat atât la expoziția personală a artistului Adrian Ghenie, cât și la expoziția colectivă The Wanderers: Contemporary Painting From Cluj, unde a avut lucrări proprii din ciclurile Răpirea Europei și Don Quijote.

La începutul lunii ianuarie, Galeria Richard Taittinger din New York anunța vernisajul unei expoziții care avea să reunească lucrările a nouă artiști reprezentativi ai școlii de pictură de la Cluj, reprezentanți ai mai multor generații cu diferite abordări artistice. La distanță de doar câteva zile, o altă galerie, de data aceasta una dintre cele mai cunoscute la nivel mondial, vernisa expoziția personală a artistului Adrian Ghenie, un real eveniment în lumea artei dată fiind absența lunga a românului din spațiul galeriei newyorkeze.

Foto: Pace Gallery

Ambele expoziții aveau să familiarizeze publicul american cu fenomenul pictural de la Cluj, aducând în față atât pe cei care au contribuit decisiv la articularea acestui context special care a stimulat dezvoltarea multor tinere talente, cât și pe unul dintre artiștii români de vârf ai momentului.

„Pace Gallery este numărul unu mondial și de aceea poate este greu să ne dăm seama ce reprezintă asta. Este o cu totul altă clasă. Faptul că cineva din România a ajuns atât de sus înainte să împlinească 40 de ani este ceva extraordinar. Până acum nimeni nu a mai atins un asemenea nivel”, a precizat maestrul Ioan Sbârciu, la întoarcerea din New York.

Ioan Sbârciu a fost profesor multor artiști asociați cu fenomenul Școala de la Cluj (absolvenți ai Universității de Artă și Design), de la Adrian Ghenie, Victor Man, Marius Bercea și Mircea Suciu, la generația tânără reprezentată de Oana Farcaș, Alin Bozbiciu, Sergiu Toma și Robert Fekete. Astăzi, maestrul asistă la succesul pe care îl au unii dintre foștii săi studenți și este încrezător că „fenomenul” nu se va oprit odată cu succesul lui Adrian Ghenie, Victor Man, Mircea Cantor, Ciprian Mureșan sau Mircea Suciu.

„Generațiile actuale au datele de la natură, dar trebuie să știe că succesul nu vine imediat. Este adevărat că pentru unii vine mai repede, dar depinde de norocul de a fi apreciat de cineva influent și potent financiar. Noi nu putem să avem pretenția în România să fie cineva atât de influent pentru că nu există interes pentru artă și nimeni nu privește arta ca afacere. În străinătate, însă, se învârt miliarde din artă și nu poți să faci asta decât pe iluzii: film, pictură, muzică. Așa că trebuie așteptat să vină acel cineva pentru care artiștii noștri să prezinte interes”, a precizat Ioan Sbârciu pentru Transilvania Reporter.

„Mai devreme sau mai târziu cineva va veni să îi vadă și trebuie să aibă ce să arate. Dacă stau la crâșmă și îl bârfesc pe Ghenie, asta nu le va aduce nimic. Dar virtutea atrage invidie. Nu ai ce să faci”, a mai spus maestrul.

Foto: Galeria Richard Taittinger

În ceea ce privește expoziția The Wanderers: Contemporary Painting From Cluj, interesul a fost neașteptat de mare, spune profesorul Sbârciu.

„Nota dată de pictura de la Cluj a fost punctul comun, cu tot misterul și cu toată gravitatea. Lucrările mele sunt puțin mai îndepărtate de figurativ, dar fac legătura cu figurativul și acesta a fost un alt punct comun al artiștilor care am expus acolo. Pentru specialiști s-a văzut că lucrările vin de la școala de la Cluj. De asemenea, la Pace Gallery, când am mers la expoziția lui Adrian Ghenie, se știa de expoziția de la Galeria Richard Taittinger”, a precizat Ioan Sbârciu.

Expoziția „Adrian Ghenie: Recent Paintings” cuprinde 12 picturi noi și cinci colaje și marchează prima expoziție personală în New York a artistului în aproape patru ani.

„Adrian a fost deosebit de amabil și m-a prezentat multor persoane. Expoziția lui este o revenire la culoare și la felul cum lucra în facultate, o revenire la o formă mai veche.  Mi-a plăcut foarte mult expoziția pentru că este foarte coerentă. Se vede că lucrările au fost făcute de un artist matur și foarte valoros. Expoziția îi confirmă valoarea și m-am bucurat că am fost acolo. Nu am așteptat niciodată recunoștință. Din 1973 mi-am asumat acest lucru ca profesor, să nu aștept recunoștință. Tu trebuie să dai cât poți. Adrian Ghenie nu a uitat de România și echilibrul și firescul din el îl fac ceea ce este astăzi”, a declarat Ioan Sbârciu.

Foto: Pace Gallery

Cu privire la succesul internațional de care se bucură artistul, profesorul Sbârciu spune că Adrian Ghenie reprezintă o excepție.

„El a fost apreciat foarte repede de persoane înstărite care aveau colecții și acces în muzee și care fac legea în ele pentru că sunt investitori principali. Este un univers suprarealist în care a intrat. Când vezi toți miliardarii ți se face pielea de găină și te gândești că e un privilegiu să fii și tu acolo. Noi nu ne putem imagina ce înseamnă ca o chirie pentru un spațiu expozițional să fie 500.000 de dolari”, afirmă Ioan Sbârciu.

Nu există urmă de îndoială pentru profesorul clujean că fenomenul școlii de pictură va continua și în anii care vor urma. „Școala de la Cluj a gândit o strategie când în România nu se practica așa ceva și în 2008 a venit norocul acesta. Ne-am gândit cum să facem să fim și noi acolo, când începe un nou curent. Am nimerit perioada cu neorealimsul și apoi cu abstractul și iată-ne aici. Clujul nu e New York sau Paris, dar unde mai găsiți liniștea aceasta? E fantastic”, a afirmat Ioan Sbârciu la finalul întâlnirii noastre.

Citiți și:

Maeștri și discipoli: Expoziție cu nouă artiști clujeni, la New York. Richard Taittinger Gallery vernisează expoziția The Wanderers: Contemporary Painting From Cluj

[stextbox id=”custom”]

Expoziția „Adrian Ghenie: Recent Paintings” poate fi vizitată până în data de 18 februarie la Pace Gallery din New York, în timp ce Galeria Richard Taittinger din New York va găzdui expoziția The Wanderers: Contemporary Painting From Cluj până în data de 19 februarie.

Expoziția The Wanderers: Contemporary Painting From Cluj a fost vernisată în data de 11 ianuarie și cuprinde în jur de 30 de lucrări semnate de Ioan Sbarciu (1948), Cornel Brudașcu (1937), Victor Răcătau (1967), Aurelian Piroșca (1973), Marius Bercea (1979), Robert Fekete (1987), Alin Bozbiciu (1989), Oana Farcaș (1981) și Sergiu Toma (1987). Expoziția este curatoriată de Maria Rus Bojan.

 

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu