Pregătiri pentru Moş Nicolae: Lustruit caritabil de pantofi în centrul Clujului

Foto: Cristina Beligăr

Breasla Meșteșugarilor din Transilvania sărbătorește în fiecare an ziua de Moş Nicolae cu o acțiune caritabilă, amenajând pe străzile Clujului un stand de lustragiu unde curăță pantofii trecătorilor. Gestul evocă pe de o parte o veche meserie urbană, iar pe de altă parte vine în ajutorul copiilor și adolescenților cu dizabilități, donațiile fiind oferite Grădiniței și Școlii Speciale in cadrul Servicului de Ajutor Maltez.

Anul acesta standul lustragiului a fost amplasat în data de 5 Decembrie pe str. Memorandumului nr. 21, în fața Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Lustragiul Moșului fiind președintele Breslei Meșteșugarilor din Transilvania, Molnar Attila.

Chiar dacă trecătorii s-au lăsat greu convinşi să-şi lase pantofii pe mâna lustragiului, preferând să doneze bani fără a primi nimic în schimb, o parte dintre ei au acceptat, totuşi, provocarea.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

“E grea meseria mai ales pentru că avem de convins clienţii că pantofii lor merită lustruiţi. Avem noroc însă că nu este foarte frig. Avem trei tipuri de cremă de pantofi pe care o folosim în funcţie de culoarea pantofilor clienţilor noştri. Procedura durează în funcţie de tipul de încălţăminte şi de cât de murdară este. Din câte am văzut până acum lumea a plecat în oraş cu pantofii destul de curaţi ceea ce ne uşurează nouă munca”, a precizat Molnar Attila, din partea Breslei Meșteșugarilor din Transilvania. Potrivit acestuia, colaborarea cu Grădiniţa Specială Malteză a început din anul 2009 şi de atunci organizează anual acţiuni care să vină în ajutorul copiilor.

În ceea ce priveşte tradiţia ca cei mici să îşi lustruiască ghetuţele în Ajun de Moş Nicolae, potrivit directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, obiceiul este foarte vechi şi provine din mediile urbane din Europa Centrală fiind practic un indicator al cuminţeniei copiilor.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

“După experienţa mea Moş Nicoale se uită la cât de curaţi şi lustruiţi sunt pantofii şi abia apoi decide ce cadouri să le aducă micuţilor. De câte ori în copilărie nu mi-am lustruit bine bocancii am primit numai nuiele. Le recomand copiilor să îşi lustruiască ghetuţele bine de tot sau să vină la mine să le lustruiesc eu”, a transmis Molnar Attila.

Standul lustragiului va fi prezent pe strada Memorandumului până în jurul orei 18.00.

Acţiunea face parte dintr-o serie de manifestri organizate la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în perioada 5 – 7 decembrie 2014. Evenimentul “Târgul de Moș Nicolae”, organizat de Breasla Meșteșugarilor din Transilvania în curtea Muzeului de pe str. Memorandumului nr. 21 are în ofertă:

– Preparate la ceaun
– Afumături, cașcavaluri
– Vin fiert
– Dulciuri, delicatese
– Kozonac Kürtös
– Pâine pe vatră
– Cadouri meșteșugărești.

Târgul este deschis de vineri până duminică, între orele 10.00 și 20.00

Postaţi un comentariu