Lungmetrajul „Cristian” de Tudor Giurgiu a primit sprijin financiar de 160.000 de euro de la Eurimages

Foto: Dan Bodea

Proiectele cinematografice „Aferim”, de Radu Jude, şi „Cristian”, de Tudor Giurgiu, au primit sprijin financiar de 157.000 de euro, respectiv 160.000 de euro din partea Eurimages, scrie Mediafax.

European Cinema Support Fund (Eurimages) a finanţat cu un total de 5.367.000 de euro 17 coproducţii de lung metraj, dar şi o animaţie şi un documentar. Pentru proiectele de lungmetraje, instituţia a alocat suma de 4.937.000 de euro, pentru documentar au fost acordaţi 60.000 de euro, iar proiectul de animaţie a primit 370.000 de euro, informează site-ul oficial al instituţiei. De asemenea, Eurimages a decis să ofere sprijin financiar pentru 16 distribuitori, pentru 78 de filme din nouă ţări europene, printre care se numără Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Germania, Ungaria, Olanda, România, Serbia şi Macedonia.

Lungmetrajul „Cristian”, regizat de Tudor Giurgiu, spune povestea unui tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie. La Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din 2012, regizorul Tudor Giurgiu declara că tema următorului său lungmetraj este povestea procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la vârsta de 29 de ani. Tudor Giurgiu a obţinut o finanţare de 760.000 de lei pentru proiectul cinematografic „Cristian”, la concursul din 2011 al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Tudor Giurgiu este, printre altele, membru al Academiei de Film Europene, fondator şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi al Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, dar şi iniţiator al galei premiilor Gopo. Născut în 1972, în Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Facultatea de Film şi Teatru, secţia regie film şi a lucrat ca asistent de regie al unor importanţi regizori români, precum Lucian Pintilie şi Radu Mihăileanu. A produs şi regizat numeroase reclame şi videoclipuri. În perioada 2005 – 2007, Tudor Giurgiu a fost directorul general al Televiziunii Romane.

Lungmetrajul său de debut, „Legături bolnăvicioase”, a fost selectat în secţiunea Panorama a ediţiei din 2006 a Festivalului de la Berlin şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. Cel de-al doilea lungmetraj, „Despre oameni si melci”, s-a bucurat de succes atât la nivel naţional (fiind filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012), cât şi internaţional (premiul special al juriului la Festivalul de laVarşovia şi premiul pentru cel mai bun film al secţiunii „Punto di Encuentro” la Valladolid). „Superman, Spiderman or Batman” a adunat un număr important de trofee în palmares, printre care şi premiul Academiei de Film Europene de Film pentru cel mai bun scurtmetraj. De asemenea, a produs filme precum „Katalin Varga”, de Peter Strickland (Ursul de Argint pe 2009 la Berlinale), „Misiunea directorului de resurse umane”, de Eran Riklis (premiul publicului – Locarno 2010), „Cenuşă şi sânge”, al lui Fanny Ardant (Cannes 2009), şi „Undeva la Palilula”, un proiect vast şi îndrăzneţ al celebrului regizor de teatru şi operă Silviu Purcărete.

De când a fost înfiinţat în 1988, Fondul Eurimages a susţinut financiar 1579 de co-producţii europene în sumă totală de 479 milioane de euro.

 

Postaţi un comentariu