Lucrări ale pictorului Iurie Cojocaru, expuse în Galeria , , Paul Sima”

Foto: Dan Bodea

Un nou eveniment expoziţional a avut loc marţi, 20 ianuarie, în Galeria , , Paul Sima” din incinta clădirii Colegiului Academic al UBB, după ce sala dedicată vernisajelor a fost reinaugurată în toamna anului trecut cu o expoziţie a pictorului Teodor Botiş.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

De data aceasta Galeria , , Paul Sima” a găzduit expoziţia de pictură „Iurie Cojocaru”, cu lucrări ale artistului din perioada ultimilor patru ani. Despre artist şi despre lucrările lui au vorbit, prof.univ.dr. Radu Catană, prorector al UBB, prof. dr. Iacob Mârza de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, precum şi scriitorul Rareş Iordache. Pentru a introduce publicul în universul creaţiei sale, pictorul Iurie Cojocaru a făcut o scurtă incursiune în copilăria sa pe care şi-a petrecut-o în satul Sadaclia din Republica Moldova.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Provin dintr-o familie de ţărani basarabeni, tatăl meu fiind unul dintre cei mai buni dogari din sat. În timpul liber juca şah şi pasiunea lui cea mai mare era transcrierea unor cărţi religioase din slavona veche, în slavona nouă. Aşa am învăţat şi eu să citesc în această limbă. Îmi amintesc de serile de şezătoare de acasă la care eram părtaş şi îmi plăcea să ascult poveştile doamnelor care ţeseau, torceau, plângeau, cântau şi povesteau istorie. La aceste femei care ţeseau vedeam culorile pe care le foloseau. Am rămas de atunci cu respectul faţă de frumuseţea casei, în care înainte de masă ne aşezam şi îl aşteptam pe tata să rostească rugăciunea. Cerul era mai albastru atunci în satul meu şi focul în vatră ardea mai bine. Toate aceste lucruri m-au format şi datorită lor sunt aici. Îi mulţumesc şi Statului român care mi-a oferit o bursă pentru a urma şcoala în România şi cred că prin această bursă a crescut valoarea mea artistică”, a precizat Iurie Cojocaru.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Printre temele predilecte în picturile lui Iurie Cojocaru se numără arborii şi florile. „Pentru mine arborii sunt ca şi oamenii şi mă regăsesc în fiecare copac, în mod special în cei care sunt singuratici pe dealurile Sălicei. Sunt bătuţi de ploaie, de vânt şi cu toate acestea când le vine timpul înfloresc şi ne îndeamnă la noi începuturi. Florile pe care le reprezint în picturile mele sunt şi ele, într-un fel, personale. Mă ajută să intru dintr-o realitate în alta. O temă mai veche a mea este şi clovnul, care mă reprezintă. Cel mai greu lucru pentru mine este atunci când sunt cum sunt, fără o mască. Sunt fascinat şi provocat de tema clovnului”,   a declarat artistul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 20 ianuarie-20 februarie, de luni până vineri între orele 11.00-13.00.

„Se poate discuta mult despre vocabularul artistic al lui Iurie Cojocaru pe care pune foarte multă dăruire şi foarte multă lumină. Sunt surprins de constanţa lui şi văd că şi acum se conformează adagiului «Pictez ceea ce sunt, ce simt, ce cred». Dacă luăm în parte fiecare pânză observăm că este elogiată natura şi, în acelaşi timp, omul”, a precizat prof. dr. Iacob Mârza.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Pentru mine maestrul Iurie Cojocaru este o intrigă şi nu mă refer doar la tematică, sau la elementele din picturile sale. Întrebarea nu este de ce face Iurie Cojocaru tot ceea ce face, ci cum o face?Cum în toată această situare paradigmatică, maestrul reuşeşte să stabilească o relaţie între privitor şi opera lui?Găsesc în opera sa elemente ale unei aşa-zise deconstrucţii reconstructive, toate mizând pe ideea transmiterii unui autentic sentiment în consonanţă cu ceea ce trăieşte artistul. Când mă uit la opera lui Iurie Cojocaru mă văd undeva pe o stâncă în mijlocul naturii”, a precizat scriitorul Rareş Iordache.

 [stextbox id=”custom”]

Pictorul Iurie Cojocarul s-a născut în 1971 în satul Sadaclia, R. Moldova. Îşi începe parcursul artistic la vârsta de 11 ani, când se înscrie la Liceul de Artă din oraşul Cimişlia. După absolvirea Liceului urmează timp de trei ani (1989-1991) Institutul de Arte „Ion Creangă” din Chişinău. Imediat după Revoluţie s-a transferat la Academia de Arte şi Design „Ioan Andreescu” din Cluj, secţia Pictură, pe care a absolvit-o în anul 1995. În 1996 urmează timp de un an masteratul în pictură în cadrul aceleiaşi Academii din Cluj. După terminarea studiilor, devine membru al UAP şi îşi desfăşoară activitatea ca liber profesionist în domeniul picturii. În tot ceea ce face îşi urmează crezul: Pictez ceea ce sunt, ce simt, ce cred!.

Expoziţii personale:

1994 – Bad-Honnef, Germania;

1996 – Expoziție de pictură la spitalul “Clujana” în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură;

1998 – Galeria U.A.P., Cluj-Napoca;

2008 – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, expoziție de pictură “Timpuri”;

2009 – Expoziție de pictură tema “Clovni” la Galeria de Piatră din Cluj-Napoca;

2011 – Expoziție de pictură tema ”Arbori” Kaiser-Karl-Klinik Bonn, Germania;

2012 – Expoziție de pictură tema “Arbori” la galeria Piano Cazola, Cluj -Napoca.

[/stextbox]

Ma jos puteţi vedea o galerie foto realizată de Dan Bodea:

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu