Locuri şi peisaje unice din Transilvania, în prezentare fotografică la Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei va găzdui vineri, 5 septembrie, de la ora 17.00,  în prezența Ambasadorului Republicii Ungaria la București, ES Zákonyi Botond, vernisajul expoziției de fotografii “Momente reluate. Fotografii realizate în secolul al XIX-lea de Orbán Balázs şi Veress Ferenc, alături de fotografiile actuale ale lui Fekete Zsolt”.

Expoziția cuprinde imagini fotografice din secolul al XIX-lea, cu monumente și locuri din Transilvania, realizate de Orbán Balázs şi Francisc Veress, în paralel cu fotografiile contemporane ale lui Fekete Zsolt. Între anii 1999 şi 2012, Fekete Zsolt, artist fotograf din Târgu-Mureş, a vizitat locurile imortalizate de Orbán Balázs şi Veress Ferenc în secolul al XIX-lea, pentru a repeta fotografiile realizate de aceștia prin atenta căutare a unghiului, perioadei calendaristice, momentului din zi şi condițiilor de luminozitate întrunite la realizarea fotografiilor originale.

Fotografiile sale sunt expuse alături de variantele prelucrate digital ale fotografiilor de epocă. Întrucât în tehnica fotografică s-a produs, între timp, trecerea de la analog la digital, artistul a dublat cu aparatul digital numeroase fotografii executate mai demult, astfel că dipticurile de imagini au devenit, în multe cazuri, tripticuri. Punând faţă în faţă imaginea de acum o sută cincizeci de ani şi cea de azi, expoziţia prezintă un timp istoric extins pe durata a cinci generaţii şi, de asemenea, un prezent tehnic,   ilustrând dimensiunea magică a fotografiei prinsă între spațiu și timp.

 Prezentarea expoziției va fi realizată de dl. Lakatos Mihaly, directorul Institutului Balassi din Sf. Gheorghe. Expoziția va fi deschisă în perioada 5-21 septembrie 2014.

Postaţi un comentariu