„Livada de vişini”, spectacol inundat în alb la Teatrul Naţional Cluj

eepurl.com

Sfârşitul de săptămână aduce o nouă premieră la Teatrul Naţional Cluj-Napoca. „Livada de vişini” de A.P. Cehov, în traducerea Mariei Rotar, va avea loc în Sala Mare duminică, 27 aprilie 2014, de la ora 19:00. Prin această transpunere inedită şi impresionantă a Livezii cu vişini a lui Cehov, Naţionalul clujean marchează o dublă sărbătorire: 110 ani de la premiera piesei, în 17 ianuarie 1904, la Teatrul de Artă din Moscova în regia lui Stanislavski şi 110 ani de la moartea scriitorului (2 iunie 1904).

„O simfonie în alb ar putea fi numită pe scurt această livadă, întrucât spectacolul e inundat într-o mare de alb: alb-transparente sunt perdelele, care creează spaţii de joc, albe sunt petalele florilor scuturate ale livezii de vişini, împrăştiate atât pe scenă cât şi pe puntea ce pătrunde în sală, pe culoarul central. Albe sunt şi scaunele pe care spectatorii se află aşezaţi, fiind făcuţi părtaşi ai sfâşierii sufleteşti a personajelor cehoviene. (Acesta este motivul pentru care regizorul sugerează spectactatorilor să încerce o variantă de vestimentaţie pe tonuri de alb…) Pata de culoare întunecată este Lopahin, omul materiei, trăind cu o jumătate din sine în lumea oamenilor practici, îmbogăţiţi, şi cu cealaltă, în lumea livezii, a frumosului gratuit. Livada reprezintă melancolia, trecutul, liniştea lumii tradiţionale, o anumită acalmie, armonia dintre om şi natură, pentru care e străină şi stranie în acelaşi timp atitudinea modernă, de comerciant, a lui Lopahin. Livada aparţine trecutului pierdut; este livada morţilor. Această livadă reverberează sunete, zgomote, nostalgii şi deziluzii care ne vorbesc şi nouă astăzi , mai mult decât oricând”, se precizează în comunicatul transmis presei.

Regia spectacolului îi aparţine italianului Roberto Bacci, director artistic şi fondator al Fondazione Pontedera Teatro din Italia care se află la a doua colaborare cu trupa Naţionalului clujean. În urmă cu doi ani, Roberto Bacci a montat pe scena clujeană spectacolul Hamlet de W. Shakespeare, spectacol care se află în stagiunea curentă a teatrului.

Postaţi un comentariu