Levente Molnár, despre succesul de la Globurile de Aur 2016: „Am fost păliți de un noroc enorm”

Foto: Gettyimages-Frederic J Brown

Lungmetrajul maghiar „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a fost desemnat „cel mai bun film străin”, la ediţia din 2016 a Globurilor de Aur, potrivit site-ului oficial al evenimentului. „Sunt foarte încântată să anunț acest premiu dat fiind că este pentru prima dată când această țară câștigă un Glob de Aur. Câștigătorul este Son of Saul, Ungaria”, a anunțat actrița Helen Mirren care i-a înmânat premiul, alături de actorul Gerard Butler, regizorului maghiar László Nemes.

Regizorul a mulțumit pe scena de la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles, unde s-a desfășurat ceremonia, echipei sale, producătorilor și finanțatorilor. „Holocaustul a devenit de-a lungul anilor ceva abstract, dar pentru mine reprezintă o față umană. Vă propun să nu uităm niciodată această față”, a spus László Nemes.

„Saul Fia/ Son of Saul”, propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Oscar 2016, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a fost distins cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes. Nominalizările la Premiile Oscar vor avea loc în 14 ianuarie, urmând ca ceremonia să se desfășoare în 28 februarie. Filmul este o coproducţie Ungaria-Franţa și este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, îl interpretează în film pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare. „E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică – şi mutual benefică – a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte”, spunea Levente Molnár, după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, potrivit Mediafax.

Foto: Pagina de Facebook Levente Molnár

Foto: Pagina de Facebook Levente Molnár

Levente Molnár a fost prezent alături de echipa filmului la Gala Globurilor de Aur 2016 de unde a postat pe pagina de Facebook mai multe fotografii. „Premiul a fost binevenit și am fost păliți de un noroc enorm. Peste patru zile se anunță lista scurtă pentru Premiile Oscar și vedem atunci ce va fi. Doamne ajută și să fim sănătoși”, a precizat Levente Molnár pentru Digi24.

„Son of Saul” va intra în cinematografele din România în 11 martie fiind distribuit de Transilvania Film.

Postaţi un comentariu