Lecție de creativitate: Păpușile Matildei, între hobby și viitor business

Foto: Dan Bodea

La vârsta de 28 de ani, de profesie economist, Luciana Pop și-a descoperit pasiunea pentru croșetat în primele luni în care a rămas în concediu de maternitate. A început de la o pereche de botoșei pe care a dorit să îi croșeteze fetiței sale Matilda și, intrând pe internet pentru a căuta un model a descoperit lumea fascinantă a artei amigurumi, o tehnică japoneză de tricotaj și croșetat care în multe țări a devenit un adevărat curent.

Păpușile Amy și Nina: Foto: Dan Bodea

Păpușile Amy și Nina: Foto: Dan Bodea

Astăzi, după câteva luni în care cu multă răbdare și creativitate a realizat în jur de zece modele, atât inspirate din alte creații, cum sunt cele ale artistei germane Lalylala,  cât și originale, Luciana nu exclude posibilitatea să transforme această pasiune într-un business. Toate, însă, la timpul lor. „Nu pot să zic că sunt complicat de realizat dar trebuie să ai îndemânare și imaginație. Eu am combinat acest hobby și cu fotografia, pe care o agreez tot ca hobby. Este important să ai o pasiune căreia să i te dedici și care să te scoată din rutină mai ales când ai un bebeluș. Probabil va veni un moment în perioada următoare când nu voi mai putea să mă dedic foarte mult acestei pasiuni, dar când mă voi întoarce la birou și fiica mea va merge la grădiniță, poate voi găsi din nou timp. Nu exclud ca la un moment dat să mă reprofilez și să încep un mic business la domiciliu pentru a fi și mai aproape de fiica mea. Deocamdată, însă, îi croșetez ei cât mai multe modele și chiar dacă nu este foarte atrasă de păpuși, fiind încă mică, eu mă pregătesc. Părerea mea este că decât să îi cumpăr o păpușă din plastic din comerț, mai bine o croșetez eu”, a declarat Luciana pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Realizarea păpușilor prin arta amigurumi este cel mai bun mod de relaxare pentru Luciana în această perioadă în care, în casa în care locuiește în comuna Tureni, din județul Cluj, își îngrijește fetița de zece luni. De asemenea, această pasiune i-a dat ocazia să exerseze croșetatul, o ocupație pe care o învățase de la bunica ei în copilărie. „Când am început să realizez păpușile nu știam foarte bine să croșetez. Mă învățase bunica, dar nu aveam experiență. Am cumpărat astfel un tipar de la un magazin online și m-am uitat la tutoriale pe Youtube. După primul model care mi-a reușit, cel al păpușii Nina, mi-am dorit să nu mă limitez doar la el și am început să îmi folosesc imaginația”, precizează Luciana. Astfel, din iunie până astăzi au rezultat păpușile Felix, Amy, Margo, Paul și Fibi, Ciuperca Paul sau Vulpița Fibi, fiecare cu propria ei personalitate.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Păpușile sunt croșetate pe bucăți, după anumite tipare și având în vedere că nu se poate dedica hobby-ului ei de dimineața până seara, realizarea unei păpuși îi ia Lucianei în jur de o săptămână, în funcție de complexitate ei. Materialele le comandă atât de pe internet, dar le cumpără și de la merceriile din Cluj. Ața este din bumbac 100% și este foarte rezistentă iar umplutura pe care o folosește pentru interiorul păpușilor este din polyester. De asemenea, ochii au sistem de prindere astfel încât să nu existe riscul de a ieși, iar accesoriile sunt cusute cu foarte multă atenție. „Am multe prietene și cunoștințe care au copii mici și cumva aștept următoarea zi de naștere să am ocazia să le dăruiesc câte o păpușă. Sunt părinți care chiar apreciază produsele handmade. Idei am foarte multe, dar îmi trebuie și timp pentru ele. Uneori stau până după miezul nopții cu croșeta sau cu acul în mână. E ca atunci când te prinde o carte și nu o mai poți lăsa până nu o termini”, mărturisește Luciana Pop.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește dezvoltarea hobby-ului ei ca business, Luciana nu este încă hotărâtă. Nu și-a făcut publicitate și nici nu intenționează în acest moment, dar dacă își va deschide un business ar apela bineînțeles și la publicitate. „Pe unele site-uri am văzut că o astfel de păpușă ajunge la 50-60 de euro. Bineînțeles, contează și aspectul păpușii și atenția cu care a fost realizată, dar prețurile cam acolo s-ar situa. Nu cred că aș putea trăi exclusiv din asta, dar nu se știe niciodată. Deocamdată nu știu cât de interesată ar fi lumea să le cumpere”, spune Luciana. Păpușile Matildei pot fi admirate pe pagina de Facebook deschisă special pentru cei care doresc să își facă o impresie despre creațiile care pot fi realizate prin tehnica amigurumi.

Foto: Luciana Pop

Foto: Luciana Pop

„Amigurumi” derivă dintr-o combinație de cuvinte japoneze, “ami” care înseamnă croșetat și “nuigurumi” care înseamnă păpușă umplută/îndesată.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu