La Cluj, în luna octombrie, „De carte nu scapi!”

Conferință Festivalul Internațional de Carte Transilvania / Foto: Dan Bodea

Luna octombrie se anunță plină de evenimente pentru iubitorii de carte din Cluj-Napoca, dar nu numai. Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, Festivalul Naţional de Literatură FestLit Cluj 2014, Transilvania Jazz Festival, Festivalul de Teatru de Păpuşi „Puck” şi Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj sunt cele cinci mari care şi-au dat mâna pentru a le propune clujenilor o paletă cât mai largă de evenimente și o coerență în ceea ce privește piața culturală.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania va avea loc în Piața Unirii, în perioada 7-12 octombrie și va aduce în inima Transilvaniei 200 de scriitori români, 120 de lansări de carte, 14 concerte, trei expoziții inedite de fotografie și pictură, nu mai puțin de 50 de edituri, dar și o mulțime de invitați internaționali de seamă.  De asemenea, în fiecare seară, pe scena festivalului vor avea loc concerte de jazz, rock, folk, muzică tradiţională şi spectacol de operă cu artişti consacraţi ai momentului.

„Festivalul Internațional de Carte Transilvania este la a doua ediție. Anul trecut am dorit să facem un festival pe măsura Clujului academic, cultural, universitar, spiritual. Am reușit. Anul acesta ne-am gândit să facem un festival internațional, să facem trecerea de la național la internațional prin invitații de onoare pe care îi avem. Am reușit și acest lucru. Următorul pas este ca festivalul să devină un reper cultural pentru România. Mă bucur de apariția unui alt festival, printre cele multe dedicate berii, un alt festival de carte. Prima ediție a fratelui nostru mai mic, Festivalul Naţional de Literatură FestLit Cluj 2014, va avea loc în perioada 5-7 octombrie. Ne-am gândit să facem o împletire a acestor două festivaluri. Prima zi a noastră coincide cu ultima zi a FestLiT Cluj 2014”, a spus directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, Vasile George Dâncu.

Vasile George Dâncu / Foto: Dan Bodea

Vasile George Dâncu / Foto: Dan Bodea

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania împreună cu Festivalul Naţional de Literatură FestLit Cluj 2014, organizat de Uniunea Scriitorilor din România şi având-o coordonator pe Irina Petraş (Preşedinta USR Filiala Cluj) prezintă în data de 7 octombrie 2014, pe scena din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, o serie de lansări de carte inedite semnate de importanţi scriitori români: Gabriela Adameşteanu, Carmen Elena Andrei, Adriana Babeţi, Iulian Boldea, Gabriel Chifu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Traian Dobrinescu, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Horia Gârbea, Săluc Horvat, Silvia Kerim, Ion Bogdan Lefter, Nicolae Leahu, Adrian Lesenciuc, Riri Manor, Angelo Mitchievici, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Gheorghe Pârja, Gh. Schwartz, Peter Sragher,  Victor Gh. Stan, Traian Ştef, Cornel Ungureanu, Răzvan Voncu, Varujan Vosganian.

Aceste lansări de carte fac trecerea de la FestLit Cluj 2014 înspre Festivalul Internaţional de Carte Transilvania propunând astfel un univers înţesat de autori şi cititori în jurul elementului central, cartea. Prima zi a FICT va culmina cu lansarea în premieră a cărţii „Inima inimii” semnată de invitatul de onoare al FICT, scriitorul portughez António Lobo Antunes, nominalizat la Premiului Nobel pentru Literatură.

Corin Braga,   Decanul Facultății de Litere / Foto: Dan Bodea

Corin Braga, Decanul Facultății de Litere / Foto: Dan Bodea

„La Universitatea Babeș-Bolyai îi vom avea invitat pe scriitorul portughez António Lobo Antunes. Există o tradiție a numelor mari care au primit deja titlul de Dr. Honoris Causa la UBB. Dorim să aducem la Cluj scriitori de mare anvergură. Anul trecut l-am avut la Cluj pe Mario Varga Llosa, Facultatea de Litere devenind neîncăpătoare. Anul acesta îl avem ca invitat pe António Lobo Antunes, poate este mai puțin cunoscut decât Mario Varga Llosa, dar literar vorbind, în ceea ce privește calitatea nu putem face o comparație. A fost nominalizat de mai multe ori la premiul Nobel . Știm din surse mai mult sau mai puțin oficiale că va fi nominalizat pe lista scurtă. Nominalizările juriului vor avea loc în perioada 6-10 octombrie dacă nu ne înșeală sursele. Chiar în ziua în care António Lobo Antunes va primi titlul de Dr. Honoris Causa, se va anunța lista scurtă, iar în 10 octombrie va fi decernarea. În momentul în care va pleca de la Cluj vom ști dacă am dat titlul unui Nobel sau unui viitor Nobel, pe care s-ar putea oricum să îl primească pe viitor”, a precizat Corin Braga, Decanul Facultății de Litere.

Irina Peraș nu crede în festivaluri

„Eu nu cred în festivaluri, adică nu cred în rolul lor de a îmbunătăți substanțial, fundamental lucrurile. Nu cred că cu un festival rezolvi ceea ce în interiorul unei instituții, în interiorul unei bresle, nu este rezolvat. Fiindcă am muncit ore, săptămâni, luni, vreau să cred că el este cât se poate de util și că va aduce niște îmbunătățiri care vor fi mai mari în viitor. Festivalul Național de Literatură este orgaizat de Uniunea Scriitorilor. Invitații sunt președinții și scriitorii din cele 20 de filiale din țară și din Basarabia, aproximativ 60 de persoane. Scriitorii sunt cei de prim rang, sunt mulți critici literari anul acesta. Aceste persoane reprezintă filialele și încearcă să demonstreze că nu e totul pierdut, că se pot înscrie în moda foarte largă a festivalurile de acum, pentru că acum plouă cu festivaluri și la noi în țară și în străinătate”, a declarat Irina Petraş, Preşedinta Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj.

Irina Petraş,   Preşedinta Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj / Foto: Dan Bodea

Irina Petraş, Preşedinta Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj / Foto: Dan Bodea

Președinta USR Cluj consideră că un astfel de festival se poate transforma într-un loc de întânire, de regăsire a sentimentului de apartenență la o comunitate.

„Dincolo de aceste întâlniri între scriitori și dezbateri, extrem de important este desantul scriitoresc pe care l-am organizat în 14 locuri din Cluj: Facultatea de Litere, Departamentul de Jurnalism, Colegii/Licee Barițiu, Coșbuc, Bălcescu, Eminescu, Avram Iancu, Racoviță, Șincai, Seminarul Teologic Ortodox și Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. Marți la ora 10:00, 100 de scriitori vor „năvăli” în aceste spații pentru a se întâlni pe viu cu scriitorii. Va fi un moment foarte important, a fost foarte bine primit de profesorii de literatură , dar și de elevi”, a spus Irina Petrașcu.

Ultima zi a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania este dedicată copiilor şi cărţilor pentru copii. În 12 octombrie vor avea loc mai multe lansări de carte pentru copii, un spectacol de teatru de păpuşi precum şi lecturi publice susţinute de copii din cărţile lor preferate de poveşti. La închiderea oficială a FICT va avea loc o paradă de costume în care copiii vor îmbrăca personajele lor literare preferate. Acest eveniment va face trecerea dinspre poveste înspre spectacol, deoarece va culmina cu deschiderea oficială a Festivalului de Teatru de Păpuşi „Puck”. Întreaga zi este organizată în parteneriat cu Festivalul de Teatru de Păpuşi „Puck”.

„Scena culturală clujeană are nevoie de consistenţă, de aceea le-am propus organizatorilor celorlalte festivaluri această colaborare. Bucuria a fost mare pentru că toţi au răspuns pozitiv şi cred că acesta e germenele de la care se poate porni mai departe în ceea ce priveşte viziunea culturală pe care o propunem clujenilor. Altfel spus, organizatorii de evenimente culturale îşi dau mâna pentru un octombrie cultural cum nu a mai fost niciodată până acum la Cluj, de aceea îi invit pe toţi clujenii să participe, fiindcă ei sunt de fapt cei care vor completa acest cerc de toamnă culturală”, a spus Gabriel Bota, Directorul artistic al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania.

Programul complet al festivalurilor pot fi vizionate AICI (Festivalul Naţional de Literatură FestLit Cluj 2014 ) și AICI (Festivalul Internaţional de Carte Transilvania).

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu