Jurassic Park la Casa Universitarilor: Fosile unicat pe plan mondial și replici după dinozauri din Insula Hațegului

Foto: Dan Bodea

Patru replici în mărime naturală după dinozaurii care au trăit în urmă cu 65 de milioane de ani pe „Insula Hațegului” și alte fosile din acea perioadă pot fi văzute până la sfârșitul lunii septembrie în Cluj. Expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” este deschisă în foaierul Casei Universitarilor de pe str. Emmanuel de Martonne nr. 1. Șansa de a vedea piese originale de o asemenea valoare nu este întâlnită foarte des, exponatele stând de obicei la Muzeul de Paleontologie-Stratificare din cadrul Catedrei de Geologie-Paleontologie a Facultăţii de Biologie şi Geologie. Expoziția este însoțită și de planșe pe care este redată esența informației științifice. De asemenea, doritorii pot viziona și un scurt film despre lumea dispărută a dinozaurilor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Prof. Vlad Codrea/Foto: Dan Bodea

Prof. Vlad Codrea/Foto: Dan Bodea

Ineditul acestei expoziții constă în tentativa de reconstituire a fizionomiei dinozaurilor, în urma acumulării unui material paleontologic consistent: oase, dinți sau ouă fosilizate. „Practic pentru Cluj este o primă astfel de încercare. Sunt reconstituiri în care am încercat să respectăm întreaga rigoare științifică, nu sunt făcute doar pentru show. Fosilele sunt unicate pe plan mondial și reprezintă rezultatul unei munci destul de îndelungate, de 15 ani. Avem șansa unor forme care nu se regăsesc în altă parte a lumii. Forme care ar semăna cu ce avem noi în Transilvania apar în Franța de Sud și în Spania de Nord, însă nu sunt identice. În Hațeg nu suntem răsfățați cu schelete întregi, oasele sunt împrăștiate și lucrăm pe un adevărat puzzle”, a precizat profesorul Vlad Codrea, coordonator al expoziției. Singurul schelet de dinozaur din Transilvania reconstituit pe suficiente oase este cel al lui Zalmoxes, care se află la Institutul Regal de Științele Naturii din Bruxelles.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Specificul fosilelor de vertebrate expuse la Cluj este dat de nanismul insular, o caracteristică a dinozaurilor din această zonă care și-au redus dimensiunile pentru a putea face față constrângerilor trofice pe care Insula Hațegului le-o oferea, un teritoriu uscat, foarte extins, apreciat la circa 85.000 de kilometri pătrați. „Avem o fascinație pentru această lume pentru că este o lume dispărută extrem de abrupt acum 65 de milioane de ani după un scenariu care se poate repeta oricând. Și noi putem fi viitorii dinozauri”, a mai precizat profesorul Vlad Codrea, doctor în geologie la Universitatea Babeș-Bolyai.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Alături de replicile a trei dinozauri și a unei reptile zburătoare, o piesă frumoasă și spectaculoasă este și cuibul descoperit în județul Hunedoara. Această piesă a fost expusă și la expoziția mondială a dinozaurilor de la Bruxelles în 2005 și are calitatea că surprinde ouăle în poziția în care s-au fosilizat.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

1IMG_2310

Alături de profesorul Vlad Codrea, pentru această expoziție au muncit în principal doctoranzii Mihai Dumbravă și Alexandru Solomon, precum și cercetătoarea Cristina Fărcaș. Mulajele celor patru exemplare sunt rezultatul talentului Ionelei Pop. „Am ținut legătura permanent cu Mihai Dumbravă și cu domnul Codrea care mi-au trimis imagini și am început să le analizez pe fiecare. Nu știam nimic despre anatomia dinozaurilor și a trebuit să luăm totul de la zero. Cea mai mare provocare a fost realizarea lui Maghyarosaurus. Materialele din care am realizat modelele sunt fibră de sticlă, rășină și modelaj. A fost un proiect inedit pentru mine mai ales pentru că până acum nu a mai făcut nimeni la noi în țară dinozauri. Se aduceau modele din străinătate realizate de artiști străini”, a precizat artista Ionela Pop care s-a ocupat de reconstituirea exemplarelor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania”, dedicată cu prioritate tinerilor, va fi deschisă de marți până duminică, prețul de intrare fiind de 5, 8, respectiv 16 lei. Program de vizitare: 10.00-18.00.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. RT says:

    >A fost un proiect inedit pentru mine mai ales pentru că până acum nu a mai făcut nimeni la noi în țară dinozauri.

    Dl. Adrian Mihalcea, grafician l-a realizat pe Rhabdodon priscus la Muzeul Grigore Antipa, cu multi ani in urma.

Postaţi un comentariu