Jazz-ul şi muzica tradiţională, pe aceeaşi scenă în concertul “Roots Revival Romania”

Șapte muzicieni din șapte țări ale lumii se întâlnesc în mai multe oraşe din România pentru a da viață unui proiect inedit, în care muzica tradițională și jazz-ul se îmbină într-o armonie perfectă.

Inițiat și coordonat de artistul iranian Mehdi Aminian, proiectul “Roots Revival Romania” a fost pus în aplicare pentru prima dată anul trecut când Mehdi Aminian a adus laolaltă muzicieni de înaltă clasă din țări diferite ale lumii (Irlanda, Liban, Turcia, Armenia, Moldova și România) și i-a invitat în Maramureș. Acolo, timp de o săptămână au explorat împrejurimile și s-au familiarizat cu viața în mediul rural. S-au cufundat în acest mod de a trăi, ajungând să înțeleagă viața sătenilor, obiceiurile și credințele lor. Au transpus apoi toată această experiență în muzică sub forma unor improvizații, pe care le-au împărtășit publicului în cadrul unui concert organizat la Cimitirul Vesel din Săpânța, urmat de un eveniment la București. Anul acesta, rezultatul sonor al proiectului va fi disponibil pe CD-ul intitulat ”Roots Revival Romania” – Chapter one: Maramureș, care va fi lansat în 18 februarie.

Turneu în patru oraşe

Mai mult, începând cu 25 februarie, muzicienii Mehdi Aminian din Iran (ney), Monica Mădaş din România (voce), Mehmet Polat din Turcia (oud), Emmanuel Hovhannisyan din Armenia (duduk), Meg Hamilton din Marea Britanie (vioara), Ruven Ruppik din Germania (percuţie) şi Akash Bhatt din India (percuţie) vor avea un turneu în patru oraşe din România: Braşov (25 februarie, Sala “Patria” a Filarmonicii), Cluj-Napoca (26 februarie, Casa Studenţilor), Timişoara (27 februarie, Sala “Capitol” a Filarmonicii) şi Bucureşti (1 martie, Sala Radio). Spectatorii vor recunoaşte în program temele de inspirație autohtonă şi sonorități tradiționale din zona Maramureșului, ritualuile de primăvară și muzica Mariei Tănase. “Știu că este o cântăreață extraordinar de apreciată aici, dar noi ne propunem să prezentăm muzica ei asa cum nu a mai fost auzită. Frumusețea unui astfel de demers muzical constă în faptul că nu știi de la început către ce te îndrepți. Ai o bază sonoră de la care pornești, iar apoi fiecare aduce în proiect parte din sufletul său. Toți cei șapte muzicieni vor veni din diverse colțuri ale lumii la București, cu o săptămână înainte de începerea turneului și vor crea spectacolul de la zero”, promite Mehdi Aminian publicului din România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu