Istoria de 3000 de ani a monedei chinezeşti şi fotografii din mass-media chineză, în expoziţie la Cluj

Foto: Dan Bodea

Două expoziţii eveniment au fost vernisate astăzi, 17 septembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (situat pe str. Constantin Daicoviciu nr.2) în contextul aniversării a 20 de ani de la înfrăţirea municipiului Cluj-Napoca cu oraşul Zhengzhou, capitala provinciei chineze Henan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În cele 51 de panouri ce alcătuiesc expoziţia  „Monede chinezesti – o istorie de 3 000 de ani” este prezentată istoria folosinţei monedei chinezeşti. Expoziţia reprezintă un demers cultural promovat de Republica Populară Chineză pentru a crea o punte de legătură între civilizaţia orientală şi cea occidentală. „În expoziţie se pot vedea monede începând din Neolitic, când existau acele cochilii cowry (ghioc) folosite în schimburile ceremoniale şi monede până în secolul XX. Schimburile monetare simbolizează nu doar istoria statului, a formaţiunilor politice a unei regiuni, istoria vieţii economice, a schimburilor comerciale, dar simbolizează şi deschiderea unui stat spre colaborări cu alte ţinuturi necunoscute”, a precizat Carmen Ciongradi, director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei.

IMG_4030

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

A doua exopoziţie vernisată, „Beautiful China”, reuneşte 60 de fotografii ce au fost publicate în reviste de specialitate şi mass-media chineză (printre care cunoscutele instituţii de presă Xinhua şi China Daily).  Fotografiile imortalizează de la peisaje, localităţi, obiceiuri tradiţionale, zgârie-nori până la instantanee surprinse în cotidianul vieţii zilnice.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

IMG_4053

Purtătoarea de cuvânt a Muzeului de Istorie a Transilvaniei, jurnalista Sanda Man a împărtăşit câteva impresii despre China din perioada când a lucrat la Radio China Internaţional. „La noi circula o vorbă între jurnalişti: dacă vrei să scrii despre China, scrie în primele zile pentru că după aceea nu mai ai cum. Penru mine, personal, a reprezentat una dintre cele mai importante experienţe de viaţă. Mi-e greu să spun cât de mult m-a schimbat această experienţă în cei doi ani în care am stat în China. Dincolo de contactul cultural, este o întâlnire cu oameni şi pot să spun că părerile sunt împărţite când vine vorba despre China. Ce pot să vă spun este că dacă îţi faci prieteni, între chinezi, ai prieteni pe viaţă. Ei spun că sunt ca termosul, se încălzesc greu, dar durează mult. Eu m-am simţiti apreciată, respectată şi chiar îndrăgită”, a precizat jurnalista Sanda Man.

Sanda Man/Foto: Dan Bodea

Sanda Man/Foto: Dan Bodea

„După doi ani de China foarte multe nu descoperi, dar ai parte de numeroase experienţe personale. În doi ani am acumulat o experienţă condensată. Este o ţară în care dacă treci peste dificultăţile limbii, totul este oarecum cum eram noi, România, cândva. Nu e uşor să înveţi limba chineză, dar devine uşoară după ce o înveţi. Îmi este dor de Beijing şi am regăsit România foarte mică. Mi-a luat ceva timp să mă acomodez. Noi nu cunoaştem China, mergem cu tot felul de imagini despre lumea comunistă pe care eu nu prea am găsit-o comunistă”, a mai spus Sanda Man.

La eveniment a mai fost prezent şi primarul Emil Boc, alături de doamna Feng Shaozhong, directorul Institutului Confucius din Cluj. Cele două expoziţii vor fi deschise publicului în perioada 17 septembrie- 4 octombrie 2014 şi sunt organizate în colaborare cu Primăria Cluj Napoca şi Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti, cu sprijinul Institutului Confucius Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Postaţi un comentariu