Irina Petraș, singurul candidat la alegerile pentru șefia Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj

Foto: Dan Bodea

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (USR) își va alege joi, 19 aprilie, noul președinte în cadrul Adunării Generale care se va desfășura începând cu ora 10.00. Singurul candidat pentru această funcție este criticul literar Irina Petraș, care conduce filiala începând cu anul 2005.

„În acest caz se procedează cum s-a procedat și în 2009 când am fost tot singurul candidat. Participanții la Adunare își vor exprima pur și simplu voturile. Doar în 2013 a existat un alt concurent pentru această funcție în persoana lui Ovidiu Pecican. Cel puțin în ultima vreme s-a vorbit despre faptul că filiala Cluj este foarte echilibrată chiar dacă condusă de o femeie de 70 de ani. Dar există interes pentru ceea ce se întâmplă la filială. De exemplu, la noi, spre deosebire de alte filiale, s-au înscris pentru cele patru locuri din Comitetul de Conducere a Filialei, un loc fiind al președintelui, 13 persoane. Niciodată nu am avut atât de mulți candidați pentru comitet, inclusiv persoane tinere. Va exista astfel buletin de vot pentru președinte și pentru cei 13 membri. Primii trei de pe listă vor fi membri ai comitetului. Iar pentru unicul post de reprezentant al Filialei Cluj în consiliul Uniunii s-au înscris șase persoane. Din păcate, deși mi-aș fi dorit, nu a existat interes pentru postul de președinte”, a declarat Irina Petraș pentru Transilvania Reporter.

Potrivit acesteia, un om care să lucreze sute de ore doar „de amorul” Filialei, nu se găsește foarte ușor. „Mi-am dorit să apară și alți candidați și am încredere că în următorii ani cu siguranță vom găsi pe cineva destul de interesat să preia această funcție”, a adăugat Irina Petraș. Procesul de vot se va închide la data de 19 aprilie 2018, la ora la care se încheie Adunarea Generală a Filialei. Rezultatele alegerilor pentru Preşedintele Filialei, Comitetul de Conducere al Filialei şi reprezentantul Filialei în Consiliul USR (numai unde este cazul) se vor consemna într-un proces-verbal.

Pe lângă Alegerea Președintelui Filialei pentru mandatul 2018-2023, Adunarea Generală a Filialei de joi va avea următoarele obiective: Alegerea Președintelui USR pentru mandatul 2018-2023; Alegerea Comitetului de Conducere al Filialei; Alegerea reprezentantului Filialei în Consiliul USR, altul decât Președintele Filialei (numai pentru Filialele cu peste 150 membri).

Alegerile pentru președintele Uniunii Scriitorilor din România se face prin participarea candidaților la funcția de președinte a USR la toate cele 20 de filiale din țară. Pentru funcția de președinte al USR s-au înscris Dan Lungu, Nicolae Manolescu, Ștefan Mitroi, Simona Vasilache și Narcis Zărnescu. Filiale USR se găsesc în Alba-Hunedoara, Arad, Bacău, Brașov, București cu filialele Critică, Eseistică și Istorie Literară, Dramaturgie, Literatură pentru copii și tineret, Poezie, Proză, Traduceri literare), Chișinău, Cluj, Craiova, Dobrogea, Iași, Pitești, Sibiu, Sud-Est, Târgu Mureș, Timișoara. În cazul acestor filiale o parte dintre alegeri au avut deja loc, iar o parte se vor desfășura săptămâna viitoare. Rezultatele alegerilor pentru Preşedintele USR se vor consemna într-un proces-verbal întocmit de Comisia de Monitorizare a Alegerilor, la data de 5 mai 2018, în cadrul Consiliului USR.

Filiala de la Cluj are 296 de membri și este a doua Filială din țară după Filiala de poezie de la București. Dintre aceștia, 212 membri sunt din Cluj-Napoca și județul Cluj, 71 de membri din Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Alba, Sălaj, Mureș și în jur de 15 membri locuiesc în diverse țări precum Germania, SUA, Ungaria.

„Primim foarte multe dosare în fiecare an din partea celor care doresc să se înscrie în Filiala Cluj a USR. La Cluj și în Timișoara există cele mai multe înscrieri. Ce am reușit să facem alături de Comitetul Uniunii care este și Comisie de validare, a fost să realizăm o triere foarte serioasă a dosarelor. În fiecare an depunem 15-20 de dosare, dintre care un procent foarte mare este aprobat și de comisia de validare. Astfel, anual intră între 12-20 de oameni la Filiala Cluj. Celelalte filiale trimit toate dosarele pe care le primesc dintre care sunt validate poate doar trei”, a precizat Irina Petraș.

Actuala președintă a Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj s-a pronunțat și cu privire la cazul scriitoarei Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru Literatură în 2009, care ar fi fost „suspendată” recent din Uniunea Scriitorilor din România pentru neplata cotizaţiei.

 „În cazul Hertei Mueller a avut loc o neînțelegere. Potrivit regulamentului, dacă nu ai plătit cotizația timp de doi ani, ești suspendat, dar suspendarea este un fel de stand-by până îți plătești cotizația anuală de 150 de lei. În acest timp nu ai dreptul să participi la alegerile uniunii, deci de a candida sau a vota pentru o funcție în USR. Herta și-a depus dosarul înainte de 1989 și ea nu a mai revenit cu dorința de a-și reînnoi dosarul. Dosarele au intrat automat în sistem după Revoluție și ea a devenit membru imediat după 1990 fără a-și exprima dorința de a face parte în continuare din Uniunea Scriitorilor Filiala Timișoara. Când Filiala din Timișoara a trimis scrisori către colegii stabiliți în Germania să își reînnoiască statutul de membri, nu au primit răspuns. Nu au trecut la excludere pentru că situația era oarecum în aer. Deci suspendarea nu înseamnă nimic”, a explicat Irina Petraș.

[stextbox id=’custom’]După absolvirea Liceului Teoretic din Agnita (1954-1965), Irina Petraș urmează Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1965-1970). Devine, pentru o scurtă perioadă, profesoară de limba și literatura română la Liceul Pedagogic din Zalău, apoi la Liceul Teoretic din Agnita, iar din 1972 până în 1975 la Liceul „Ady-Șincai” din Cluj. În continuare este asistent universitar la cursurile pentru studenți străini de la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, unde predă până în 1985. Își susține doctoratul în 1980 cu teza Camil Petrescu – prozatorul. Renunță la învățământ și se angajează ca bibliograf la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din același oraș. După 1989 se dedică activității editoriale, mai întâi la Editura Didactică și Pedagogică (1990-1999), iar apoi funcționează ca redactor-șef la Editura Casa Cărții de Știință din Cluj (1999-2012). În prezent este președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (din 2005). Debutează publicistic cu versuri în revista „Luminița” (1957), iar editorial cu volumul Proza lui Camil Petrescu (1981). Colaborează la revistele „Steaua”, „Tribuna”, „Transilvania”, „Echinox”, „Astra”, „Vatra”, „Ramuri”, „România literară”, „Ateneu”, „Tomis” „Orizont”, „Literatorul”, „Caiete critice”, „Contemporanul. Ideea europeană”, „Apostrof”, „Luceafărul”, „Discobolul”, „Caiete critice”, „Viața Românească” și în diferite volume colective și antologii. Începând cu anul 1981, până în prezent, a publicat numeraose volume de eseuri și critică literară, scrieri didactice, sau traduceri.[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ion Lazu says:

    După 3 zile de la Alegerile Filialei Cluj, nu aflăm de pe saitul Filialei rezultatele alegerilor. Știm cine va fi noua președintă a Filialei, dar nu și pe cei 4 din Comitet, nici pe cel de al doilea reprezentant în Consiliul Uniunii. Nu le găsesc nici pe Google. Oare e așa de greu că fim la zi cu evenimentele importante ale Filialei? Devotat, Lazu

Postaţi un comentariu