Între realitate și ficțiune: Volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, lansat la Book Corner Cluj

Foto: Dan Bodea

Libraria Book Corner din Cluj a găzduit vineri, 13 martie, lansarea volumului „Mâini cuminți. Copilul meu autist” de Ana Dragu, apărut recent în colecția „Ego-grafii” a Editurii Polirom.

Timorată și convinsă că nu va scrie niciodată o carte în așa fel încât să poată transmite, în același timp, un mesaj social, dar și o cantitate uriașă de bucurie pe care o găsește zilnic în experiența pe care o are ca mamă de copil autist, Ana Dragu reușește în „Mâini cuminți” să își contrazică propria convingere.

Ana Dragu/Foto: Dan Bodea

Ana Dragu/Foto: Dan Bodea

Potrivit autoarei, nevoia scrierii volumului a venit atât din cauza lipsei unei literaturi de specialitate în România care să le ofere părinților de copii autiști o informare corectă cu privire la această condiție, dar și din dorința de a așterne pe hârtie o poveste reală de viață. Ca urmare, textul scris pe parcursul unei luni nu s-a dorit un volum de specialitate, ci un text ficțional cu numeroase inserții științifice. „Ideea de ficționalizare am avut-o de la bun început și cred că este mai bine așa pentru că publicul poate să înțeleagă mult mai bine fenomenul autismului citind un text ficțional în mod mult mai relaxat, decât dacă s-ar afla în fața unui text științific. Faptul că am citit multă literatură de specialitate nu a fost din curiozitate științifică, ci am avut o motivație personală transformată într-un interes pentru cercetare”, a precizat Ana Dragu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Despre volumul Anei Dragu a vorbit Mihaela Ursa, autoare de teorie și critică literară și poetul Ștefan Manasia. Moderatorul evenimentului a fost Valentin Derevlean, coordonator al grupului de librării Librarium, din Cluj.

„Mâini cuminți este o carte prin care Ana Dragu face un dar celor care trec prin aceeași experiență pe care o trăiește și ea, este o carte care se adresează părinților de copii autiști și reprezintă un dar nesperat într-o societate ca a noastră în care mamele copiilor autiști au parte de sprijin infim din partea instituțiilor. Ana Dragu este o poetă extraordinară, dar ceea ce avem în față este o carte de proză foarte puternică în care intenția autoarei de a propune o ficțiune este, de asemenea, foarte clară”, a precizat autoarea de teorie și critică literară Mihaela Ursa.

Mihaela Ursa/Foto: Dan Bodea

Mihaela Ursa/Foto: Dan Bodea

În continuarea prezentării cărții, Mihaela Ursa a făcut referire la câteva pasaje dramatice și comice din cartea centrată în jurul personajului Sașa, un băiețel diagnosticat cu autism, dar și la scene înduioșătoare și la pasaje foarte bine scrise care confirmă mâna de scriitor exersat al Anei Dragu. „Mâini cuminți m-a făcut să mă gândesc la un basm al copilăriei care îmi plăcea foarte mult și care se numea «Fata săracului cea isteață». La un moment dat, în acel basm, fetei i se propune ceea ce în teoriile basmului se numește sarcina imposibilă, respectiv să meargă într-un anumit loc nici pe drum, nici pe lângă drum, nici călare, nici pe jos, nici îmbrăcată, nici dezbrăcată. Fata își mobilizează imaginația pentru a duce sarcina la bun sfârșit, ceea ce diferențiază, de fapt, un erou de un non-erou. Ana Dragu este, în opinia mea, fata săracului cea isteață pentru că întrunește toate condițiile”, a precizat Mihaela Ursa, explicând că autoarea este eroul propriei sale narațiuni pentru că are o scriitură «clinică» în care Eul scrie despre el ca și când nu ar fi acolo cu emoțiile sale. „Te-ai aștepta ca într-un text de tip confesiune să găsești vibrații emotiv-afective. În schimb, niciunul dintre personajele din volum nu își plânge de milă și nu cade în complexul martirului”, a evidențiat Mihaela Ursa.

Ștefan Manasia s-a raportat la autoarea Ana Dragu și la ipostaza ei cvadruplă de prieten, poet, psihoterapeut și romancier. „Romanțul acesta este de fapt un self-help nu doar pentru părinții de copii autiști, ci pentru părinții dintotdeauna, așa cum sunt toate cărțile izbutite care au în centru copii ciudați, bizari, dar inteligenți și sclipitori, ale căror replici umilesc inteligența unui adult”, a spus Ștefan Manasia, aducând în discuție o serie de cărți, precum „Familia mea și alte animale” de Gerald Durrell sau filmul, „What’s Eating Gilbert Grape” cu Johnny Depp și Leonardo DiCaprio care au în centru „ciudățenia” lumii copiilor cu diferite probleme. „Cartea Anei Dragu este o carte de luptă în care nimeni nu dezarmează vreodată. Este o luptă împotriva obscurantismului care bântuie și sfârtecă vieți de copii. M-am bucurat că autoarea se revoltă și împotriva virtuților magice ale ghimbirului. Prin inserțiile științifice, cartea devine pe alocuri un roman epistolar”, a precizat Ștefan Manasia.

Ștefan Manasia/Foto: Dan Bodea

Ștefan Manasia/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 [stextbox id=”custom”]

Bazată pe o poveste reală, Mâini cuminţi. Copilul meu autist semnată de Ana Dragu, cu o prefaţă de Bogdan-Alexandru Stănescu, spune povestea lui Saşa de la diagnosticare până în prezent, cu toate incertitudinile şi temerile, dar şi cu bucuriile şi progresele făcute pas cu pas.

Mama şi fiul învaţă treptat să comunice unul cu altul şi se plimbă ore în şir noaptea pentru că băiatul are insomnii severe. Ana îi cîntă „La mulţi ani” pe muteşte fiindcă el are auz absolut şi percepe diferit sunetele. Împreună cu Maria, cea care îl însoţeşte la grădiniţă, Saşa plimbă timp de cîţiva ani un balon invizibil prin oraş, iar Aria, sora lui mai mare, ştie cum să-i fie mereu alături. În urma şedinţelor de recuperare, el învaţă să scrie şi să citească la vârsta de cinci ani şi este integrat cu succes la şcoală. Ana Dragu, poetă şi jurnalistă, a aflat în 2006 că fiul ei suferă de autism când acesta avea doi ani. De atunci, s-a documentat continuu şi s-a implicat activ în recuperarea lui.

Ana Dragu este fondatoarea şi preşedinta Asociaţiei Autism Europa Bistriţa. A înfiinţat Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa şi 2 Elefanţi- Revistă despre autism, prima publicaţie periodică de această specialitate din România. În perioada 2001‑2009 a lucrat în presa locală şi centrală. A publicat peste 100 de articole despre autism şi două volume de poezie, Păpuşa de ceară (2008) şi Păzitoarea (2012). Sursa: www.polirom.ro

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu