Ingo Tegge, noul director al Centrului Cultural German din Cluj

Ingo Tegge și Fabian Mühlthaler/Foto: Dan Bodea

Începând cu luna martie a anului viitor, Centrul Cultural German din Cluj, ridicat la rangul de Goethe-Zentrum în 2014, va avea un nou director.

Ingo Tegge va prelua funcția de la Fabian Mühlthaler, directorul Centrul Cultural German în ultimii cinci ani și jumătate. Schimbarea are loc după ce actualului director i s-a oferit ocazia de a conduce Institutul Goethe din Camerun. „Au fost foarte multe aplicații depuse pentru funcția de la Cluj, unele chiar foarte bune. Procesul de selecție a fost dificil, eu am participat la selecție doar ca intermediar, dar selecția propriu-zisă au făcut-o cei de la Institutul Goethe și de la  Societatea Culturală Româno-Germană. Profilurile noastre sunt asemănătoare, în perioada în care eu am lucrat pentru Institutul Goethe din Cairo, Ingo se afla la Institutul Goethe din Lagos, Nigeria și acum lucrează pentru o companie de consultanță. Cred că va fi cea mai bună alegere pentru Cluj”, a declarat Fabian Mühlthaler pentru Transilvania Reporter.

La rândul său, viitorul director al centrului a precizat că este foarte optimist în legătură cu viitoarea sa provocare. „Am lucrat în sectorul managementului cultural și înainte, la Institutul Goethe din Africa și momentan lucrez în Germania însă mi-a plăcut întotdeauna să am contact cu străinătatea . Când am văzut disponibilitatea acestui post, am aplicat. Nu știam foarte multe despre România, dar am venit în urmă cu aproximativ două săptămâni în Cluj și am fost captivat de multiculturalitatea acestui oraș, îți dă un sentiment aparte, ceea ce mi-a plăcut și m-a făcut să realizez că de asta aveam nevoie. În prezent lucrez în apropiere de Stuttgart și este plăcut și interesant, dar mi se pare că nu mai are foarte multe de oferit. În Cluj am sentimentul că se întâmplă atât de multe lucruri, asta poate și pentru că orașul este Capitală Europeană a Tineretului și pentru că aspiră să devină Capitală Culturală. Este un oraș universitar cu cel puțin 100.000 de studenți și mie toate acestea îmi dau semnale despre atmosfera de aici, despre faptul că lumea este interesată de cultură și de ceea ce se întâmplă în jur. Eu de fapt asta căutam. Nu vreau să vorbesc de rău Stuttgart și acea zonă, dar este diferită față de ceea ce am văzut aici”, a declarat Ingo Tegge pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește continuarea proiectelor începute de predecesorul său, Ingo Tegge a declarat că va încerca să păstreze proiectele începute și să vină cu noi idei în spațiul urban.

 „Eu și Fabian avem un background asemănător și cred că ceea ce a realizat el aici este interesant. Poate în plus față de colegul meu, dat fiind că am o specializare în literatura germană modernă, mi-aș dori să propun anumite proiecte literare. Știu că nu va fi ușor din cauza barierelor de limbă, dar poate vom începe cu câteva workshop-uri. Vom vedea. În perioada de tranziția Fabian mă va ajuta cu idei”, a spus Ingo Tegge.

La Cluj, Ingo va conduce o echipă de șase angajați. Acestora li se alătură cei 16 profesori care se ocupă de predarea cursurilor de limbă germană. Despre postura de manager cultural, Ingo Tegge precizează: „Sunt câteva lucruri importante pe care un manager cultural trebuie să le cunoască, dar esențial este ca atunci când mergi într-un loc nou, să fii deschis, să creezi relații și să creezi platforme unde ideile se pot întâlni. De asemenea cred că un manager cultural trebuie să fie un bun organizator”, a concluzionat noul director al Centrului Cultural German din Cluj.

Citiți și:

Fabian Mühlthaler își ia rămas bun de la Cluj: „Au fost cinci ani fantastici”

Distribuie:

Postaţi un comentariu