Incursiune în bisericile cu orgă din Cluj, la Zilele Culturale Maghiare. Cum funcționează o orgă și care este programul următoarelor tururi

Foto: Dan Bodea

Mărturii pentru idealul sonor al epocilor trecute și al performanțelor meșterilor locali, complexe și longevive, orgile din interiorul bisericilor au reprezentat întotdeauna un punct de atracție al edificiilor în care încă funcționează.

O incursiune în trei dintre bisericile din Cluj, în care muzica de orgă completează practicile religioase îmbogățind experiența participanților la ceremonii, a fost propunerea Asociației Clujul Comoară pentru ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare. Întâlnirea cu ghidul nostru, Györgyjakab Miklós, a avut loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Oraşul de Jos, cunoscută ca Biserica Reformată cu două turnuri, a continuat la Biserica Unitariană de pe str. 21 Decembrie 1989 și a culminat cu Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii.

Orga din Biserica Reformată din Cluj-Oraşul de Jos/Foto: Dan Bodea

Orga din Biserica Reformată din Cluj-Oraşul de Jos/Foto: Dan Bodea

„Orga este instrumentul Bisericii de Vest și nu se regăsește în nicio biserică ortodoxă. Din păcate nu există date certe cu privire la apariția primei orgi din Transilvania, dar se știe că aceste instrumente au o vechime în Ardeal de peste 300 de ani, sau chiar 500 de ani și există evidențe cu privire la anumite reparații și mutări de orgi în Transilvania prin documentele unor biserici care au investit în restaurarea lor. În secolele al XV-lea și al XVII-lea există referiri la orgă în bisericile din Brașov și Sibiu. În ultimii ani s-au construit însă și săli de concerte cu orgi, de exemplu sala de concerte din Palatul Artelor din Budapesta”, aflăm de la ghidul turului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În interiorul Bisericii Reformate cu două turnuri suntem conduși la o orgă încă funcțională construită în anul 1941. Ni se arată elementele constitutive principale ale unei orgi, tuburile, claviaturile, pedalierul, cutia de suflu și butoanele de dispoziție, fiind provocați să deducem ce fel de instrument este orga. Aflăm de la ghidul nostru, tânăr absolvent de pedagogie muzicală, că orga este un instrument complex de suflat. „Cutia de suflu se umple cu aer cu ajutorul unui motor electric. Organistul are posibilitatea să cânte cu degetele pe claviatură care se mai numește și manual, sau cu picioarele la pedalier. Dacă dorește, organistul poate folosi și manualul și pedalierul în același timp. Pedalierul este acționat de un rând de butoane numite registre. În funcție de virtuozitate, organistul poate cânta pe două manuale. Pentru fiecare clapă avem o conductă și un tub prin care iese sunetul, fie din staniu și plumb (tuburi labiale) sau din lemn”, explică Györgyjakab Miklós.

1IMG_5413

În partea stângă a intrării în Biserica Reformată cu două turnuri, urcând scările la etaj, găsim o orgă dezmembrată construită de meșterul Michael Kestner pe baza unui contract încheiat cu parohia în anul 1774. Această orgă are un singur rând de clape și nu este prevăzută cu pedalier. Ghidul ne exemplifică modul în care tuburile sunt așezate pe cutia de suflu a instrumentului, mecanismul de acționare și modul în care se produce sunetul. „Cu cât un tub este mai mare, cu atât sunetul este mai adânc”, precizează ghidul. „Această orgă a fost folosită în mai multe biserici din mai multe localități și s-a degradat. Când nu a mai putut fi folosită a fost trimisă din nou aici și acum este în curs de derulare o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea instrumentului. Durabilitatea unei orgi depinde de modul în care a fost construită, principalul factor care contribuie la degradare ei fiind temperatura”, precizează Györgyjakab Miklós.

Orga din Biserica Unitariană/Foto: Dan Bodea

Orga din Biserica Unitariană/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Turul orgilor continuă la Biserica Unitariană de pe str. 21 Decembrie 1989, o biserică proiectată și construită inițial fără orgă. Prima orgă inaugurată în această biserică a fost în anul 1806, instrumentul fiind realizat de constructorul de orgi Samuel Metz care a venit cu ideea de a amplasa orga în fața balconului, din motive acustice. Actuala orgă datează din 1930 și este munca lui Ferenc Szeidl din Oradea care a făcut din orga lui Metz, respectiv dintr-o orgă mecanică, o orgă pneumatică atașându-i și pedalier. Ghidul ne explică și modul în care organistul poate regla volumul sunetului orgii prin rola de crescendo care se acționează cu ajutorul piciorului, sau prin pedala de expresie.

Orga cu trei corpuri din Biserica Sf. Mihail/Foto: Dan Bodea

Orga cu trei corpuri din Biserica Sf. Mihail/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ultima oprire în turul nostru este Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii unde se găsește o orgă cu trei corpuri, care datează din anul 1752. „Orga originală din această biserică a fost construită de Johannes Hahn din Sibiu și are trei corpuri cu tuburi de diferite mărimi. Dacă organistul va cânta doar la pedalier, nu la manual, sunetul va ieși doar dintr-unul dintre cele trei corpuri. Avem în primul rând o orgă mică, fără pedalier, cu un singur manual, numită pozitiv. Pozitivul are de regulă șase registre (rânduri de tuburi), ceea ce înseamnă un total de aproximativ 300 de tuburi. Avem apoi corpul principal pe care se cântă cel mai mult și care este cel mai utilizat. Credincioșii care ascultă slujba nu aud diferența de sonor, dacă sunetul vine, de exemplu, doar dintr-un corp”, aflăm de la Györgyjakab Miklós. Potrivit ghidului, în momentul în care un organist vrea să concentreze la o orgă, trebuie să cunoască cu câteva zile înainte modul de funcționare al orgii și să se familiarizeze cu registrele orgii respective care diferă de la un instrument la altul. „În opinia mea, în cazul acestui instrument nu contează dacă ai o diplomă, ci contează să știi cum să îl acționezi și să-i cunoști secretele”, a concluzionat Györgyjakab Miklós.

[stextbox id=”custom”]

Program „Turul orgilor” la Zilele Culturale Maghiare:

Miercuri ora 17:00 Turul orgilor. Ghid vorbitor de limbă română: Györgyjakab Miklós Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Oraşul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri )

Joi ora 17:00 Turul orgilor. Ghid vorbitor de limbă maghiară: Sipos Dávid Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Orașul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri)

Vineri, ora 22.00 Tur nocturn al orgilor. Ghid vorbitor de limbă maghiară: Sipos Dávid Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Orașul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri)

Sâmbătă 15:00 Turul orgilor. Ghid vorbitor de limba maghiară: Sipos Dávid Întâlnirea va avea loc în curtea Bisericii Reformate din Cluj-Oraşul de Jos (Biserica Reformată cu două turnuri)

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu