A început Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Foto: Dan Bodea

A doua ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania a fost deschisă oficial în Piața Unirii din Cluj-Napoca în prezența invitatului special, scriitorul portughez António Lobo Antunes. Începând de marți, până duminică după-amiază festivalul va avea în atenție autorii și cărțile lor și va oferi publicului ocazia să cumpere de la standurile editurilor prezente în festival apariții editoriale mai recente sau mai puțin recente, la prețuri reduse.

Deschiderea oficială a festivalului a coincis și cu decernarea Marelui Premiu al FestLit Cluj 2014 și al Premiului Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Cu această ocazie s-a acordat și Trofeul Columb, donat Festivalului de Literatură de către sculptorul Mircea Mocanu. Astfel, juriul celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor din România a stabilit un singur câștigător în persoana poetului și prozatorului Gabriel Chifu, autor al cărții „Punct și de la capăt”. Juriul a acordat și Trofeul Columb, „unei lucrări al cărei principal merit este noutatea perspectivei”, avându-l ca autor pe profesorul și scriitorul Ștefan Borbély.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Înaintea organizatorilor și a invitaților din festival, Î.P.S. Andrei Andreicuţ, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a transmis gândurile sale, făcând referire la anul 2014, an dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni. „Pe lângă faptul că a fost un creștin mărturisitor, Constantin Brâncoveanu a fost ctitor al artelor și iubitor al cărții. În primul său an de domnie, în 1688 s-a tipărit monumentala Biblie de la București, cu rol spiritual și cultural pentru noi toți. Anul Brâncovenilor este ilustrat și prin acest festival al cărții, important de la an la an”, a precizat Î.P.S. Andrei. La ceremonie a fost prezent și rectorul UBB, acad. prof univ. dr. Ioan Aurel Pop. „Chiar dacă istoricii știu că nu au fost întotdeauna cărți între noi și că nu vor fi întotdeauna cărți, ci vom avea tablete în buzunar sau alte metode de a citi, totuși cartea va rămâne esențială”, a declarat rectorul UBB.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu privire la cele trei zile în care s-a desfășurat Festivalul de Literatură, președinta Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj, doamna Irina Petraș, a precizat că evenimentul a reunit 50 de scriitori din toată țară și tot atâția scriitori clujeni.

În continuarea evenimentului, scriitorul portughez António Lobo Antunes a fost onorat cu Premiul Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Pe scenă a urcat și prof.univ.dr. Ruxandra Cesereanu care a făcut o scurtă prezentare a romanului de memorii și povestiri „Inima inimii”, de António Lobo Antunes, apărut recent la Editura Humanitas. „Pentru acei dintre dumneavoastră care sunteți degustători de romane realiste, care doriți anatomii și conștiințe naționale ale istoriei contemporane și ale secolului XX, aveți în António Lobo Antunes un astfel de anatomist. El este un chirurg care care folosește un scalpel ironic și care înțelege că și ironia și caricatura este o formă de patriotism”, a precizat Ruxandra Cesereanu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Carte Transilvania se desfășoară la Cluj până duminică, 12 octombrie.

Mai jos puteți urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

 

Postaţi un comentariu