Începe Transylvanian Clusters Conference, evenimentul care transformă Clujul în capitala inovării

Foto: Dan Bodea

În 23-24 iunie 2016, Cluj-Napoca devine pentru două zile capitala inovării, în calitate de gazdă a evenimentului Transylvanian Clusters Conference.

Tema Conferinței Clusterelor, programată între 23-24 iunie la Cluj Arena, este „Open Innovation-Inovarea deschisă”, un concept dezvoltat de Bror Salmelin, consilier pentru Sisteme de Inovare al Comisiei Europene.

„Evenimentul este unul major și se datorează unui efort concentrat al Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord care reunește șase dintre cele mai importante clustere din această regiune. Avem deja înregistrați mai mult de 350 de participanți din România și din 12 țări, unele care depășesc spațiul european precum Irak, Coreea de Sud sau Emiratele Arabe Unite. Pe lângă această conferință organizăm o sesiune de match-making în care companiile și clusterele se reunesc și organizează întâlniri bilaterale. Avem înregistrați în jur de 200 de participanți la aceste întâlniri de business”, a precizat Felix Arion, managerul clusterului Agrotransilvania, la conferința de presă desfășurată cu o zi înainte de startul evenimentului.

La Transylvanian Clusters Conference participă firme și clustere, universități și institute de cercetare, asociații, precum și alte organizații interesate de subiectul creșterii competitivității prin inovare. Sesiunile tematice vor acoperi zonele IT&C și Industrii Creative, Eficiență energetică, Agrobusiness, Inovație în industria mobilierului și Materiale și tehnologii noi. „Ce vrem să demonstrăm este că folosim o abordare transectorială a tot ceea ce înseamnă realizarea unui proiect. Practic, nu mai putem lucra doar în domeniile noastre exclusiv, ci avem colaborări punctuale între clusterele din Cluj și acesta este un specific pe care rar îl întâlnim. Avem deja proiecte între clusterul de IT și clusterul de energie, sau între clusterul de IT și cel de agricultură și avem proiecte în care suntem implicate toate cele șase clustere ale acestei conferințe și anume urmărim crearea unei platforme de comunicare inter-clustere. Prin această conferință vrem să stimulăm interacțiunea între participanți și speakeri și să declanșăm acele proiecte de cooperare și întâlniri punctuale pe proiecte cu sau fără finanțare europeană”, a precizat Bianca Muntean, director executiv al ARIES Transilvania.

Bror Salmelin,   consilier pentru Sisteme de Inovare al Comisiei Europene/Foto: Dan Bodea

Bror Salmelin, consilier pentru Sisteme de Inovare al Comisiei Europene/Foto: Dan Bodea

Printre invitații speciali ai conferinței se numără Markku Markkula, președintele Comitetului European al Regiunilor, Bror Salmelin, consilier pentru Sisteme de Inovare al Comisiei Europene, Andreea Străchinescu, Șefa de Unitate în cadrul DG Energy, Comisia Europeană și Directorul Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor (ESCA) la VDI/VDE Innovation & Technik GmbH Berlin, Thomas Lämmer-Gamp. „Cluj este un oraș foarte interesant și am început să îl observ de acum 15 ani, când nu existau clustere. În prezent vorbim despre conceptul de clustere, însă provocarea este să renunțăm la acest concept și să vorbim mai mult despre ecosisteme. Inovarea trebuie creată de coliziunea dintre discipline și de toți jucătorii din ecosistem: sectorul public, academic,  educațional, industrii și cetățeni. Clujul este un oraș unic în Europa dacă îl privim din punct de vedere demografic și aceasta este o calitate pe care alte orașe nu o au pentru dezvoltarea inovării deschise. Este important să creăm un mediu unde este ușor să facem experimente pentru a vedea ce funcționează și ce nu funcționează. Asta necesită o schimbare de mentalitate în societate și printre jucătorii ei care trebuie să îndrăznească să experimenteze. Nu trebuie să existe granițe între discipline pentru ca ideile să prindă viață”, a precizat în cadrul conferinței de presă Bror Salmelin, consilier pentru Sisteme de Inovare al Comisiei Europene.

Mai multe detalii despre Transylvanian Clusters Conference puteți afla accesând pagina oficială a evenimentului: www.transylvanianclusters.ro

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu