Începe TIFF 16. Zece motive pentru a veni la cel mai mare festival de film din România

Cel mai așteptat festival de film din România începe la sfârșitul acestei săptămâni și promite ca în următoarele zece zile să transforme Clujul în capitala filmului și a cinematografiei. TIFF va avea loc în perioada 2-11 iunie, în 15 locaţii ale oraşului, tradiţionale, dar şi neconvenţionale și va veni cu o ofertă de 225 de filme din 53 de ţări. Peste 1.200 de invitaţi români şi străini vor fi prezenţi la proiecţiile, concertele, atelierele, dezbaterile şi lansările de film care vor avea loc în această perioadă. Transilvania Reporter vă propune zece motive pentru a veni la cel mai mare festival de film din România:

Premiera oficială a filmului Povestea iubirii/ The History of Love, în regia lui Radu Mihăileanu. Anul trecut, timp de zece zile Clujul și împrejurimile orașului s-au transformat în platou de filmare pentru cea mai recentă peliculă a regizorului Radu Mihăileanu. Filmările pentru „The History of Love” au început în primăvara lui 2016, la Montreal, s-au mutat la New York  şi au continuat în România. Astfel, după o serie de filmări care au avut loc în satul Dâncu din comuna Aghireșu, echipa de filmare a peliculei s-a aflat în mai multe locații din Cluj, inclusiv la Sinagoga de pe strada Horea, la Teatrul Național sau în Parcul Central la Facultatea de Chimie. Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Pe 5 iunie, va putea fi văzut pe ecranul uriaș din Piața Unirii, iar pe 7 iunie, chiar în localitatea Dâncu.

Retrospectiva H.R. Giger, maestru al realismului fantastic, cunoscut pentru design-ul creaturii extraterestre din filmul SF iconic Alien (1979), care i-a adus un premiu Oscar. Portretul H.R. Giger va cuprinde filme care explorează culisele creației lui, precum și două titluri din seria Alien, ambele regizate de Ridley Scott: primul, cel din 1979, și cel mai recent, Alien: Covenant (2017), care se va lansa anul acesta. Invitați speciali la TIFF vor fi regizorul Zev Deans, un pasionat al operei lui și cel care organizează un festival H.R. Giger, și Leslie Barany, fostul agent și prieten apropiat al regretatului artist.

Weekend la Castel. Dacă nu alegeți să vă deplasați la Bonțida pentru muzica bună pe care aveți ocazia să o ascultați între proiecții, atunci o puteți face pentru chiar proiecția filmului Roar (1981) și pentru cine-concertul Metropolis (1927), o capodoperă a filmului mut, de la a cărei lansare se împlinesc 90 de ani, acompaniată live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Prima ediție InfiniTIFF pentru simplul fapt că va aduce inovații de ultimă oră în materie de VR și cinema interactiv. Între 3 și 10 iunie, prima ediție a InfiniTIFF va prezenta o selecție amplă de filme VR într-o zonă special amenajată, un program de filme interactive pe marele ecran, Doom Room – o instalație care te poartă prin experiențe tactile și vizuale unice, proiecții de clipuri din epoca Youtube și workshop-uri în care vor fi create producții VR. În cadrul atelierelor, profesioniști, alături de pasionați și experți în animație digitală, VR sau programare vor putea dezbate și dezvolta împreună experiențe VR.

Expoziția Cosmopolitan Anxieties în fosta Casă de Modă din Cluj, care cuprinde o serie de portrete realizate de fotograful Cornel Brad în 55 de țări conturând un filon comun al vulnerabilităților umane. Vulnerabilitățile oamenilor obișnuiți, fotografiați de artistul român Cornel Brad în nu mai puțin de 55 țări, reprezintă esența portretelor incluse în expoziția Cosmopolitan Anxieties- o colecție de experiențe, trăiri și întâlniri, transpuse în coordonate fotografice și muzicale. După TIFF, fotografiile vor fi prezentate publicului larg într-o expoziție itinerantă. Ulterior, acestea vor fi adunate într-un album editat în România, printre coperțile căruia vei găsi: o argentiniancă ghicitoare în palmă, un sudor cubanez încadrat de două pulpe de porc, un tânăr preot budist, un prinț austriac schizofrenic, travestiți francezi, un tanchist rus in fața unui muzeu de artă, shamani peruani și cântărețe mongole, vrăjitori albi texani și vânzători de globuri austrieci.

Filmul maghiar „Despre Trup și Suflet” pentru că este despre vise recurente identice și introvertiți. Și pentru că a primit un Urs de Aur la Berlin. Directorul unui abator o priveşte cu suspiciune pe Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi. E drăguţă, dar prea politicoasă, şi este cam exigentă cu evaluarea cărnii. În timpul unor interviuri de evaluare, o psiholoagă descoperă că cei doi au vise recurente identice. Amândoi sunt jenaţi de ce implică această descoperire, ca doi introvertiţi care nu ştiu nimic unul despre celălalt în afara activităţii profesionale. Cum pot ei accepta această coincidenţă stranie? Ce înseamnă ea?.

10 pentru FILM pentru că printre cei zece actori de teatru selectați se află și actorul Teatrului Național din Cluj, Radu Lărgeanu. Pentru al șaselea an consecutiv, TIFF continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM. Actorii vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industrie și vor lua parte la workshop-urile, premierele și dezbaterile organizate în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie).

#tiffmoments pentru pozele de pe rețeaua de socializare Instagram. Și în acest an, organizatorii TIFF așteaptă din partea publicului fotografii surprinse creativ pe parcursul festivalului.

Alain Delon, în amintirea reclamei la Eau Sauvage de Christian Dior. Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al TIFF. Figură emblematică a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați ai tuturor timpurilor. Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Alain Delon Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez și în rol principal.

TIFF Lounge pentru imprevizibilul întrebărilor adresate din public. Dar și pentru imprevizibilele reacții ale unor invitați. În 2015, discuția moderată de jurnalistul Mihnea Măruță s-a încheiat după doar 20 de minute, moment în care actrița Nastassja Kinski, premiată la TIFF pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, și-a exprimat dorința de a face o plimbare. Deși a revenit după aproximativ un sfert de oră la TIFF Lounge, timp pe care l-a petrecut în Biserica Sfântul Mihail, actrița nu a mai rămas la discuții preferând să își ia la revedere de la public și de la ziariștii încă prezenți la întâlnire. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu