Începe Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe: 23 de spectacole din 14 ţări

Foto: Cristina Beligăr

A patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, care se va desfăşura în perioada 26 noiembrie-7 decembrie, la Cluj-Napoca propune  publicului o temă care acoperă o problematică complexă ce însoțește întreaga istorie a teatrului universal. În acest an, festivalul Interferenţe va avea cel mai amplu program din istoria lui, fiind îmogăţit cu dezbateri în prezenţa artiştilor invitaţi, lansări de carte, concerte şi expoziţii. Festivalul propune o mare diversitate de stiluri şi de creatori.

Foto: Biró István

Foto: Biró István

Potrivit directorului Teatrului Maghiar de Stat Cluj, regizorul Gábor Tompa, tema festivalului,  Mărturiile corpului, este foarte generoasă şi foarte diversă şi poate fi abordată din multe unghiuri de vedere şi stiluri. „Am urmărit mai mult diversitatea mare a acestei temei decât o apropiere stilitică între spectacole. Există însă destul de multe asemănări între spectacole în ceea ce priveşte abordarea. Sunt câteva spectacole care împing până la limită suportabilitatea unor probleme fizico-morale. În trei dintre spectacole există această demascare a relaţiei ipocrite şi mincinoase între părinţi şi copii şi între generaţii. Spectacolul lui Silviu Purcărete, Victor sau copiii la putere, este probabil cel mai dur din punct de vedere al analizei sociale şi se poate înrudi pe acest plan cu spectacolul lui Thomas Ostermeier care întotdeauna ne dă o radiografie nemiloasă a societăţii contemporane. Mai există şi abordarea temei morţii care este inevitabilă în discursul corpului uman. Asemănările trebuie să le descopere mai mult publicul. Eu am urmărit să vedem în ce fel şi cum se leagă aceste spectacole de problematica deosebit de complexă a trupului”, a declarat Gábor Tompa la conferinţa de presă organizată cu câteva zile înainte de startul evenimentului. Acesta a precizat că numitorul comun al spectacolelor poate fi cuvântul “inconfortabil”, respectiv forma care trece dincolo de plăcutul superficial sau de divertisment.

Studenţii anului I şi II ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune,   în timpul unui performance înaintea conferinţei de presă/Foto: Cristina Beligăr

Studenţii anului I şi II ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune, în timpul unui performance înaintea conferinţei de presă/Foto: Cristina Beligăr

Astfel, printre cele 23 de spectacole, din 14 ţări, prezentate în festival se numără: Neguţătorul din Veneţia în regia lui Ilan Ronen (Teatrul Naţional Habima, Israel), Un duşman al poporului de Henrik Ibsen, în regia lui Thomas Ostermeier (Schaubühne am Lehniner Platz, Germania), Paper Music în regia lui Willam Kentridge&Philip Miller (Tomorrowland-Franţa, Africa de Sud), Ubu Rege de Alfred Jarry, în regia lui Declan Donnellan (Cheek by Jowl, Marea Britanie), Noul Locatar de Eugene Ionesco, în ragia lui Gábor Tompa (Teatrul Nottara, Bucureşti), Kafka Project: Fontiere, în regia Karinei Holla (HNK Zajc Rijeka-Dramma Italiano, Croaţia).

Programul integral al festivalului Interferenţe poate fi consultat pe site-ul:

http://www.interferences-huntheater.ro/2014/ro/

Distribuie:

Postaţi un comentariu