Înainte, marș, pentru lectură!A început Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Foto: Dan Bodea

A cincea ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) a debutat marți, la Cluj, cu Marșul Lecturii, ca preambul la cele șase zile de evenimente dedicate cărților și autorilor veniți din diferite colțuri ale lumii. Punctul de întâlnire a fost statuia corifeilor Școlii Ardelene din fața Universității Babeș-Bolyai, unde în jurul orei 13.00 sute de elevi de la mai multe școli din Cluj, însoțiți de profesorii lor, au „scandat” în favoarea cărții și a lecturii. Mesajul organizatorilor a fost unul foarte clar și anume că lectura te ajută să distingi binele de rău, valoarea de non-valoare, prostul gust de frumusețea esențială.„Citim mai mult ca niciodată și, de acum înainte, pentru întotdeauna. Bine ați venit la Marșul lecturii!”, a transmis Gabriel Bota, directorul artistic al festivalului.

Foto: Dan Bodea

„O comunitate care nu citește, nu are viziune, iar dacă nu are viziune nu poate construi istorie. Dacă vom renunța la lectura, vom pieri ca alte civilizații”, a precizat, la rândul său, George Vasile Dâncu, directorul FICT. Pe scena improvizată din fața statuii corifeilor Școlii Ardelene au urcat Irina Petraș, președinta Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, scriitorul Dinu Flămând și poetul Ion Mureșan, care au transmis fiecare mesajul lor tinerilor cititori prezenți la marș, insistând asupra importanței lecturii.

Înainte de a porni în marș spre Piața Unirii, câțiva copii au citit și ei la microfon fragmente din cărțile preferate, intrând astfel în jocul propus de organizatori. Până în Piața Unirii, elevii au agitat în aer cărțile aduse special la Marșul Lecturii, de la cunoscuta serie Harry Potter, la volume de Jules Verne, de la Marele Secret Masonic, la Alfabetul să-l învețe toate mințile istețe. 

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Carte Transilvania se desfășoară în Piața Unirii din Cluj, în perioada 3-8 octombrie. Mai multe detalii despre festival și despre târgul de carte propus de organizatori în această perioadă puteți afla de pe site-ul www.transilvaniabook.ro.

Postaţi un comentariu