Gala Premiilor Operelor Naţionale 2016: Clujul are cel mai bun solist liric și cel mai bun dirijor din țară

Florin Estefan/Foto: Nicu Cherciu din spectacolul WINTER DELIGHTS

Baritonul Florin Estefan și dirijorul József Horváth de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca au fost premiați duminică, 18 decembrie, la Gala Premiilor Operelor Naţionale, ediţia a IV-a, care a avut loc pentru prima data la București, la Opera Națională. De asemenea, Cel mai bun spectacol pentru copii a fost desemnat ”Prinţul Árgyélus” (Opera Maghiară Cluj-Napoca), de Péter Tóth, în regia lui István Albu.

Florin Estefan, totodată manager al Operei Naționale din Cluj a fost premiat la categoria „Cel mai bun solist liric” pentru rolul Oneghin din spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski.  La rândul său, dirijorul József Horváth a fost premiat la categoria Cel mai bun dirijor. În stagiunea 2015-2016, József Horváth a dirijat trei spectacole în premieră pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Invitatul special al Galei Premiilor Operelor Naţionale a fost celebrul tenor Roberto Alagna, care a cântat pentru prima dată pe o scenă din România. Marele Premiu al Galei l-a primit celebra soprană de origine română, doamna Nelly Miricioiu, acesta fiindu-i înmânat de către Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Tot cu această ocazie sopranei Nelly Miricioiu i s-a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Iași. În cadrul Galei s-au acordat 15 premii în competiție și 12 premii de excelență și pentru întreaga activitate.

Pe scena Operei Naționale din București a fost prezentă și Corina Șuteu, Ministrul Culturii, care a acordat un premiu „metaforic”, susținând un ultim discurs în calitate de ministru în acest an.

„Uităm că nu foarte departe de noi, în anumite țări, artele nu mai pot să aibă glas pentru că există o stare de război în fața căreia noi, din România, asistăm neputincioși. Să nu uităm că suntem extrem de privilegiați că această stare de război nu există aici, că pentru noi artele au încă glas. M-am întâlnit acum câteva săptămâni cu o profesoară de arte din Siria, care s-a mutat din țara ei împreună cu întreaga familie și care mi-a spus că lucrul cel mai dureros la cei 60 de ani pe care îi are este că artiștii pe care i-a educat, fie au fugit din Siria, fie au fost măcelăriți, sau torturați. Toată educația pe care le-a dat-o a murit o dată cu starea care există astăzi în astfel de țări precum este Siria. Cred că trebuie să înțelegem cât de important este că noi nu suntem într-o asemenea situație”, a spus Corina Șuteu. 

Al doilea lucru pe care românii nu ar trebui să-l uite, a mai spus ministrul Culturii, este că România, fiind o țară europeană, are o susținere extrem de generoasă din partea statului și Gala Premiilor Operelor Naționale este o dovadă a faptului că responsabilitatea statului pentru cultură există. Corina Șuteu a îndemnat publicul să meargă la spectacole de operă pentru că este un privilegiu și unul dintre factorii de civilizație care a rămas cel mai prezent în viața și formarea spirituală a fiecărui popor.

„În fine, uităm că instituțiile de cultură au foarte mulți angajați, dar că ele sunt create de fapt pentru artiști și pentru public. Permiteți-mi ca în această seară, încă ministru al Culturii fiind să acord un premiu metaforic. Acest premiu îl ofer ideii că și opera, asemenea altor arte, are în centru pe artist și, la o lungime de braț, pe cel care îl ascultă, pe spectator. Lor le este dedicată această gală”, a transmis Corina Șuteu.

Vicepremierul Vasile Dâncu a acordat premiul pentru Cel mai bun regizor lui Karel Drgáč pentru regia spectacolului „Carmen” de Georges Bizet (Opera Națională Română Iași). Cel mai bun spectacol de operă a fost declarat „Carmen” de Georges Bizet, regia Karel Drgáč (Opera Națională Română Iași). La aceeași categorie au concurat spectacolele „Oedipe” de George Enescu, regia Valentina Carrasco (Opera Națională București) și „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns, regia Korcsmáros György (Opera Maghiară Cluj-Napoca)

La categoria Cel mai bun solist liric, câștigată de baritonul Florin Estefan, au mai intrat în competiție Sándor Balla cu rolul Friedrich din spectacolul „Dragoste interzisă” de Richard Wagner (Opera Maghiară Cluj-Napoca) și Iurie Maimescu cu rolul Don Basilio din spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini (Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” Chișinău).

Premiul pentru Cel mai bun decor l-a primit Natalia Kornilova pentru concepția decorului din spectacolului „Crăiasa Zăpezii” de J. Sibelius și Edvard Grieg (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța). Categoria Cele mai bune costume a fost câștigată de Adriana Urmuzescu pentru concepția costumelor din spectacolele „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski și „Don Quijote” de Ludwig Minkus (Opera Națională Română Iași).

Cel mai bun spectacol pentru copii a fost declarat spectacolul „Prințul Árgyélus” de Péter Tóth, regia István Albu (Opera Maghiară Cluj-Napoca). Cel mai bun spectacol de balet a fost declarat „Crăiasa Zăpezii” de Jean Sibelius și Edvard Grieg coregrafia Horațiu Cherecheș (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța).

Horia Sandu, pentru rolul Rocco din spectacolul „Fidelio” de Ludwig van Beethoven (Opera Națională București) a primit premiul la categoria Cel mai bun debut liric masculin iar Lucia Mihalache pentru rolul Carmen din opera „Carmen” de Georges Bizet (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța) a câștigat categoria Cel mai bun debut liric feminin. Cel mai bun coregraf a fost declarat Horațiu Cherecheș pentru coregrafia spectacolelor „Enesciana” și „Crăiasa Zăpezii” de Jean Sibelius și Edvard Grieg (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța).

Premiul special al juriului i-a fost acordat lui Carlos Vilán, coregraf,  pentru Cea mai bună coregrafie-divertisment opera „Carmen” de Georges Bizet (Opera Națională Română Iași).

Alte premii de excelență și pentru întreaga activitate, acordate de fiecare instituție lirică din țară:

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” Chișinău

Premiul de excelență – Vladimir Dragoș

Premiul pentru întreaga activitate – Elena Gherman

Opera Națională Română Cluj-Napoca

Premiul de excelență – Vasile Solomon

Premiul pentru întreaga activitate – Fülöp Martin

Opera Maghiară Cluj-Napoca

Premiul de excelență – Kele Brigitta

Premiul pentru întreaga activitate – Laskay Adrienne

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

Premiul de excelență – Adrian Stanache

Premiul pentru întreaga activitate – Silvia Țigmeanu

Opera Națională Română Iași

Premiul de excelență – Ella Urmă

Premiul pentru întreaga activitate – Camelia Șotrin Pascu

Opera Națională București

Premiul de excelență – Eugenia Moldoveanu

Premiul pentru întreaga activitate: Cornel Trăilescu

Premiul special al Galei: Stelian Olariu, Maestru de Cor

Lista completă a câștigătorilor Galei Premiilor Operelor Naționale poate fi consultată pe site-ul oficial al Operei Naționale din București.

Distribuie:

Postaţi un comentariu