FOTO/VIDEO Concert de reculegere în Cimitirul Central din Cluj: Ave Maria și alte lucrări clasice religioase, de Ziua Morților

Foto: Dan Bodea

Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj a găzduit marți, de Luminație, un concert deosebit din lucrări clasice de Verdi, Cherubini, Schubert și nu numai, reunite sub titlul „Ave Maria”. Evenimentul s-a aflat în acest an la a doua ediție și a fost completat de mai multe activități cu scopul de a oferi o altă perspectivă Cimitirului Central din Cluj.

„Impactul favorabil pe care evenimentul l-a avut anul trecut, i-a determinat pe organizatori să continue și în acest an și chiar să inițieze o serie de evenimente conexe. Astfel, între 29 octombrie-1 noiembrie au fost organizate tururi ghidate în cimitir sub îndrumarea arhitectului Dan-Ionut Julean, șef de lucrări în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism, care a propus un traseu „arhitectural” pentru cunoașterea și conștientizarea unei părți a patrimoniului artistic arhitectural și memorial al Clujului, în acest caz reprezentat de Cimitirul Central Hazsongard. De asemenea, s-a continuat munca titanică pentru constituirea unei hărți a cimitirului în scopul identificării marilor personalități ale orașului. Acum există posibilitatea ca în online, pe site-ul Scenei Urbane și pe Facebook, cu un simplu click să putem vedea exact locul în care sunt înmormântate figuri proeminente ale Clujului”, a declarat Ovidiu Blag, reprezentant al proiectului Scena Urbană.

„Cimitirul Central nu este un loc neconvențional. Dacă faci parte din comunitate, dacă ai familie, mulți dintre membrii familiei tale sunt în cimitir și atunci trebuie să te raportezi și la acest loc”, a mai precizat Ovidiu Blag cu referire la locul de desfășurare al concertului.

Concertul „Ave Maria” a încheiat în după-amiaza de marți, 1 noiembrie, seria evenimentelor propuse de Scena Urbană și a oferit celor prezenți în Cimitirul Central, de Ziua Morților, 45 de minute sublime din lucrări clasice interpretate de orchestra Opera Group Project, formată din instrumentiști care activează la Opera Maghiară de Stat Cluj, Opera Națională Română și la Filarmonica de Stat „Transilvania”. Programul a fost unul specific zilei de 1 noiembrie, a debutat cu Tatăl nostru, de Anton Pann, în interpretarea lui Alexandru Mânzat și a continuat cu mai multe lucrări Ave Maria de Giuseppe Verdi, Luigi Cherubini sau Franz Schubert, interpretate de corul orchestrei, respectiv de Adriana Ţidor și Alice Bacalu. Seara s-a încheiat cu prezența pe scenă a Danielei Chisbora care a cântat fragmente din Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni. Dirijorul orchestrei a fost Vlad Eniu, iar regia artistică a fost asigurată de Ina Hudea. Atmosfera a fost creată pentru fiecare piesă în parte, astfel încât să existe și un suflu emoțional, prin culoare și lumină, alături de vocile artiștilor.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Este un sentiment de liniște sufletească să cântăm în cimitir și un omagiu, totodată. Împreună cu cei de la Scena Urbană am făcut mai multe proiecte interesante și acesta este doar unul dintre ele. În 2014 am avut o primă colaborare în gara din Cluj, apoi în 2015 pe Cetățuie și acum în cimitir. Este nevoie să ne apropiem mai mult de publicul care nu frecventează neapărat spectacolele tradiționale de operă, dar cărora s-ar putea să le placă muzica clasică. Facem toate acestea și pentru public, dar și pentru Cluj”, a precizat dirijorul Vlad Eniu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 

 Pe scenă au urcat 37 de instrumentiști și 24 de coriști.

„A fost dificil să susținem un concert în aer liber pentru că instrumentele noastre reacționează de multe ori în funcție de temperatură, dar ideea a fost una agreată de toți. Noi nu am cântat pentru cei morți, ci pentru cei vii, pentru cei care au vrut să asculte un concert de muzică clasică. Sentimentul a fost unul general de reculegere și de amintire a celor pe care nu îi mai avem printre noi”, a precizat la finalul concertului Raul Lenart, contrabasist, membru al orchestrei Opera Group Project și angajat al Operei Naționale din Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Postaţi un comentariu