FOTO/Someș Delivery 2016: Idei pentru un Someș al viitorului

Foto: Dan Bodea

A doua ediție a proiectului Someș Delivery, gândit să testeze ideile comunității clujene pentru integrarea râului Someș în viața orașului, a început sâmbătă între podurile Garibaldi și Napoca.  Ceea ce își doresc organizatorii este să demonstreze, și de această dată, că există modele reușite de amenajare a malului Someșului, în așa fel încât acesta să fie folosit de locuitori mult mai mult decât este folosit în prezent. Concluzia primei zile a Someș Delivery, enunțată de unul dintre participanții la dezbaterea „Conexiune la Someș”, este că Someșul îți oferă o varietate foarte mare de ambianțe și te poate surprinde în moduri inimaginabile. Soluția pentru ca această atmosferă să fie creată este ca municipalitatea să înțeleagă nevoia apropierii oamenilor de râu și importanța acestuia pentru comunitate.

 „Someșul, după părerea mea, cuprinde ingredientele public, privat, abandonat și disponibil, însă ceea ce îl caracterizează este faptul că merge tot mai mult către public, către un potențial fructificat”, a spus arhitectul Șerban Țigănaș, unul dintre cei mai implicați membri ai comunității în acest proiect.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„În 2016 am ales acest segment al Someșului, de la hotelul Napoca până la Podul Garibaldi, pentru a avea o continuitate față de ceea ce am testat anul trecut și pentru că situația malului verde din această zonă este incertă. Este un segment dificil din cauza traficului auto, cu insuficiente legături pietonale, cu o parte foarte abruptă a malului, lipsită de spații de promenadă. Am primit din partea administrației promisiunea realizării trecerilor de pietoni în această zonă de desfășurare a evenimentelor și suntem dezamăgiți că aceste treceri nu există nici până în acest moment”, a precizat Mihai Mateiu, unul dintre organizatorii evenimentului. Punctul zero al evenimentului-manifest Someș Delivery este pavilionul din zona Cluj Arena, unde a fost amenajată un spațiu de tip terasă și totodată un loc atractiv pentru copii. O mare parte din evenimente (6), amenajări de spații  (4) și instalații (4) au fost selectate prin concurs.

Citiți și:

Traversări cu pluta, licurici digitali și energie verde la Someș Delivery 2016

Astfel, segmentul dintre podurile Garibaldi și Napoca a fost regândit din punct de vedere al spațiului, prin realizarea unor amenajări temporare ale malurilor. Someș Alley, o porțiune de promenadă lângă apă, Someș Mill o mică moară artizanală care produce curent pentru încărcarea telefoanelor mobile, un pavilion destinat evenimentelor și atelierelor pentru copii, o pluta rulantă care face posibilă traversarea Someșului între cele două maluri sunt doar câteva dintre atracțiile puse la dispoziție pe cele două maluri ale Someșului. De asemenea, pentru a îndrepta atenția trecătorilor asupra Someșului au fost realizate mai multe instalații precum un grup de siluete luminoase, mai mulți licurici digitali care reacționează în prezența oamenilor, o serie de telefoane cu fir care leagă simbolic malurile și un panou translucid pe care oricine poate desena malul Someșului așa cum și-l imaginează. Atât sâmbătă cât și duminică au loc concerte și performance-uri, cel mai spectaculos moment al ediției fiind însă spectacolul de operă la înălțime „Mademoiselle Cantatrice”, programat duminică de la ora 22.00. O misterioasă cântăreață va interpreta fragmente din arii celebre, iar rochia ei, înaltă de patru metri, va prinde viață sub proiectorul artistului Lionel Lauret.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Un „Oser pe malul Someșului” a oferit sâmbătă un mod practic de a scăpa de lucrurile de prisos/Foto: Dan Bodea

Un „Oser pe malul Someșului” a oferit sâmbătă un mod practic de a scăpa de lucrurile de prisos/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Evenimentul principal al zilei de sâmbătă a fost sesiunea de prezentări „Conexiune la Someș”, în timpul căreia mai mulți participanți au avut la dispoziție câteva minute pentru a ilustra o dimensiune a râului Someș cu potențial de implementare. Au participat cu idei: Marius Moga, partener Atelier MASS și unul dintre inițiatorii Someș Delivery, Hrisa Mihaela Florescu biolog în cadrul Departamentului de gestiunea, monitorizarea și protecția resurselor de apă la nivelul Administrației Bazinale Someș, Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, Szilárd Bucs expert în cercetarea, monitorizarea și protecția liliecilor din România, Simona Or Munteanu, arhitect, inițiatoare a grupului interdisciplinar Dialog Urban, Paula Coman&Anda Bozeșan, studente la Facultatea de Biologie și Geologie, Dan Clinci, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din Transilvania și coordonator al Asociației URBANNECT.

Cum pot fi protejați și atrași liliecii în mediul urban și pe Someș, ce beneficii aduc ei, cum pot fi readuși anumiți pești care erau prezenți cândva în râul Someș, ce importanță au algele în ecosistemul acvatic și la ce duce lipsa lor, au fost doar câteva dintre problemele aduse în discuție în cadrul prezentărilor, probleme a căror soluționare stă în mâna autorităților.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Dan Clinci, care totodată coordonează colectivul din partea Ordinului Arhitecților și care se ocupă de organizarea concursului pentru masterplan-ul malurilor Someșului din Cluj, a vorbit și despre nevoia ca modul de abordare a investițiilor publice, respectiv soluțiile pentru spațiul public, să fie selectate pe considerente valorice și prin concursuri, nu pe considerentul prețului cel mai mic. Arhitectul a mai precizat că se pregătește Festivalul Someș 2021 în care se va încerca realizarea unei machete a Someșului viitorului pe râul Someș.

„Se tot vorbește despre cum am putea să facem malurile Someșului primitoare. Pentru aceasta există peste tot în lume numeroase soluții și exemple. Credem că este nevoie de soluții revoluționare pentru schimbarea funcțiunilor Someșului. Trebuie gândite radical malurile Someșului și s-ar putea realiza asta printr-un concurs, de ce nu, internațional. Nu este de ajuns un mal al promenadelor și al băncuțelor frumoase, ci un mal al funcțiunilor majore, precum ștranduri sau zone dedicate caiacelor. Credem că este cazul să se găsească soluții radicale și din punct de vedere tehnologic, cu poduri și pasarele moderne, pe care nu ni le-am imaginat până acum”, a spus Dan Clinci.

Someș Delivery continuă duminică, 19 iunie, cu următorul program:

10.00 Someș Alley

Someșul Inspiră: O sesiune de introducere în mindfulness pe malul râului, la granița dintre oraș și natură.

10.00–18.00 Someș Pavilion

Zoologia pentru pici: Despre lanțul trofic, impactul poluării asupra naturii și modul în care recunoaștem emoțiile la animale prin activități interactive, jocuri și discuții. Împreună cu Societatea de Antrozoologie.

10.00–18.00 Pietonala Muzicescu

Caravana cu jocuri: Jocuri de strategie sau de memorie, de îndemânare, logică şi fantezie, de dimineața până spre seară — și o tombolă surpriză la final! Împreună cu Happy Color.

12.00–14.00 Pietonala Muzicescu

Masa bunei vecinătăți: O masă comunitară la care vecinii și prietenii Someșului sunt invitați să participe cu mobilier, mâncare și bună dispoziție.

15.00–19.00 Someș Alley

BalconyTV #someședition: Someșul ca fundal pentru filmarea unor videoclupuri în stilul BalconyTV—„music with a view”. Live shooting-uri urmate de concerte pentru publicul prezent.

16.00 Loc de întâlnire

Open Houses Lansarea gazetei Someș Expres, cu povești culese de la vecinii râului, și un tur ghidat prin curțile câtorva dintre ei.

19.00 Someș Pavilion

DJ Set — Vamanu: O seară muzicală marca Atelier Cafe.

20.00 Pod Napoca

Ambiental River: Concert live Cristian Ciceu Trio: Happening de jazz cu Cristian Ciceu și invitații lui, Alex Munte și Victor Stoica. Pe malul Someșului, la confluența dintre traficul străzii și sunetul apei. Împreună cu Jazz Factory.

22.00 Someș Pavilion

Parcul Central, lângă Podul Napoca

Mademoiselle Cantatrice: Fragmente de arii celebre interpretate de o cântăreață misterioasă (Laetitia Volcey), a cărei rochie înaltă de peste patru metri prinde viață sub proiectorul artistului Lionel Lauret. Evenimentul de închidere al Someș Delivery 2016, de neratat. Durata spectacolului: 25′

[stextbox id=”custom”]Someș Delivery e un proiect independent organizat de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară. Someș Delivery urmărește să identifice potențialul, dar și problemele fiecărui spațiu, prin concursuri de idei și amenajări, prin evenimente care implică riveranii și comunitatea în general, toate organizate cu respect pentru mediul natural. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Someș Delivery sprijină candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu