FOTO/Apel pentru curajoși: A început sezonul de rafting pe Arieș

Foto: Dan Bodea

„Încearcă și tu o experiență unică. O ieșire în natură și o tură de rafting sau caiac pot face minuni pentru cunoașterea mai bună, socializarea și revitalizarea optimismului oricui”. La această invitație au răspuns weekendul trecut mai mulți clujeni care și-au dat întâlnire în satul Vidolm, județul Alba, la 30 de kilometri de Turda, pentru a petrece împreună mai bine de două ore pe apa râului Arieș într-o tură de rafting care se anunța încă din prezentare extrem de spectaculoasă.

Determinați să lase în urmă agitația orașului și să se deconecteze de orice stres, cei opt prieteni, Călin, Alexandra, Georgiana, Adrian, Bogdan, Alina, Gabi și Angi, cei mai mulți dintre ei specialiști în vânzări, s-au lăsat conduși în aventura de sâmbătă de Dan Brîndușan, ghid de rafting și caiac al școlii de sport extrem Transilvania eXtreme Adventures. Astfel, pe parcursul a opt kilometri participanții la aventură au făcut cunoștință cu un sport extrem foarte popular în multe locuri din lume, dar mai puțin cunoscut în România din lipsa reglementărilor.

„Transilvania eXtreme Adventures a început în 2010, la Cluj, cu servicii de zbor cu parapantă și moto-parapantă și de anul trecut a extins domeniul și a introdus și rafting-ul, deși nu este un sport reglementat la noi în țară din lipsa cluburilor sau a asociațiilor sportive care să se ocupe de astfel de oferte. Astfel, alături de colegul meu Bogdan Hidan am urmat un curs la Târgu Mureș de la cei de la care am achiziționat barca și așa am ajuns să ne ocupăm și de rafting. Deja avem cereri tot mai multe, inclusiv de la companii care vor să facă teambuiding câte 30-40 de persoane în același timp. Ca urmare a acestor solicitări, am achiziționat luna aceasta alte trei bărci. Pe Arieș nu știu să mai ofere cineva posibilitatea de rafting. Este o firmă mare care oferă rafting pe Criș și mai multe firme care fac rafting pe Jiu. De exemplu, pe Valea Jiului sunt pensiuni care au bărci și pun la dispoziția turiștilor ture de rafting pentru diversificarea activităților în timpul pe care îl petrec acolo”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Dan Brîndușan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pentru luna iunie a acestui an, 60 de clienți din Cluj și-au exprimat deja intenția de a participa la o tură de rafting pe râul Jiu, cu toții în aceeași zi, spre deosebire de anul trecut când această distracție nu atrăgea grupuri atât de mari. Jiul este cel mai spectaculos râu din țară pentru practicarea rafting-ului oferind trasee cu diferite grade de dificultate.

„Anul trecut aveam patru-cinci clienți la caiac, câte patru-cinci la rafting, dar acum e chiar plin în ceea ce privește numărul solicitărilor. Primim foarte multe cereri de la studenți străini. Deocamdată doar în weekend-uri mergem pe râu, pentru că și eu și colegul meu lucrăm în timpul săptămânii, dar încercăm să facem față tuturor și să ne aventurăm și pe alte râuri din țară. În 2015 am făcut ture de rafting până în luna noiembrie și, atâta timp cât vremea ne permite și cât există curajoși, încercăm să prelungim cât mai mult sezonul”, a mai spus ghidul Transilvania eXtreme Adventures.

Potrivit lui Dan Brîndușan,  cel mai tânăr client pe traseul de rafting a fost până acum un băiat în vârstă de nouă ani.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Înainte de startul cursei, îmbrăcați în echipamentul necesar, costum și încălțăminte de neopren, pentru a-i proteja termic, cască de protecție și vestă de salvare, incluse în prețul turei de rafting, participanții au ascultat cu interes indicațiile ghidului.

„Strângeți chingile din lateral în așa fel încât vesta să nu poată să se ridice de pe umeri. Reglajul căștilor este în interior. Cel mai important de reținut este poziția de ținere a vâslei. Pe tot parcursul traseului am rugăminte să nu vă scoateți picioarele din suport. Există riscul să lovim pietre și să cădem din barcă dacă nu avem picioarele în suport. Dacă întâlnim un obstacol, niciodată nu vom duce vâsla spre piatră sau spre lemn, ci fie o ridicăm, fie o tragem spre barcă. Dacă vâsla nimerește în piatră riscăm să lovim colegii de lângă noi. Vom avea două zone în care este posibil să fim nevoiți să ne aplecăm cât mai tare în barcă din cauza crengilor de copac. Capul să ne fie tot timpul în barcă. Dacă vom cădea din barcă, ne lăsăm pe spate și ridicăm picioarele în sus. Dacă nu știți înota vă lăsați să vă ducă apa la mal, cu picioarele sus și pe spate. Vesta vă va duce la suprafață. Vor fi zone în care apa este până la genunchi, dar și zone în care apa trece peste noi”, a explicat Dan Brîndușan.

Din fericire, cele patru zone rapizi și spectaculoase pe care aveau să le înfrunte clujenii mai târziu nu le-au creat mari probleme, exceptând pierderea și recuperarea unei vâsle, sau pierderea definitivă în apa râului Arieș a unei camere de filmat GoPro. Până la urmă însă, totul a făcut parte din aventură.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ce a urmat mai târziu a fost o experiență pe care cei opt prieteni nu o vor uita foarte curând și care mai mult ca sigur le-a stârnit dorința de a se aventura pe ape mult mai învolburate. „Am vrut să ieșim din rutină și cred că ne-a reușit. Dacă înainte de această tură eram doar prieteni, acum am devenit cei mai buni prieteni. Astfel de activități consolidează foarte bine prieteniile, ne fac mai atenți unii cu alții și nu cred că vom sta mult pe gânduri până vom repeta experiența”, au concluzionat clujenii după tura de rafting de sâmbăta trecută.

Rolul instructorului pe tot parcursul traseului este de a le comunica celor din barcă intensitatea cu care trebuie să vâslească, sau direcția pe care trebuie să o urmeze în cazul în care râul se bifurcă.

„De obicei le spun ca partea dreaptă sau stângă să vâslească mai tare, sau mai încet. În zonele liniștite eu pot controla barca din spate numai cu vâsla, în timp ce vâslașii se pot odihni. De regulă fetele sunt mai serioase și țin cont de indicațiile mele. Am avut multe grupuri doar de fete și nu am intrat nici în stânci, nici în copaci cu ele”, precizează Dan.

Tot de la ghidul nostru aflăm că pentru barca de rafting îți trebuie minim 15 centimetri de apă.

„Anul trecut făceam pornirile din comuna Sălciua, unde este într-adevăr un peisaj mai frumos, dar cu barca de rafting nu avem ce face pentru că e mică apa. De la Vidolm însă sunt zone foarte bune, fără pietre, cu apă adâncă și de doi metri. Ce trebuie să știe clienții este că în cazul acestui tip de barcă nu există pericolul de a se sparge. Am trecut și peste fier beton, peste pietre și lemne, dar barca este fabricată dintr-un material special, foarte rezistent și nu există modalitate ușoară de a fi străpunsă ”, asigură Dan Brîndușan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Weekend-ul viitor, doritorii pot începe alături de Dan Brîndușan și cursurile de caiac, un alt sport care devine din ce în ce mai căutat în România. Prețul pentru o tură de rafting sau caiac, pe Arieș, este de 120 de lei de persoană, grupurile organizate de minim opt persoane beneficiind de 20 de lei reducere/persoană.

 Mai jos puteți vedea mai multe imagini de la tura de rafting pe Arieș, din data de 2 aprilie. (Foto/Dan Bodea):

Distribuie:

Postaţi un comentariu