FOTO Ziua lui Charles Darwin, sărbătorită la Cluj printr-o expoziţie despre procesul înceţoşat al evoluţiei

Foto: Dan Bodea

Peste 30 de planşe şi lucrări despre evoluţia omului din “Proiectul Descendenţei”, creat de un tânăr din Iaşi, au fost expuse în premieră la Muzeul Zoologic al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj. Expoziţia este dedicată procesului complex şi înceţoşat al evoluţiei omului, încercând să răspundă la întrebările: de unde venim, de ce suntem aici şi încotro ne îndreptăm?.

Fiind copil, a stat foarte mult în preajma vitrinelor Muzeului din Iaşi şi, privind anumite tablouri, visa la ziua când ar putea deveni un artist matur. Astăzi, acest vis a devenit realitate pentru Eduard Olaru. “Am ales paleoarta pentru că mă reprezintă. Îmi doresc să las ceva în urmă şi să contribui cu ceva la peisajul ştiinţific românesc. Poate voi fi chiar un deschizător de drum”, a mărturisit tânărul din Iaşi pentru Transilvania Reporter.

IMG_9815

În urmă cu trei ani Eduard a început Proiectul Descendenţei şi crede că îşi găseşte foarte bine utilitatea în societatea de astăzi, atât de des dezinformată. “Am ales să prezint evoluţia omului din punct de vedere ştiinţific, adică faptic. Eu fiind artist plastic prin formaţie, făcând Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, am încercat mereu să îmbin utilul cu plăcutul. Pasiunea mea pentru evoluţia omului, pentru originea noastră mi-a oferit oportunitatea de a creiona pentru public nişte imagini prin care omul să înţeleagă măcar o parte din procesul complex al evoluţiei”, precizează Eduard.

 “Păcatul” oamenilor de ştiinţă

Potrivit acestuia, nu doar imaginea contează foarte mult în reprezentarea sa, ci şi informaţia. Astfel, imaginile sunt însoţite de texte care prezintă contribuţia diferiţilor antropologi în cercetarea evoluţiei speciei umane. “Am încercat să nu mă las dus de anumite prejudecăţi, sau de anumite simţiri. Acesta a fost păcatul foarte mare al oamenilor de ştiinţă. De foarte multe ori au gândit lucrurile închis şi au pornit de la idei greşite. Un exemplu este Omul de Neanderhtal despre care descoperim tot mai clar că era mult mai rafinat decât modul în care este prezentat. Eu sper să ajung să pot prezenta publicului o expoziţie itinerantă mult mai complexă care să includă şi reconstrucţii faciale tridimensionale cum avem deja două în această expoziţie. Sunt reconstrucţii făcute după standarde ştiinţifice presupunând măsurători, unghiuri ale anumitor elemente faciale precum înclinaţia ochilor, axa nasului sau grosimea ţesuturilor”, explică Eduard.

Exponantele oferă vizitatorului atât o experiență educațională, cât și o experiență emoțională, datorată reprezentării artistice realizată cu măiestrie. “Teoria lui Darwin se limitează la natură, dar noi, ca oameni, suntem mai presus decât natura datorită conştiinţei. Studiind acest drum evolutiv am observat că numai prin colaborare , prin ajutor reciproc şi empatie oamenii au reuşit să supravieţuiască”, a declarat Edurad.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Expoziția a fost adusă la Cluj-Napoca prin intermediul ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România, care a dorit împreună cu Muzeul Zoologic, să marcheze în acest fel 205 ani de la nașterea celebrului naturist britanic, Charles Darwin, fondatorul teoriei evoluției.

În cadrul expoziției sunt expuse studii şi schiţe paleoantropologice realizate de către artistul plastic și paleoantropolog amator Eduard Olaru, dar şi exponate ale Muzeului Zoologic al Universității “Babeș-Bolyai”: Urma “Omului de Vârtop”, urmă de picior de Neanderthal veche de 62.000 de ani descoperită în Județul Alba. Ediția a IV-a “Originii Speciilor” de Charles Darwin, publicată în anul 1887, care i-a aparţinut lui Emil Racoviţă (împrumutate de la Institutul de Speologie, Cluj-Napoca). Diverse fosile (molari de mamut, moluște), cranii de om, umanoizi, cimpanzeu, şi schelete care sugerează evoluţia speciilor (din colecția Muzeului Zoologic al Universității “Babeș-Bolyai”).

Expoziţia temporară “Proiectul Descendenţei” va putea fi vizitată până în data de cinci martie, de marți până vineri între orele 10-16 şi sâmbată şi duminică între orele 10-14.

Ma jos puteţi urmări o galerie de imagini realizate de fotograful Dan Bodea în cadrul expoziţiei:

[nggallery id=363]

Distribuie:

Postaţi un comentariu