FOTO Zilele Culturale Maghiare/S-a deschis Satul Medieval de pe strada Potaissa

Foto: Dan Bodea

În următoarele trei zile, publicul din Cluj va avea ocazia să se familiarizeze cu personajele, obiectele şi situaţiile specifice lumii medievale și să învețe secretele breslei de odinioară în Satul Medieval recreat pe strada Potaissa de Muzeul Emese Park din Ungaria. Activitățile din Satul Medieval vor dura până în 23 august.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Căruţele de epocă, corturile construite cu tehnicile meşteşugăreşti ale vremii, cuşca infamiei, butucii din lemn, corturile cavalereşti, scuturile, catapultele şi balistele, toate constituie elemente de decor în Satul Medieval de pe strada Potaissa, care vineri, la orele amiezii, devenise punctul principal de atracție al Zilelor Culturale Maghiare.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Încă de la intrarea în Satul Medieval, copiii s-au putut bucura de un carusel din lemn prevăzut cu coşuri din nuiele, ca precursoare ale scaunelor moderne, iar doritorii au putut exersa tirul cu arcul și s-au putut familiariza cu deprinderile meşteşugarilor medievali, având chiar şi oportunitatea de a le încerca la standurile meşterilor moderni care le-au prezentat secretele breslei de odinioară. Aventurierii, majoritatea copii, s-au fotografiat în cuşca infamiei sau au purtat costume medievale.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

IMG_9046

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Din Satul Medieval nu au lipsit cavalerii şi soldaţii care apărau fortificaţiile vremii sau menestrelii care încântau audienţa interpretând acorduri medievale sau de muzică populară.

Obiectivul fundaţiei Őskultúra Alapítvány, care se ocupă de reconstituirea modului de viaţă medieval și care este, totodată, operatorul muzeului Emese Park îl reprezintă păstrarea moştenirii istorice, materiale şi spirituale a Evului Mediu, precum şi evocarea acelor timpuri sub forma şi prin intermediul unor modele funcţionale, „vii”.

[stextbox id=”custom”]Potrivit organizatorilor, Regele Matei Corvin va fi simbolizat de un manechin uriaş, care se va îmbrăca zilnic de două ori în straie regale şi va defila pe muzică, însoţit de purtători de torţe, între această stradă medievală şi piaţa centrală a oraşului. Cortegiul va fi format din comedianţi pe picioroange, toboşari îmbrăcaţi în port medieval, muzicanţi cu fluiere turceşti (precursorul taragotului) sau cobze şi susţinători cu torţe. Ei vor defila până în faţa scenei principale, unde vor saluta, interpretând dansuri, mulţimea şi pe regele Matei.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu