FOTO Poeții Clujului au „cântat” orașul la inaugurarea „Librarium Universităţii”

Foto: Dan Bodea

„Librarium Universităţii” a fost inaugurată oficial la sfârşitul acestei săptămâni printr-un eveniment care a marcat şi lansarea antologiei “Clujul poeţilor” apărută la Editura Eikon.

 „Dragi iubitori ai scrisului a venit momentul să inaugurăm o librărie și eu, dintre toți, mă bucur cel mai mult pentru acest lucru. Noi avem o obsesie intelectuală în România: formele fără fond. Se spune tot timpul că acest oraș drag nouă, Clujul cultural, academic, scriitoricesc este puternic, are valoare. Pentru asta însă trebuie să înființăm instituții. Din păcate nu avem instituții, sau care erau au fost desființate. De aceea mă bucur că a apărut Librarium Universității”, a precizat directorul editurii Eikon, George Vasile Dâncu.

IMG_0572

Valentin Derevlean este managerul noi librării a Grupului Librarium/Foto: Dan Bodea

Grupul Librarium este un lanț de librării tânăr pe piața cărții care deschis prima librărie în Timișoara, în 2008, ajungând astăzi să dețină șapte librării în patru orașe importante ale țării: Timișoara, Cluj-Napoca, București și Iași. În Cluj-Napoca, prima librărie pe care a deschis-o Grupul Librarium a fost Book Corner, în 2009. La sfârșitul anului trecut, același Grup Librarium a deschis a doua librărie, lipsită însă de o inaugurare oficială.„Când am deschis această nouă librărie oamenii au răsuflat ușurați că nu s-a deschis un restaurant, o cafenea, sau o pizzerie. Lumea ne întreba dacă o vom închide pe cea de pe Bulevardul Eroilor, însă le spuneam că fiecare librărie își are proprii cititori și proprii prieteni. E un gest de curaj să deschizi o librărie, mai ales într-un spațiu de 700 de metri pătrați. Eu nu sunt clujean, am venit în Cluj în urmă cu zece ani, dar cred că la fel ca și mine, fiecare om care trece prin Piața Unirii din Cluj, inevitabil se oprește la Librăria Universității. Acest loc este un simbol pentru Cluj, printre puținele care au mai rămas în picioare”, a spus Valentin Derevlean, managerul „Librarium Universităţii”. Acesta a adăugat că în perioada următoare va fi deschis și subsolul librăriei, care va oferi noi spații pentru organizarea evenimentelor.

La evenimentul organizat vineri seara la Cluj a participat și primarul Emil Boc. Acesta a ținut să își exprime convingerea că o țară se poate ridica nu doar prin muncă și prin economie, ci și prin cultură. „Avem nevoie de cultură, avem nevoie de librărie, avem nevoie de poeți. Deschiderea unei librării este un act de curaj într-o societate în care multă lume se uită numai după profit. Grupul Librarium a dat un semnal că inima și sufletul este mai aproape decât buzunarul și banii. Mă bucur că sunt primar și că nu am mai fost nevoit să spun ceea ce am spus când a apărut disputa, că nu voi semna schimbarea de destinație a acestui spațiu. Noi, ca autoritate locală, vom face tot ce putem să sprijinim cultura și tot ceea ce înseamnă creație în acest oraș, inclusiv să facem în așa fel încât Clujul să devină Capitală Europeană a Culturii”, a transmis primarul Emil Boc.

IMG_1018

În calitate de „reprezentant” al cititorilor, profesorul și sociologul Vasile Sebastian Dâncu a mărturisit că, timp de 35 de ani, Librăria Universității a reprezentat pentru el cel mai drag loc din lume. „Am trăit mari bucurii în această librărie, acesta fiind un spațiu care până în 1989 îl vizitam de cel puțin două ori pe zi. Și astăzi mai am acest reflex, de a intra în acest loc de câte ori mă aflu în centru”, a povestit Vasile Sebastian Dâncu. Profesorul a insistat asupra nevoii de a ne „cânta” Clujul, fără jenă, pentru a crește nivelul de solidaritate. „Spiritul de solidaritate lipsește în orașul nostru. Dacă ne-am aduna în jurul poeților, care nu se diferențiază prin naționalitate, cu siguranță că orașul ar deveni o comunitate vie. Candidatura noastră la titlul de Capitală Culturală Europeană sper să aibă succes și cred că am putea cu această ocazie să redescoperim orașul”, a precizat profesorul Vasile Sebastian Dâncu. Acesta și-a mărturisit și dragostea pentru cărți, pe care le consideră obiecte magice.

 Mărturisire de dragoste

A doua parte a evenimentului a fost rezervată antologiei realizate de Horia Bădescu, „Clujul Poeților” cu cele mai frumoase poeme despre Cluj. O partea dintre acestea au putut fi ascultate în cadrul unui recital al unor poeţi care figurează în volum. Antologia cuprinde peste 90 de poezii ilustrate fiecare printr-o fotografie reprezentativă. Poeziile le aparțin poeților care trăiesc în Cluj sau care au trecut prin Cluj. „Am dorit să fie o declarație de dragoste pentru un Cluj care nu există, existând și există, neexistând. Această antologie este a unui Cluj care străbate anotimpurile cu proiecții interioare pe care le-a născut în fiecare dintre acești poeți. Clujul poeților e o așezare fără contururi precise, o sumă de arcane interioare, dar care se arată a fi mai mult decât atât. Clujul poeților străbate, cu anii și anotimpurile sale, anii și anotimpurile fiecăruia. El e al fiecăruia și al nimănui. E făcut din nostalgii, din regrete, din fericiri și amărăciuni, din neîmpliniri existențiale pe care le plătește în numele oamenilor, din iubiri pe care le sărbătorește în numele acelorași”, a precizat poetul Horia Bădescu.

IMG_1074

Seara a continuat cu un recital de poezie care i-a avut ca protagoniști pe o parte dintre poeții prezenți la eveniment: Adrian Popescu, Ioan Pavel Azap, Gabriel Bota, Dumitru Cerna, Doina Cetea, Daniel Moșoiu, Ion Cristofor, Mircea Goga, Vasile Igna, Rodica Marian, Victor, Constantin Măruțoiu, Vasile Gogea, Nicolae Mocanu, Gavril Moldovan, Marcel Mureșeanu, Ion Mureșan, Maria Pal, Aurel Rău, Persida Rugu, Flavia Teoc, Ionuț Țene.

 Mai jos puteți urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

[nggallery id=366]

Distribuie:

Postaţi un comentariu