FOTO Lecție de balet: „Zorba” a încheiat stagiunea Operei Naționale din Cluj în Piața Unirii

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Seara de duminică, 2 iulie, a adus în Piața Unirii din Cluj-Napoca un nou spectacol din programul Opera Aperta prin care Opera clujeană încearcă să atragă în fiecare stagiune, de trei ani deja, noi segmente de public.

Spectacolul de balet „Zorba”, pe muzica originală semnată de Mikis Theodorakis și în coregrafia a artistului Lorca Massine a fost de această dată propunerea Operei Naționale din Cluj pentru miile de spectatori prezenți în Piața Unirii după ce, înainte cu o seară, acestora le-a fost oferită celebra operă „La Traviata”.

Foto: Dan Bodea

Citiți și:

„Traviata” și „Zorba” pentru toți: Opera din Cluj încheie stagiunea cu două spectacole în aer liber

Final de stagiune: Opera „La Traviata”, aplaudată de mii de spectatori în Piața Unirii din Cluj

Spectacolul „Zorba” a fost pus în scenă în premieră națională absolută la Opera Națională Română din Cluj-Napoca pe data de 26 mai 2017, continuându-și parcursul artistic și în ipostaza spectacolului montat în aer liber, ce a marcat finalul proiectului Opera Aperta 2017 și, astfel, încheierea Stagiunii lirice 2016-2017. Distribuția spectacolului i-a adus în roluri principale pe prim balerinii Dan Haja (Zorba), Mircea Munteanu (John), Andreea Jura (Marina), Augustin Gribnicea (Manolio), Liana Taloș (Madam Hortance), solista Iulia Merca (Marina).

„Spectacolul de balet prezentat în două acte și 23 de tablouri ne ademenește pe pași de dans în legendara poveste a grecului Zorba, desprins din romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis, fiind însuflețit de libretul și coregrafia semnate în tușă inedită de Lorca Massine, care privește acest balet precum o expresie sublimă a contrastelor, a intersecțiilor antitetice dintre temperamentul exploziv și liniștea celebrală, prudentă, o filosofie de viață construită în jurul dimensiunilor apolinic și dionisiac. Toate se regăsesc în  întâlnirea acaparantă dintre Zorba și noul său prieten John, americanul proaspăt sosit în satul grecului care încearcă să îl învețe pe străin îndrăzneala și bucuria. Tocmai această dimensiune dionisiacă a eroului l-a fascinat pe semnatarul baletului, Lorca Massine afirmând că se regăsește în caracterul lui Zorba, în trăirea după instinct și înfruntarea vieții cu deschidere, bucurie și îndrăzneală”.

Mai jos puteți urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Postaţi un comentariu