FOTO 175 de trepte pentru a vedea Clujul de la înălţime

Sute de turişti sunt aşteptaţi să viziteze Turnul Bisercii Sf. Mihail de Zilele Culturale Maghiare/Foto: Dan Bodea

A patra ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, a început în luni dimineaţă oficial cu un program divers şi tentant, pentru toate gusturile.

Încă de dimineață, de la ora 10, şi până seara, la ora 19.00 cei care vor să admire Clujul de la înălţime pot vizita Turnul Bisericii Sfântul Mihail, cel mai înalt din România. Pe lângă panorama oraşului pe care o pot vedea din turn, urcând cele 175 de trepte până sus, vizitatorii au ocazia să asculte şi bătaia clopotelor. Astfel, după ce vizitatorii au intrat prin grădina bisericii şi au urcat treptele de piatră şi de lemn ale turlei până la platformele care adăpostesc fragmente de sculpturi prinse de pereţi, dar şi altare vechi, ei au ajuns spre vârful turlei cu ceas unde se află cele patru clopote, unul dintre acestea datând din anul 1600.

“N-am mai urcat până acum niciodată în turn. La Cluj am fost în urmă cu 20 de ani şi am revenit ca vizitator. Admir şi mă bucur enorm de mult că se păstrează centrul vechi şi nu au pătruns cădiri moderne din sticlă. De aici de sus văd că Clujul s-a extins şi, din punct de vedere arhitectural, mai văd că au apărut cartiere noi. Nu ştiam de Zilele Culturale Maghiare, dar voi merge şi la celelalte evenimente atâta timp cât mai rămân în Cluj”, a declarat Ion Ioniţă, turist din Slobozia.

 Pe propriul risc

Din păcate, unii dintre vizitatori şi-au exprimat dezacordul în privinţa liberului acces la etajul superior al turnului, mai sus de clopote, acolo unde scările sunt lipsite de balustrade, este întuneric şi spaţiul nu este amenajat pentru vizite. Cu toate acestea, în lipsa unui semn care interzice accesul sau a unei panglici prin care intrarea să fie oprită, majoritatea vizitatorilor urcă din curiozitate şi la etajele superioare clopotelor, pe propriul risc. „Să faci pe poliţistul după ei este cam greu. Sunt câţiva tineri voluntari cărora le voi spune să nu lase pe nimeni mai sus de clopote. Eu de la intrare le spun să nu urce mai sus de balcon. Oamenii nu înţeleg. Nici turnul nu era amenajat pentru aşa ceva, dar de trei ani se permite accesul pentru vizitatori. Era totuşi o deschidere logică, fiind o panoramă frumoasă”, a precizat Kovács Sándor, preot paroh protopop al Bisercii Sf. Mihail. Acesta a mai declarat că de Zilele Culturale Maghiare turnul va primi vizita a sute de turişti zilnic, deşi în restul zilelor numărul acestora nu depăşeşte 100. „În timpul anului turnul este vizitat în proporţie de 80% de turişti români, însă în aceste zile numărul lor este depăşit de cei maghiari”, a spus Kovács Sándor.

Deşi intrarea în turn în timpul anului costă cinci lei, de Zilele Culturale Maghiare (19-25 august) doritorii pot vizita Turnul Bisericii Sfântul Mihail gratuit.

[nggallery id=90]

Distribuie:

Postaţi un comentariu