Flori şi culori. Expoziţie inedită în Grădina Botanică “Alexandru Borza” din Cluj

Foto: Dan Bodea

Clujenii care vizitează Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca până la data de 9 iunie au ocazia să admire, pe lângă frumuseţea florilor de primăvară, expoziţia de pictură „Povestea unei culori”, o expoziţie care completează culorile naturale regăsite în cadrul grădinii, cât şi în cadrul Serelor Mari, oferindu-i vizitatorului o experienţă complexă: atât relaxantă, cât şi educativă.

Expoziţia de pictură a Şcolii de Arte Cluj a fost vernisată luni, 15 mai, în prezenţa cursanţilor pregătiţi de Cristian Goilă. Acesta a mărturisit că o bună parte dintre cursanţii săi, care au vârste cuprinse între 12 şi 60 de ani, sunt pasionaţi de fascinanta lumea a florilor fapt pentru care a ales această locaţie. În plus, întrucât Grădina Botanică „Alexandru Borza” este obiectiv important din oraş care se bucură atât de atenţia turiştilor, cât şi de cea a clujenilor, mai ales în această perioadă când natura este mai vie ca niciodată, organizatorii expoziţiei şi-au dorit să expună aici, ştiind că exista un precedent în acest sens. Carmen Todiţă, o pictorită talentată care locuiește, în prezent, în Olanda,  şi totodată cursantă a Şcolii Populare de Arte Cluj, a mai expus în trecut în acest cadru neconvenţional.

„Eu sunt studentă în anul I momentan în cadrul Şcolii Populare de Artă “Tudor Jarda” din Cluj.  Am fost mereu pasionată de pictură, dar mama mi-a spus că ar fi bine să fac totuşi o facultate seriosă, pentru că nu voi putea trăi din pictură, astfel că am ajuns să studiez economia. Nu am renunţat însă la pictură, a fost mereu o pasiune pentru mine, astfel că acum la 52 de ani, m-am înscris la şcoală. Eu, încă din perioada studenţiei am lucrat şi am colaborat cu cei din cadrul Grădinii Botanice “Alexandru Borza”. Cu ocazia vernisajului am plantat un copac tocmai pentru a celebra această relaţie frumoasă pe care o avem. Am plantat un Fagus syl. Rohan Obelisk”, a explicat Carmen Todiţă.

Carmen Todiţă / Foto: Dan Bodea

Cum s-a născut „Povestea unei culori”? Fiecare dintre cei 40 de cursanţi care au expus şi-a prezentat propria viziune, tematica fiind una liberă.

„Eu mereu îi încurajez pe cursanţi să lucreze în aer liber, în natură, să iasă, atunci când au posibilitatea, din atelier. E cu totul o altă experienţă în momentul în care lucrezi în natură. Fiecare a pictat ce a dorit, pornind de la o pată de culoare, dar lucrurile s-au legat foarte bine cu spaţiul în care am expus. Lucrările au putut fi clasificate după anumite criterii, astfel încât unele elemente din cadrul acestora se pot regăsi  în cadrul serei în faţă căreia au fost expuse. Totul s-a potrivit. Avem fluturi, avem flori, avem peisaje. Faptul că am ieşit într-un spaţiu neconveţional ne aduce şi mai aproape de public. De multe ori în cazul unei expoziţii clasice, în cadrul vernisajului este un public numeros, după care doar curatorul mai vede acele lucrări. De această dată nu este cazul, iar Grădina Botanică ne ajută foarte mult în acest sens”, a explicat Cristian Goilă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu