Filme și evenimente de neratat în a patra zi de TIFF

Secvență din filmul „Dragoste și sex în stil musulman”

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care se desfășoară la Cluj-Napoca până duminică, 5 iunie, continuă în acest început de săptămână cu o nouă serie de proiecții.

Atât filme aflate în competiție, cât și în afara ei pot fi văzute începând cu ora 10.00 în cinematografele din oraș, dar și în alte locații ale festivalului. În continuare, Transilvania Reporter vă recomandă câteva filme și evenimente de neratat în a patra zi de festival:

Ora 12.30: Filmul „Vrăbii”, în regia lui Runar Runarsson, la Cinema Victoria. Filmul se află în competiția oficială a festivalului și spune povestea lui Ari, un tânăr de 16 ani care se mută din Reykjavik în izolatul Westfjords pentru a sta cu tatăl său, Gunnar. Acolo trebuie să înfrunte provocările relației dificile cu un tată alcoolic și își descoperă prietenii din copilărie, mult schimbați.

Ora 17.00: Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, este al treilea invitat din programul TIFF Lounge la TIFF 2016. El se va întâlni cu publicul în Piața Unirii din Cluj de la ora 17.00, unde va discuta despre selecție și filmele acestei ediții.

Ora 18.00: Filmul „Dragoste și sex în stil musulman”, la Cinema Dacia Mănăștur. Trei poveşti în care musulmani devotaţi din Beirut încearcă să-şi trăiască iubirile şi să-şi îndeplinească dorinţele fără să încalce regulile religiei. Awatef, mama între două vârste a două fete, recrutează o nouă nevastă pentru soţul ei prea iubăreţ. Tânărul şi foarte gelosul Mokhtar trebuie să-i găsească fostei soţii un alt bărbat pentru a putea să se căsătorească iar – pentru a patra oară – cu ea. Lubna, proaspăt divorţată, poate în sfârşit să se mărite cu marea iubire, dar doar pe termen scurt, pentru că el are deja o familie.

Ora 18.00: „Hitchcock / Truffaut”, la Cinema City Iulius. Filmul trece în revistă o serie de conversaţii între Alfred Hitchock şi François Truffaut, subliniind dragostea lor pentru cinema şi demonstrând influenţa pe care au avut-o asupra celei de-a şaptea arte. Secvenţe legendare din filmele lui Hitchcock, montate pe comentariile lui Truffaut şi ale unor cineaşti contemporani, cimentează poziţia lui Hitchcock printre cei mai influenţi regizori din toate timpurile.

Ora 20.00: „Ușa deschisă”, la Cinema Victoria, film aflat în competiția oficială a festivalului. Rosa este o prostituată care a moştenit meseria de la mama ei, Antonia. Antonia crede că este Sara Montiel şi îi face Rosei viaţa un iad. Rosa nu ştie cum să fie fericită. Pur şi simplu nu poate să fie fericită. Dar sosirea neaşteptată a unui nou membru al familiei îi va da ocazia unică de a atinge fericirea.

Ora 20.00: Concert Kimmo Pohjonen, Finlanda, la Casa de Cultură a Studenților. Kimmo Pohjonen (acordeon, voce, sunete) va susține concertul alături de Heikki Iso-Ahola (design de sunet) și Otso Vartiainen (design de lumini). Un artist faimos pentru concertele memorabile susținute la un instrument al cărui sunet l-a revoluționat – acordeonul, finlandezul Kimmo Pohjonen revine în România, la TIFF, după concertul din 2014 de la Festivalul de Jazz de la Gărâna. A lansat peste 10 albume, a compus muzică de film, a avut turnee în întreaga lume și colaborări cu DakhaBrakha (invitată la TIFF în 2013) sau Kronos Quartet.

Ora 20.30: Filmul „Între pământ și mare”, de Carlos del Castillo, la Cinema Florin Piersic. Alberto are 28 de ani și trăiește lângă Marea Caraibelor, pe care visează să o viziteze, doar că tânărul este imobilizat la pat, cu mama lui, Rosa, drept asistentă. Umorul special al lui Alberto îi ajută să înfrunte situația, dar curând visul său despre mare nu va mai putea fi ignorat.

Ora 21.30: „La passion de Jeanne D’Arc”, în Biserica Romano-Catolică Sf. Treime. O cronică a procesului de erezie al Ioanei d’Arc şi a eforturilor depuse de magistraţii Bisericii de a o face pe Ioana să se dezică de mărturia că ar avea viziuni divine. Una din marile capodopere ale filmului mut. Proiecţie găzduită de Biserica Sfânta Treime şi acompaniată live de pianistul Operei din Paris Touve R. Ratovondrahety.

Distribuie:

Postaţi un comentariu